Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 197 (5404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Budulea Taichii", un nume greu de pronunţat de unii candidaţi la examenul de bacalaureat

Luni, 26 August 2013 (16:04:05)

Candidaţii la sesiunea de toamnă a bacalaureatului au fost, ca de obicei, fie extaziaţi de subiectele uşoare, considerându-se pregătiţi "beton", fie nemulţumiţi amarnic, un subiect problemă pentru unii fiind nuvela "Budulea Taichii" de Ioan Slavici, al cărei nume le-a fost greu să-l pronunţe.

Mulţi dintre tinerii care s-au prezentat la examenul de bacalaureat, luni, la proba scrisă de limba română, au fost la fel de nepregătiţi ca şi astă vară.

"Am venit «la noroc». Iese, bine. Nu, asta este. Eu am citit o săptămână şi am făcut două subiecte. Cred că a fost suficient, ca să trec. La comedie, am scris titlul «O scrisoare pierdură», atât", se lăuda Iulian care a susţinut proba scrisă la limba română, singura la care nu a obţinut notă de trecere în vară, în centrul organizat la Colegiul "Spiru Haret".

Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiect cu numărul opt la proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni. Mai concret, ei au avut de analizat un fragment din nuvela "Budulea Taichii" a lui Ioan Slavici, de redactat un text argumentativ despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă şi un eseu privind relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

În centrul de la Colegiul "Spiru Haret" au fost tineri care au ieşit rapid din sală întrucât nu au reuşit să rezolve nici un minim de cerinţe care le-ar fi permis să ia un 5. "Nu ne-au dat voie să ieşim cu subiectele din sală. Ne-au zis că am stat prea puţin înăuntru", explică un grup de tineri care au rămas la taclale în faţa colegiului, în aşteptarea unor prieteni.

"Nu am ştiut nimic. A fost nasol rău. Am auzit că era o comedie, ceva cu o scrisoare, dar nu ştiam pe nimeni", spune un altul râzând. Alte două tinere ţâşnesc şi el din şcoală foarte supărate: "Ce personaje din comedie? Ce comedie? Şi celelălat, Slavici. Nu am ştiut nimic", vorbesc ele tare, cât să le audă şi să le aprobe toţi cei de afară în aceeaşi situaţie cu a lor.

În centrul de la Colegiul "Dimitrie Cantemir" primii candidaţi care au ieşit din sală au fost la fel de neştiutori.

"Am avut ceva ce nici nu ştiu cum se cheamă, Bădi Tăileu, nu ştiu, Apoi am avut ceva despre importanţa comunicării în munca de echipă şi două personaje dintr-o comedie studiată. A fost greu", spune Alina.

Au fost însă şi candidaţi cărora subiectele li s-au părut uşoare.

"Au fost uşoare. Adică beton. Beton, că de-aia am ajuns în toamnă", spune Marian, care a susţinut proba în centrul de la Şcoala Centrală. "Uşor, domană, că noi am fost la uman", îl completează un prieten.

Uşor - aşa a fost şi în 2012, toamna, când, după contestaţii, au promovat 20,4 la sută dintre candidaţii înscrişi la bacalaureat.

"Din păcate, copiii nu mai vor să înveţe. Mă uit la fiica mea. Ar fi făcut orice altceva decât să citească o carte. Cu chiu cu vai am reuşit s-o conving să deschidă manunalele. Am citit împreună cometarii. Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că tinerii tot trag nădejde că vor putea promova prin fraudă sau, cum zic ei, prin noroc. Dar fără să deschidă o carte", spune una dintre mămicile care încă îşi mai însoţeşte fiica la examen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Budulea Taichii", un nume greu de pronunţat de unii candidaţi la examenul de bacalaureat.
 Vizualizări articol: 903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Budulea Taichii", un nume greu de pronunţat de unii candidaţi la examenul de bacalaureat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei