Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 213 (5420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Gulere albe

Paul Rusu, avocatul care se visa deputat, arestat pentru că a încercat să mituiască un procuror cu 5.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierul local ales pe listele USL, avocatul Paul Rusu, cel care se visa deputat în Colegiul 2 Burdujeni înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2012, a fost reţinut ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Paul Rusu a fost reţinut în timp ce oferea şpagă unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava chiar în biroul acestuia. Alături de consilierul local care până acum câteva luni a deţinut şi funcţia de preşedinte interimar al Organizaţiei PC Suceava a fost reţinut şi Dumitru Giurcă, un fost poliţist local. Avocatul Paul Rusu este acuzat de infracţiunea de dare de mită, în timp ce Dumitru Giurcă este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, „în cursul lunii august 2013, inculpatul Rusu Paul, în calitate de avocat, a promis suma de 5.000 de euro unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava (denunţător în cauză), pentru ca acesta să îşi exercite influenţa asupra unui coleg procuror în scopul obţinerii unei soluţii favorabile pentru clientul său, inculpatul Giurcă Dumitru, cercetat penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere”.

Pentru a fi mai convingător în demersul său, fostul candidat pentru un loc de deputat i-a oferit procurorului suma de 3.500 de euro. Banii au fost daţi pe data de 10 septembrie, iar două zile mai târziu, adică ieri, avocatul Paul Rusu şi clientul său, Dumitru Giurcă, s-au prezentat din nou în biroul procurorului. Cu acest prilej, pe masa procurorului care urma să intervină pe lângă un coleg de-al său a mai fost pusă şi diferenţa de 1.500 de euro. În acel moment, în biroul magistratului au apărut procurorii DNA Suceava, care i-au reţinut atât pe avocatul Paul Rusu, cât şi pe fostul poliţist local Dumitru Giurcă.

Cei doi au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore, iar aseară au fost duşi în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

Paul Rusu nu a dorit să facă nici o declaraţie vizavi de faptul că a ajuns în cătuşe la instanţa de judecată, iar cu ocazia audierilor a declarat că totul este o înscenare.

Totuşi, Curtea de Apel Suceava a admis propunerea procurorilor DNA şi a emis mandate de arestare atât pentru avocatul Paul Rusu, cât şi pentru fostul său client, Dumitru Giurcă. Ambii au declarat recurs, iar o soluţie definitivă va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Au fost monitorizaţi mai bine de o lună de zile

Până la momentul flagrantului de ieri, avocatul Paul Rusu şi Dumitru Giurcă au fost monitorizaţi timp de mai bine de o lună. În toată această perioadă, ei au fost înregistraţi şi s-a pregătit pas cu pas momentul în care au oferit mită procurorului. Dumitru Giurcă avea în lucru un dosar penal la regimul circulaţiei, dosar care datează din cursul anului 2012. Fostul poliţist local a fost depistat în trafic cu autoturismul şi a refuzat prelevarea de probe biologice, iar mai apoi a avut şi atitudine arogantă la adresa poliţiştilor. Giurcă era cercetat pentru două infracţiuni, refuz de recoltare de probe biologice şi sfidarea organelor judiciare, şi prin intervenţia la procurorul de caz spera să obţină o soluţie favorabilă, respectiv neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală.

Interesant este că Paul Rusu l-a reprezentat şi pe liberalul Dan Roibu, colegul său din Consiliul Local Suceava şi din cadrul USL, urmărit penal în dosarul avocaţilor din Baroul Bota, acuzaţi că au practicat meseria fără a avea acest drept.

Elena Ciuc, avocata care l-a reprezentat pe colegul ei de breaslă la audierile de ieri din faţa procurorilor şi a judecătorilor, a menţionat că nu poate oferi nici o informaţie despre acest caz. „Nu am mandat din partea domnului Rusu, aşa că nu pot spune nimic”, a declarat Elena Ciuc.

 

Paul Rusu a fost la câteva voturi de un mandat de parlamentar

Paul Rusu a candidat la alegerile din decembrie 2012 din partea USL şi a obţinut 41,75% din voturile exprimate în Colegiul 2 Burdujeni. Fostul preşedinte al PC Suceava a fost învins de candidatul ARD, Ioan Balan, care a devenit deputat cu un scor de 43,68% din voturile exprimate. Practic, avocatul ajuns acum în spatele gratiilor a pierdut alegerile la o diferenţă minimă, de numai câteva sute de voturi. Totuşi, el şi-a păstrat mandatul obţinut la alegerile locale din iunie 2012, iar în acest moment ocupă şi funcţia de consilier local în deliberativul municipiului Suceava.

Potrivit declaraţiei de avere, Paul Rusu deţine un teren de 23 de ari în localitatea Hudum, de la intrarea în municipiul Botoşani, un apartament cu o suprafaţă de 58,96 mp în municipiul Botoşani, cumpărat în cursul anului 2008. În calitate de avocat a câştigat 30.300 de lei în cursul anului 2012, iar din activitatea de consilier local a mai strâns 2.908 lei.

Paul Rusu mai are şi datorii la bancă, iar potrivit declaraţiei de avere creditele contractate de la BCR în cursul anului 2008 se ridicau la 67.910 euro.

 

Va fi exclus din PC cu ocazia unei şedinţe extraordinare

Senatorul Mihai Neagu, preşedintele PC Suceava, nu s-a declarat foarte surprins de acest eveniment. „L-am povăţuit să fie mai echilibrat pentru că excesele îi vor aduce deservicii. Din păcate, s-a dovedit că am avut dreptate”, a arătat Neagu.

Preşedintele PC Suceava a menţionat că Paul Rusu va face obiectul unei discuţii într-o şedinţă extraordinară a Biroului Permanent Judeţean. „Cu siguranţă vom propune retragerea sprijinului politic, ceea ce înseamnă că-şi va pierde calitatea de consilier local. Pentru partid este o pată de imagine mare, şi tocmai într-un moment în care încercam să construim o organizaţie puternică”, a mai arătat Mihai Neagu.

Avocatul Paul Rusu nu mai era activ în cadrul organizaţiei Partidului Conservator Suceava din luna martie a acestui an, mai exact după alegerile care s-au soldat cu alegerea senatorului Mihai Neagu în fruntea partidului. Tot după aceste alegeri, Paul Rusu nu a mai ocupat nici o funcţie în partid.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paul Rusu, avocatul care se visa deputat, arestat pentru că a încercat să mituiască un procuror cu 5.000 de euro.
 Vizualizări articol: 5651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Paul Rusu, avocatul care se visa deputat, arestat pentru că a încercat să mituiască un procuror cu 5.000 de euro4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmmmm.... trimis de
(13 sep 2013, 14:06:30
Care-i prost sa dea 5000 de euro spaga ( plus alte cheltuieli de judecata ) pentru doua capete de acuzare pentru care lua cateva luni cu suspendare. Cam pute!!!
2.   Comentariu trimis de
(13 sep 2013, 16:13:07
Nu i nimeni nici prost , nici sarac... 5000 EURO .NU I MULT CA ERA VORBA DE CARIERA DE POLITIST...II SCOTEA EL DIN ALTA PARTE...IN SFARSIT PROCURORII NU SE MAI PRETEAZA LA TOATE MASINATIUNILE POLITISTILOR SI RESTUL...
3.   Coruptie... trimis de
(14 sep 2013, 08:55:35
5000 era doar spaga...cat era si comisionul avocatului doar ei stiu...
4.   This is USL ! trimis de
(15 sep 2013, 17:21:26
Oameni buni , chiar nu observa nimeni ca locul USL-ului e la Puscarie ? Vreau ca procuratura sa fie mult mai dura cu toti politicenii si sa ne conduca niste oameni capabili in care sa avem incredere !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei