Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 197 (5404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertizare

Balan trage un semnal de alarmă vizavi de deteriorarea situației financiare a companiilor private

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vicepreședintele regional al PDL, deputatul de Suceava Ioan Balan, trage un semnal de alarmă vizavi de deteriorarea situației financiare a companiilor private, arătând că de la ”Guvern se vede roz, însă din piață se vede gri”. Balan a subliniat că acumularea restanțelor de plată ale statului către firmele private, care se ridică la câteva miliarde de lei, blochează lichiditățile financiare ale acestora.

 

„În luna iulie firmele private nu și-au putut onora între ele plăți de peste 250 de milioane de euro”

”Bunăstarea populației este relevată de consumul privat. Acesta a scăzut, atrăgând și diminuarea importurilor. În luna iulie firmele private nu și-au putut onora între ele, din lipsă de lichidități financiare, plăți de peste 250 de milioane de euro (1,13 miliarde de lei), adică sume cu 75% mai mari decât în iulie 2012. Sumele refuzate la plată din cauza lipsei lichidităților financiare s-au ridicat la 5,9 miliarde de lei în primele şapte luni, un maxim istoric, practic, după primele şapte luni ale anului, volumul plăților pe care firmele nu l-au putut efectua din cauza blocajului financiar este aproape de nivelul înregistrat pe tot parcursul lui 2011. În 2012 nivelul acestor sume a fost de 1,9 miliarde de euro, cu 36% mai mult decât în 2011”, a explicat Balan, care la rândul său face parte din breasla oamenilor de afaceri.

El a amintit că premierul Victor Ponta anunța recent o creștere economică de 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB) la semestru, deși datele Institutului Național de Statistică au relevat o creștere de doar 1,7% din PIB. ”În concluzie, situația companiilor private s-a deteriorat, în ciuda creșterii economice de 1,7% din primul semestru”, a spus vicepreședintele regional al PDL.

 

Ioan Balan constată că statul a redus cheltuielile pentru investiții, însă le-a crescut pe cele guvernamentale cu bunurile și serviciile

Ioan Balan a precizat că statul a redus cheltuielile pentru investiții, însă le-a crescut pe cele guvernamentale cu bunurile și serviciile. ”Domnul Ponta a promis în programul domniei sale o reducere cu 50% (în medie 7 miliarde de euro anual). Ce spune execuția bugetară la şase luni? Guvernul Ponta a cheltuit cu bunuri și servicii la şase luni cu un miliard de lei mai mult decât guvernele de anul trecut (în total 16,6 miliarde de lei). Referitor la investițiile în infrastructură, o alta componentă a PIB-ului, la rectificarea bugetară din luna iulie au fost alocate chiar mai puține fonduri decât era prevăzut, deși statul a avut cheltuieli de capital, care includ și cheltuielile cu proiectele de infrastructură de 7,1 miliarde de lei în primul semestru, cu 10% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Reducerea cheltuielilor pentru investiții este un factor de stagnare pentru economie”, a adăugat deputatul Balan.

 

„Lipsa de predictibilitate a legislației fiscale sufocă mediul de afaceri”

Liderul democrat-liberal a amintit că USL a adus 17 modificări asupra Codului fiscal, zece asupra Codului de procedură fiscală și şase asupra Legii societăților comerciale în numai 15 luni.

„Lipsa de predictibilitate a legislației fiscale sufocă mediul de afaceri din România și îndepărtează investitorii străini”, a spus Balan. Creșterea exportului de materie primă agricolă la prețuri mici, a menționat Ioan Balan, defavorizează agricultorii români, care trebuie ajutați să realizeze export de produse finite cu un profit mare.

”În concluzie, estimările optimiste privind creșterea economică în 2013 se bazează pe contribuția agriculturii (care este subvenționata de stat și a depins anul acesta de condițiile climatice și nu de strategia Guvernului) și pe contribuția exporturilor, în mare parte tot agricole, iar analiza economică arată că firmele care se adresează pieței interne contribuie la bunăstarea populației și creează locuri de muncă”, a încheiat vicepreședintele pe regiunea de nord-est al PDL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balan trage un semnal de alarmă vizavi de deteriorarea situației financiare a companiilor private.
 Vizualizări articol: 1883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Balan trage un semnal de alarmă vizavi de deteriorarea situației financiare a companiilor private5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Atentie la neatentie! trimis de
(26 aug 2013, 12:23:20
In toata mass media centrala si locala (ca o moda venita de la centru probabil) vad ca abunda utilizarea frantuzescului vis-a-vis! Vis a vis inseamna peste drum, fata in fata cu referire stric geografica. De exemplu spunem ca Biserica catolica Sf. Ioan Nepomuk este vis a vis de Consiliul Judetean Suceava. Daca ne referim la o altfel de raportare putem folosi fara teama de a gresi expresia "referitor la". Iar vis a vis in nicun caz nu se scrie asa cum se pronunta, adica vizavi! Ia cititi aici cele doua variante:

1. Balan trage un semnal de alarmă "peste drum" de deteriorarea situației financiare a companiilor private

2.Balan trage un semnal de alarmă "referitor la" deteriorarea situației financiare a companiilor private

Hei, ce parere aveti acum ?

2.   * trimis de
(26 aug 2013, 15:24:00
trebuie să fie următoru' primar, TREBUIE
să fi votat de fiecare câte 4 ori voiesc
♪♪ ♪ ♫♪ ♫ ♫♪♪ ♫ ♫♪ ♫ .. nimic despre uie
dacă zice cineva ceva (de) rău..îl cârpesc

despre balan trebuieşte doar la superlativ a se vorbi
e o capodoperă a raţiunii ( şi-a economiei )
îmi place tare mult cumj aberezi ( pardon ) să ştii !
şi (deasemenea) 'mi place că promovezi politica uiei

*
cu precau/ţie iezuită păşesc vorbe spre tine
să-ţi placă, să-ţi fim pe plac, să nu te superi
îţi mulţumesc pentru gloriosul: să trăiţi bine!
te înţeleg ( te simţi ca un ţăran între boieri )happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei