Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 249 (5456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Președintele-țață face prozeliți!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am asistat, pe un deal, lângă niște vii culese pe jumătate, la o dezbatere politică savuroasă. Adunați la o gustare, proprietarul plantației, dimpreună cu doi veri, una bucată socru și cinci muncitori cu ziua, toți convocați la recoltarea ultimilor ciorchini (noaptea pișcă bruma, stoluri de grauri impozitează nemilos viile neculese și mai sunt și hoții de struguri, abundenți și ei). În atâta grabă, oamenii s-au adunat totuși, biruiți de foame, pe un crâmpei de poiană lângă niște cepe tăiate în patru, ouă fierte și slană cât cuprinde. După ce au înfulecat grăbiți, au lăsat și un răgaz de taifas, că fără un desert de vorbe nici vinul nu iese vin. Câteva personaje, de care m-am plictisit la București tot scriind despre ele, au fost așezate unde le e locul sau unde nu prea mai le e locul, Ponta și Băsescu, cel din urmă citat copios. M-am mirat la câtă cultură politică găsești pe un deal și cât de documentați sunt analiștii de pe mejdine, mergând până la reproducerea, cu savuroase îmbunătățiri, a unor replici. Băsescu, chiar dacă pare din ce în ce mai puțin interesant, cedându-i locul folcloric, inclusiv la subcapitolul salutări de mamă, premierului, rămâne preferat în reproducerea a ceea ce a zis și cui i-a zis, cum l-a măscărit pe cutare politician și cum îi ține el în mână pe procurori. Știe ce-ai vorbit aseară cu nevasta, îi aduce aminte unui general că a sughițat și când a zis ce a zis, reproduce un ministru și atenționează cu Parchetul un demnitar care, culmea, a doua zi chiar vizitează, invitat, DNA-ul. Mă, da ăsta, zice unul, despre țara asta, despre poporul ăsta zice vreodată ceva, sau se ține ca Leana lui Mâțu (asta-i una care toacă de dimineața până seara tot satul, îi ia pe toți la rând, știe dacă nu i s-a sculat lu Vasile și dacă Pârță s-a scăpat iar pe el la cârciuma Luminiței), se ține doar de bârfe? Ce dracu, e președinte sau țață? Președinte nu mai e, că l-am demis noi, adaugă înțelept socrul proprietarului de vie. Nici jucător, nici nejucător. Atunci, sare altul, dacă nu mai e președinte-jucător, e președinte-țață! Doar o țață știe ce știe el și iese la televizor ca în capul uliței să bârfească pe cine nu are la pipotă.

Mi-e greu dacă nu imposibil să reproduc o asemenea clacă politică, savuroasă și înțeleaptă. Oamenii – nu toți – știu multe, înțeleg destule și sintetizează doct ceea ce noi muncim, cu pixul sau clămpănind pe gură, să lămurim în dezbateri așa-zis academice. Da, invenția lui Traian Băsescu, straiele sub care va rămâne în cartea de citire a timpului pe care-l trăim, nu e de președinte-jucător, ci de președinte-țață. Țața cocoțată pe fotoliul cel mai înalt al unei țări rămâne țață până moare. Geaba strădania unora de a o corecta, de a-i apreta fustele, rugând-o să și le țină frumos pe șolduri. Ea și le zvârle în cap și-și arată dedesubturile fiindcă așa e croită. Tragedia e că, urmând-o, o întreagă cohortă politică aleargă s-o imite și destui chiar reușesc, multiplicând și perpetuând țața.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Președintele-țață face prozeliți!.
 Vizualizări articol: 3478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Președintele-țață face prozeliți!3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sus în deal i-o casă trimis de
(25 oct 2013, 21:26:49
Cinci muncitori cu ziua ? Nu se poate !Eu vara aceasta am căutat unul și nu l-am găsit. ☭ � posmagii boierule ?(asta era vorba lor)
2.   BĂLOSU(le) trimis de
(25 oct 2013, 21:38:08
Marin Preda cu „Moromeții” lui e un „monstru”sacru al literaturii românești.Tu ești un miciurin pe lângă el, nu crezi ?De ce încerci să-l imiți, nu vezi cât ești de penibil ?
3.   * trimis de
(26 oct 2013, 12:36:54
ca un rachiu nutritiv şi întăritor ( de caracter)
converg toate spre românul.. din conjunctură
românul e pe pământ, alesul.. în elicopter
şi (detaşat de-i observi) se privesc,parcă, cu ură

Ţara, aromată ca nicotina din chiloţi
e, parcă, într-o continuă negociere, caută
democraţia (unde forma-i conţinutul) printre morţi
c-o poftă anorexică de viaţă... dispărută

plictisul suveran zdrobeşte capetele plecate
datoriile ne poartă privirea,pământul, picioarele
nici folclorul fecund că "va fi bine" nu mai poate
opri interludiul durerii

4.   De fapt... trimis de
(28 oct 2013, 10:32:41
...e parerea ta, veninosule, pusa in gura muncitorilor cu ziua; ca iar ti-ai aninat clontii in c...l lui Base e deja un fapt banal; cat priveste tatismul, il prefer pe al lui Base decat al lui Ion Ilici Iliescu, marele cotcar si criminal dovedit...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei