Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 243 (5450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici negre

Trei tineri în vârstă de 24 ani, bolnavi de SIDA, au murit în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci persoane seropozitive din judeţ, trei femei şi doi bărbaţi, au pierdut lupta cu viaţa în acest an, după o grea suferinţă, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Potrivit evidenţelor, în trei cazuri decesele s-au produs la tineri de 24 ani, care făceau parte din aşa numita generaţie SIDA, adică aceea a copiilor infectaţi cu virusul HIV la sfârşitul anilor '80 în urma transfuziilor de sânge şi a folosirii de seringi expirate ori insuficient sterilizate.

Este vorba de o tânără de 24 ani, din Suceava, depistată în 1994 şi care a murit în luna mai 2013, în timp ce se afla în Italia. O altă tânără de 24 ani, din Suceava, care a fost diagnosticată în 1999, a murit în luna iunie a acestui an. În 2013, dar în luna februarie, a fost înregistrat şi decesul unui tânăr de 24 ani, din Fălticeni, care a fost depistat în 2001.

 

Circa 80 de suceveni, infectaţi cu HIV/SIDA în anii 1988-1989

Spre sfârşitul anilor 1980, mii de copii din toată ţara au fost infectaţi cu virusul imunodeficienţei dobândite în spitale sau orfelinate, prin intermediul transfuziilor cu sânge netestat HIV, prin reutilizarea acelor de seringă sau sterilizarea defectuoasă a acestora. În 1989, în România se descoperă primele cazuri de SIDA la copii, care ar fi fost raportate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dar ţinute sub tăcere în ţară. Majoritatea copiilor infectaţi cu HIV proveneau din orfelinate sau familii sărace. Epidemia de HIV/SIDA de la sfârşitul anilor '80, cauzată de lipsa unei testări HIV a sângelui pentru transfuziile din spitale, la care s-a adăugat folosirea de ace inadecvat sterilizate în orfelinate, a condus România pe primul loc din Europa în topul infecțiilor cu HIV la copii.

Statisticile de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava arată că circa 80 de copii din judeţ au fost infectaţi spre sfârşitul anilor ţ80 (1988-1989) cu virusul imunodeficienţei dobândite, dintre care mare parte sunt încă în viaţă.

 

În viaţă şi acum, datorită accesului la schemele moderne de tratament

Mulţi dintre sucevenii din generaţia SIDA trăiesc şi acum datorită accesului la schemele moderne de tratament, în condiţiile în care în anii 1990, atunci când au fost diagnosticaţi cei mai mulţi dintre ei, speranţa de viaţă era de numai trei luni. Cea mai mare provocare rămâne însă tratarea pacienţilor care nu mai răspund la tratamente, deoarece virusul îşi schimbă tot timpul forma, iar bolnavii devin rezistenţi la terapiile mai vechi cu medicamente antiretrovirale.

În acest an, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a mai contabilizat două decese cauzate de infecţia cu virusul HIV, în afara celor trei înregistrate la tinerii de 24 ani care făceau parte din generaţia SIDA. Este vorba de un bărbat de 47 ani, din Suceava, depistat în 2012 şi care a murit în luna martie, şi o femeie de 41 ani, din Vatra Dornei, depistată în 2011, care a murit tot în luna martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei tineri în vârstă de 24 ani, bolnavi de SIDA, au murit în acest an.
 Vizualizări articol: 1973 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Trei tineri în vârstă de 24 ani, bolnavi de SIDA, au murit în acest an5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei