Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 213 (5420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şcoală în container de şantier, pentru elevii dintr-un sat hunedorean; alţi copii au orarul decalat

Vineri, 13 Septembrie 2013 (14:12:11)

Elevii din clasele primare din satul hunedorean Holdea vor începe noul an şcolar într-un container de şantier, unde învaţă de câţiva ani, existând însă promisiunea construirii unei clădiri noi, în timp ce alţi zeci de copii din Densuş şi Topliţa au orarul decalat din cauza lipsei microbuzelor.

În ultimii şase ani, cei zece elevi din clasele I-IV din satul hunedorean Holdea, comuna Lăpugiu de Jos, au învăţat într-un container de şantier, de 15 metri pătraţi, racordat doar la energie electrică, în timp ce toaleta este în curte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şi în acest an, elevii vor începe cursurile în acelaşi container, dar autorităţile afirmă că, odată cu noul an şcolar, va începe şi construcţia unei şcoli noi, care să fie finalizată în scurt timp.

"Anul trecut am avut zece elevi la Holdea şi anul acesta probabil numărul va fi la fel. Avem speranţe că în acest an şcolar se va finaliza clădirea noii şcoli şi copiii vor fi mutaţi acolo", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, Marta Mathe.

Vechea şcoală din Holdea - sat aflat la aproximativ 50 de kilometri de Deva - s-a desfiinţat la începutul anilor 1990, după ce numărul copiilor din sat a scăzut. În câţiva ani, fiind nefolosită, clădirea şcolii a ajuns o ruină. Părinţii elevilor care mergeau la şcoală în satele învecinate, la Ohaba sau Coseşti, şi aveau de parcurs zilnic 10-12 kilometri s-au opus navetei şi, împreună cu autorităţile locale, au găsit o soluţie: un container de şantier drept sală de clasă şi o toaletă în curte.

Potrivit primarului comunei Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean, o şcoală nouă la Holdea ar fi costat 100.000 de lei, în timp ce veniturile proprii ale întregii comune erau de 90.000 de lei, bani ce trebuiau folosiţi pentru nevoile tuturor celor opt sate.

Acum însă, la Holdea se va construi o şcoală, în urma unei campanii derulate de un post de radio şi partenerii săi.

Cea mai mare parte a materialelor de construcţii au ajuns deja la Holdea, iar peste câteva zile se speră că va fi adusă şi ţigla necesară. Noua şcoală va fi o clădire lungă de 24 de metri şi lată de 6,4 metri, care va cuprinde o sală de clasă, o sală de festivităţi şi o cancelarie.

"Clădirea se ridică pe amplasamentul vechii şcoli şi al vechiului cămin cultural, care erau în paragină şi au fost demolate. Luni încep lucrările efective. Am toate motivele să sper că până la 1 octombrie noua şcoală va fi ridicată, finisată şi funcţională", a spus primarul Alin Chiorean.

Pe de altă parte, pentru zeci de elevi din comunele hunedorene Densuş şi Topliţa programul şcolar a fost decalat cu până la o oră, pentru a putea ajunge în sălile de clasă, întrucât trebuie să fie preluaţi de un singur microbuz copii din mai multe sate.

"În judeţul Hunedoara avem 80 de microbuze şcolare şi am mai avea nevoie de 21 de microbuze. Am trimis solicitarea din timp la minister şi ni s-a spus că se va organiza o nouă licitaţie şi vom primi. Până atunci, ne descurcăm pe plan local. Avem elevi care merg la şcoală cu transportul local şi din păcate li se decontează doar după ceva timp abonamentele şi avem două comune, Topliţa şi Densuş, unde şcolile au solicitat decalarea programului pentru a putea aduce în timp util toţi elevii. La Topliţa, elevii vor începe orele la 9.00 şi programul li se prelungeşte până la ora 13.00, iar la Densuş decalajul este de jumătate de oră", a explicat purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Marta Mathe.

În judeţul Hunedoara, noul an şcolar va începe în 430 de clădiri, dintre care 108 au personalitate juridică.

"Şapte la sută din unităţile de învăţământ, adică 24 de şcoli şi grădiniţe, nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Vorbim de 14 şcoli fără autorizaţie şi de 10 grădiniţe. Grădiniţele sunt cele mai multe în zona Văii Jiului şi nu au obţinut autorizaţie fie pentru că se află la parterul unor blocuri de locuinţe şi nu au spaţiu de joacă afară, fie din cauza faptului că nu au structură separată de intrare faţă de şcoala gimnazială cu care împart acelaşi spaţiu. Şi la şcoli, tot în Valea Jiului stăm cel mai rău, motivele fiind neasigurarea surselor de apă în mediul rural şi grupuri sanitare necorespunzătoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Cecilia Birău.

Nicoleta Medrea, corespondenti@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoală în container de şantier, pentru elevii dintr-un sat hunedorean; alţi copii au orarul decalat.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şcoală în container de şantier, pentru elevii dintr-un sat hunedorean; alţi copii au orarul decalat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei