Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 224 (5431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian: Industria de apărare va fi inclusă în conceptul mai larg de siguranţă naţională

Joi, 26 Septembrie 2013 (14:03:44)

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la deschiderea "EXPOMIL 2013", că, prin Strategia de apărare a ţării, industria de apărare din România va fi inclusă în concepul mai larg de siguranţă naţională, pentru a-i da posibilitatea unor oportunităţi de natură economică.

Vosganian a subliniat că produsele industriei de apărare nu pot fi vândute dacă autorităţile propriei ţări nu sunt interesate de ele.

"Coincidenţa face ca, tocmai în aceste zile, să fim implicaţi într-o amplă acţiune de restructurare a industriei de apărare din România, acţiune în care sunt implicate principalele autorităţi din domeniu - Guvernul României, care a format un comitet interministerial (...) care are ca sarcină elaborarea Strategiei de apărare a ţării, ce va fi supusă dezbaterii CSAT şi vom avea, după prima oară pentru multă vreme, o perspectivă pentru a include industria de apărare din România în concepul mai larg de siguranţă naţională, dar de a-i da, în acelaşi timp, posibilitatea unor oportunităţi de natură economică", a spus el.

Ministrul a menţionat că industria de apărare care se află în coordonarea Ministerului Economiei a avut în anul 2013 câteva rezultate promiţătoare, la nivelul forţei de muncă fiind oferite câteva sute de locuri de muncă şi există o serie de contracte care fac din acest an un an bun din perspectiva viitorului şi în seria ultimilor ani.

Vosganian a mai arătat că ministerul pe care îl conduce, împreună cu Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, discută modalităţile de susţinere şi de implicare a industriei de apărare în Strategia de apărare a României.

"Este limpede că nu poţi vinde produsele industriei de apărare dacă autorităţile propriei ţări nu sunt interesate de ele. Prima confirmare a valorii unei producţii a industriei de apărare este dată de felul în care ea este utilizată în propria ţară. Este important ca, odată cu lărgirea exporturilor, să avem, în acelaşi timp, o bună colaborare atât în ceea ce priveşte modernizarea echipamentelor existente, cât şi îmbunătăţirea acestora prin producţia industriei de apărare", a declarat ministrul Economiei.

El a adăugat că în acest an a fost pornită o acţiune amplă de restructurare a patrimoniului industriei de apărare, care într-o anumită măsură este excedentar, pentru că se referă la un alt tip de oraganizare, care a fost înainte de 1990, un patrimoniu care grevează asupra costurilor unităţilor.

"Cred că este mult mai potrivit ca o parte a acestui patrimoniu imobiliar să fie pus la dispoziţia autorităţilor locale, pentru a fi introduse în circuitul economic", a spus ministrul.

Potrivit lui Varujan Vosganian, în prezent se desfăşoară o acţiune de restructurare a situaţiei financiare a acestor unităţi, care sunt grevate de datorii, el adăugând că discuţiile Ministerului Economiei cu Ministerul de Finanţe sunt deosebit de avansate în această privinţă.

"Sperăm să eliberăm industria de apărare din România de această povară nemeritată şi care vine în special din sistemul de arierare promovat mai ales în ultimul deceniu al secolului trecut", a afirmat el.

Ministrul a mai menţionat că industria de apărare se va angrena în viziunea de ansamblu a Guvernului, ceea ce înseamnă competitivitate, utilizarea instrumentului asocierii cu investitori şi chiar privatizare.

În acesta sens, el a dat ca exemplu faptul că, în prezent, unităţile industriei aeronautice sunt obiectul unor discuţii cu posibili parteneri pentru a fi mai bine introduse în circuitul economic naţional.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, au participat, joi, la ceremonia de deschidere a Expoziţiei Internaţionale pentru Echipament Militar - "EXPOMIL 2013", care are loc la Complexul expoziţional Romexpo. Timp de patru zile vor fi expuse sisteme şi echipamente militare din dotarea forţelor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, produse atât de firme din industria românească de apărare, cât şi de companii străine. Începând cu anul 1999, acest eveniment se înscrie în circuitul manifestărilor internaţionale din domeniul apărării şi este organizat de România, cu o periodicitate de doi ani.

Directorul general al Romarm, Dan Tache, a declarat, luni, că 2012 a fost cel mai prost an din istoria companiei, fiind înregistrate pierderi de 800.000 de lei, în condiţiile în care anul anterior, 2011, a fost foarte bun. El a mai spus că pentru compania înfiinţată în 2000, anul 2013 este, la fel ca şi 2011, un an bun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian: Industria de apărare va fi inclusă în conceptul mai larg de siguranţă naţională.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian: Industria de apărare va fi inclusă în conceptul mai larg de siguranţă naţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei