Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 205 (5412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Constantin: 71% din producători şi 82% din comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA

Miercuri, 4 Septembrie 2013 (18:01:19)

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri că, potrivit datelor analizate în 36 de judeţe, 71% dintre producători şi 82% dintre comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA la acest produs de la 1 septembrie.

Datele au fost culese pe 30 august şi 2 septembrie, fiind monitorizate 304 de firme şi comparate mai multe sortimente de pâine.

Premierul Ponta declarase anterior că aproximativ 75-80% dintre companiile de panificaţie au scăzut preţul pâinii cu 15% după reducerea TVA, micii producători în general au menţinut preţurile, iar 10 firme au scumpit produsele.

"Sunt veşti bune şi veşti proaste. Adică 75-80% dintre producători, şi vreau să mulţumesc în mod special marilor retaileri, lanţurilor de magazine mari, au aplicat scăderea preţului pâinii cu un procent de aproximativ 15%, adică cu cât s-a scăzut şi TVA. Avem însă şi zece situaţii în care preţul pâinii a crescut. Dacă tot am scăzut TVA, sunt 10 comercianţi (...) care au profitat de ocazie să mai mărească preţul la pâine şi, în general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici în sus, nici în jos", a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul i-a cerut totodată ministrului Agriculturii să anunţe public ce firme au crescut preţurile.

În ciuda solicitării premierului, Daniel Constantin a evitat, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, să facă publice numele firmelor care au majorat preţul pâinii.

"Cred că nefiind o analiză la zi, astăzi suntem în 4 (septembrie - n.r.), analiza aceasta a fost făcută pe 2 (septembrie - n.r.), poate între timp a scăzut preţul şi nu cred că este eficient să dăm toate aceste nume de societăţi, mai ales că sunt operatori economici nu foarte mari, sunt operatori economici micuţi din ţară, care probail comercializează aceste produse probabil nu în marile centre de comercializare. Eu nu am înţeles că trebuie neapărat să punem la dispoziţie numele", a afirmat Constantin.

La insistenţele jurnaliştilor acreditaţi la Guvern, ministrul Agriculturii a promis în cele din urmă că va transmite presei numele operatorilor economici respectivi, reprezentanţii Guvernului afirmând că identificarea exactă a acestora va dura câteva ore.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Ministerul Agriculturii estima că reducerea TVA va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea.

Şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a anunţat că autorităţile române vor evalua impactul reducerii TVA la pâine la 9% pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală şi, în funcţie de rezultat, măsura s-ar putea menţine sau se va reveni la TVA de 24%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constantin: 71% din producători şi 82% din comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA.
 Vizualizări articol: 667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Constantin: 71% din producători şi 82% din comercianţi au scăzut preţul la pâine după reducerea TVA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei