Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 243 (5450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic:Numărul consumatorilor de etnobotanice a scăzut; la heroină şi alcool cu diazepam, în creştere

Vineri, 18 Octombrie 2013 (17:29:14)

Numărul consumatorilor de etnobotanice ajunşi la spital în stare gravă s-a redus la jumătate în 2013, dar a crescut cel al utilizatorilor de heroină şi alcool combinat cu diazepam, a declarat, vineri, dr. Cristina Hudiţă, potrivit căreia profilul dependenţilor se schimbă de la un an la altul.

"Este foarte grav şi aşa, dar comparativ cu stările grave în care cădeau cei care consumau etnobotanice, adică acele psihoze toxice, heroina are tratatment de substituţie gratuit prin programele CNAS şi ale MS. Pe langă heroină, a crescut numărul consumatorilor de alcool cu diazepam. Acest medicament, diazepamul, nu se procură de la dealerii de heroină, ci din farmacii, fără reţetă, iar acest lucru este foarte grav", a spus managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian" din Capitală, dr. Cristina Hudiţă, la conferinţa naţională "Adicţia 2013 - Abuzul şi dependenţa, de la curiozitate inocentă la patologie".

Potrivit dr. Hudiţă, îngrijorătoare este şi vârsta din ce în ce mai mică, 10-12 ani, a consumatorilor.

"Vârsta consumatorilor scade. Asta din cauza lipsei de supraveghere familială, în primul rând. Practic, părinţii au problemele lor, nu-şi urmăresc copiii, iar aceştia intră în tot felul de găşti. Apoi, intervine şi presiunea terţilor. Micuţii intră în consum copilăreşte, dar se ajunge la boală grea, care, de regulă, este o boală psihică. Aceşti copii lipsesc de la şcoală, au multe absenţe. Ei se adună în grupuri pe străzi sau în parcuri", a mai spus medicul.

Managerul Centrului "Sf. Stelian" a mai spus că ultimul pacient internat, un tânăr de 20 de ani, a ajuns în unitate după ce a consumat o cantitate mare de marijuana.

"Era foarte agitat, a spart televizorul, a spart totul în jur. Zilnic, în centru vin, pentru tratamentul cu metadonă, 300 de adolescenţi", a mai spus Hudiţă.

Conferinţa "Adicţia 2013" a fost organizată de Societatea Română de Adicţie, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic:Numărul consumatorilor de etnobotanice a scăzut; la heroină şi alcool cu diazepam, în creştere.
 Vizualizări articol: 721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medic:Numărul consumatorilor de etnobotanice a scăzut; la heroină şi alcool cu diazepam, în creştere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei