Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 224 (5431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Termene

Căldura sucevenilor, asigurată anul acesta doar pe gaz metan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gazul metan va fi principalul combustibil utilizat anul acesta pentru asigurarea căldurii în locuinţele din municipiul Suceava, indiferent dacă sunt sau nu racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Pentru prima dată, Termica Suceava nu va mai porni centrala de termoficare pe bază de cărbune, ci va asigura apa caldă şi căldură de la CAF-urile pe gaz metan din spatele Ambro. Cei care realizează noua centrală de termoficare a oraşului spun clar că asigurarea căldurii pe biomasă se va face abia din decembrie, în cele mai optimiste termene, iar mai bine de o treime din suceveni, care şi-au montat deja centrale de apartament, vor folosi tot gazul metan la producerea căldurii.

Practic, în această iarnă, întregul oraş va depinde de buna funcţionare a sistemelor de alimentare cu gaz metan.

 

Căldură pe biomasă, probabil din decembrie

Primarul Ion Lungu, care a vizitat luni şantierul noii centrale, a prezentat ieri foaia de parcurs a noii investiţii, care, de anul acesta, trebuie să asigure căldura şi apa caldă pentru locuitorii a 22.000 de apartamente:

„În prima parte a iernii se va funcţiona cu trei CAF-uri pe gaz metan, aduse din Austria. Acestea sunt în faza de a fi montate pe poziţie, între timp s-a montat staţia de gaz metan care va alimenta noua centrală termică. Specialiştii austrieci spun că vor respecta termenul de 9 noiembrie în ceea ce priveşte punerea în funcţiune a celor trei CAF-uri, care au o capacitate de 45 de MW”.

Specialiştii austrieci care răspund de montajul şi punerea în funcţiune a noii centrale au dat asigurări că pentru prima parte a iernii pot asigura consumul necesar de căldură cu cele trei cazane de apă fierbinte (CAF-uri).

„Temperaturile din noiembrie nu se compară cu cele din decembrie şi ianuarie, când trebuie suplimentată furnizarea căldurii. Ei estimează că dindecembrie vor putea pune în funcţiune şi capacitatea de producţie pe biomasă”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Tot în decembrie ar urma să fie făcut şi racordul la sistemul electric naţional, astfel încât noua centrală să vândă energia electrică produsă în cogenerare cu energia termică livrată sucevenilor.

„Eficienţa acestei noi societăţi nu vine din vânzarea de energie termică, ci din schema de bonusare a energiei electrice vândută în sistemul naţional”, a explicat Lungu.

 

250 de lei, preţul maxim al gigacaloriei

Edilul sucevean a dat asigurări că, chiar de există riscul să apară întârzieri la punerea în funcţiune a noii centrale, la probele tehnologice, oricum locuitorii municipiului vor avea apă caldă şi căldură.

„Le recomand să nu se mai debranşeze de la sistemul centralizat, dar cei care vor s-o facă, nu-i putem opri, dar sunt convins că în anii următori, fluxul va fi invers. Preconizata creştere a preţului la gazul metan va duce la costuri foarte mari pentru cei care se încălzesc cu centrale de apartament, care se vor întoarce la sistemul centralizat”, consideră primarul Sucevei.

Lungu a dat asigurări că preţul pe care sucevenii îl vor plăti în această iarnă pe căldură nu va depăşi 250 de lei/gigacaloria, valoare care va fi menţinută cel puţin cinciani de acum înainte, conform contractului cu cei care realizează noua centrală termică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura sucevenilor, asigurată anul acesta doar pe gaz metan.
 Vizualizări articol: 2572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 7 voturi
Căldura sucevenilor, asigurată anul acesta doar pe gaz metan3.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   =)))) trimis de
(26 sep 2013, 11:31:32
si noi sa inghitim iar aceeasi pastila care o zice el.......250 lei gigacaloria.....vai....bine ca imi pun centrala separat....si apropo domle primar....de ce nu faceti ceva cu cei ce fura caldura in apartamente ca se aud chei pe tavile de la calorifer.......?! eu nu mai vreau sa platesc datoriile celorlalti.....si nici consumul.
2.   9 Noiembrie????????!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
(26 sep 2013, 12:00:38
Daca termenul de functionare a CAF-urilor este 9 noiembrie, sa inteleg ca doar de la acea data vom avea caldura?!!!Dl primar, dar copii mei deja s-au imbolnavit din cauza frigului din casa si acesta de abia incepe!Asa ne motivati sa ramanem in sistem, tinandu-ne in frig????
3.   ATENTIE REVENIM CU INFORMATII: trimis de
(26 sep 2013, 13:11:01
„Eficienţa acestei noi societăţi nu vine din vânzarea de energie termică, ci din schema de bonusare a energiei electrice vândută în sistemul naţional”, a explicat Lungu.

Deci: eficienta noii centrale vine din:
-consum zilnic de lemn masa uscata = 1.000 to (unamie tone/zi; cca 50 de TIR-uri de 20 to. fiecare)
- consum anual de lemn masa uscata = 365.000 to (treisutesaizecisicinci mii tone; 18.250 TIR-uri pe an)
- 1 ha de padure produce aprox. 40 - 50 to lemn masa uscata
- 9.125 ha de padure vor fi taiate anual pentru caldura Sucevei si pentru en. electrica produsa
- Ce parere au "ecologistii"? care conduc acest oras ?
Pana cand si cat o sa mai distrugem padurile acestei tari frumoase?
Apropo " in Austria daca tai un copacel faci puscarie !!! aici la noi taie tataie cat vrei, banutul sa iasa.
Vor distruge tot ce inseamna padure.
Nu era mai eficient sa investim in vechea centrala pentru modernizare ? si sa consumam carbunele altora? sa fi ramas locurile de munca a celor 300-400 de oameni disponibilizati ?
Ce penalizari vor fi aplicate celor care nu respecta termenul de punere in functiune a noii centrale? (conf. contractului)
4.   Lungule? demisia trimis de
(26 sep 2013, 16:26:45
Eficienţa acestei noi societăţi nu vine din vânzarea de energie termică, ci din schema de bonusare a energiei electrice vândută în sistemul naţional”, a explicat Lungu.

alo dl primar , incep sa se vada intresele pe care le-ai avut( falimentarea CET ), CET PRODUCEA mai mult de 45MW (60MW) , DAR INTERESELE si'au spus cuvintul pina la ma . Carbunele daca nu erau interese la licitatii era mult mai eftin , dar sa traiasca Placinta SI CEI DIN AGA (MINA lu LUNGU in CET), gazul tot creste ca pret - lemne indata ioc ca avut grija Flutur....... . IN concluzie nistesomeri in plus in suceava si satraiasca birocratia corupta . DL de la DNA pt. mahari coruptiei din suceava inca nu aveti ochi sau nu aveti inca permis din cauza coruptiei. UMBLA vorba prin urbe ca L Lungu nu DOARME bine daca nu face minim 100000 de epurasi intr-o zi .
5.   Lungule? demisia trimis de
(26 sep 2013, 16:40:29
CEI de la bioenergi in afara ca vin au venit cu investitia in noua centrala in restnimic nou , tern cumparat moca 60000 euro ha cu toate utilitatile de distributie sub gard - statie de pompare a agentului termic , retaua de distributie a agentului termic si a energiei electrice .......... . deci care au fost si sunt interesele
6.   Cum se mai pot privi unii in oglinda, oare trimis de
(26 sep 2013, 20:31:17
statia de epurare, vorbe mari, dar in rest un morman de mizerie, noua centrala-o vrajeala frumoasa, dar in rest o mare mizerie...
fratilor mai ganditiva si la noi , la copii nostrii, la ai vostrii, va rog lasati ceva durabil, credibil si pentru ei.
spuneti stop vrajelii si ganditiva ca avem copii mici care au racit in casa, care vor ingheta la iarna.
oare nu se stie ca statia de la ambro e varza, ca nu poate duce incalzirea unui oras.
din acest motiv cei de la asociatie au facut propaganda sa ne trecem pe centrale, deoarece toata iarna nu va fi caldura, va fi doar vrajeala...trist.
va rog fiti romani, oameni , parinti, aveti un pic de suflet in voi , ca nu mancati cu doua linguri..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei