Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 251 (5458)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cadrele didactice afiliate FSLI sunt în grevă japoneză timp de trei zile

Luni, 28 Octombrie 2013 (13:59:36)

Cadrele didactice afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt în grevă japoneză, de luni până miercuri, şi protestează la sediul Guvernului şi la cel al USL, cerând, printre altele, alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, creşteri salariale şi regândirea programelor şcolare.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au anunţat că de luni până miercuri, în toate unităţile de învăţâmânt, dascălii vor fi în grevă japoneză şi vor purta o banderolă albă pe braţ.

De asemenea, de luni şi până miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, au loc pichetări simultane la sediul Guvernului şi la cel al USL. În 29 octombrie, între orele 10.00 şi 12.00, vor fi proteste la sediul Guvernului, iar în 30 octombrie, de la 11.00 la 13.00, la sediul USL.

Protestele vor continua în 6 noiembrie cu un miting de amploare în Piaţa Victoriei, urmat de un marş pe traseul Calea Victoriei - Piaţa Constituţiei.

"La acest protest vom avea sprijinul studenţilor şi facem apel şi la părinţi, şi la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor", a spus preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat".

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.

"Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică", susţin reprezentanţii FSLI.

Aceştia mai arată că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi "le permit un trai sub limita de subzistenţă".

Sindicaliştii mai cer depolitizarea învăţământului, în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerințelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţa în 23 octombrie că a obţinut toate aprobările de la Primăria Capitalei pentru acţiunile de protest anunţate, astfel încât, în 6 noiembrie, aproximativ 10.000 de cadre didactice şi studenţi vor ieşi în stradă.

Şi sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret", nemulţumiţi de posibilitatea neindexării salariilor în 2014, ameninţă cu acţiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului şcolar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadrele didactice afiliate FSLI sunt în grevă japoneză timp de trei zile.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cadrele didactice afiliate FSLI sunt în grevă japoneză timp de trei zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei