Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 108 (5315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei partide atacă OUG prin care MS devine unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar

Marţi, 14 Mai 2013 (17:22:42)

UDMR, PDL şi PPDD atacă la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, a anunţat, marţi, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, care susţine că aceasta contravine mai multori prevederi constituţionale.

Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, la iniţiativa UDMR, PDL, PPDD şi Uniunea vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deoarece "contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale”.

"În primul rând, prevederile privind centralizarea achiziţiilor la nivelul Ministerului Sănătăţii contravin tuturor principiilor de descentralizare despre care vorbeşte Guvernul şi încalcă principiul autonomiei locale, care este înscris în Constituţie", a declarat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, dacă un primar constată că la un spital din subordinea Consiliului Local este nevoie de un computer tomograf, iar din bugetul local se votează alocarea în acest scop a 90% din suma necesară, urmând ca 10% să fie cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii, în baza prevederilor legii de aprobare a OUG 71/2012, deşi comunitatea locală va da mare parte din sumă, achiziţia se va face la nivel central.

"Acest lucru încalcă principiul autonomiei locale, pentru că, practic, banii comunităţilor sunt naţionalizaţi la nivel central", a afirmat fostul ministru al Sănătăţii.

Totodată, potrivit lui Cseke, care este şi deputat UDMR, noile prevederi legale contrazic unele aspecte din legea finanţelor publice locale.

"Cine va răspunde de cheltuirea banilor locali la nivel central? Este o problemă, deoarece, conform Legii finanţelor publice locale, responsabilitatea privind cheltuirea sumelor din bugetele locale aparţine ordonatorilor de credite de la nivelul administraţiei locale, iar cum Legea finanţelor publice locale este o lege organică, ea nu poate fi modificată printr-o lege ordinară, cum este cea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă”, mai spune Cseke.

Deputatul UDMR consideră că noua lege contravine şi principiului descentralizării, care ar trebui respectat cu atât mai mult cu cât se pregăteşte regionalizarea administrativ-teritorială, însă concomitent anulează şi o parte din efectele pozitive ale descentralizării din domeniul sanitar.

"Aceste măsuri trădează o tendinţă contrară descentralizării despre care se vorbeşte, deşi se pregăteşte şi regionalizarea, şi anulează o parte din efectele descentralizării spitalelor pe care am făcut-o în 2010 şi care sunt pozitive", a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deputaţii opoziţiei criticând ordonanţa pe motiv că "centralizează resursele la minister, cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".

Ordonanţa a fost adoptată cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri.

Ordonanţa 71/2012 prevede desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Guvernul susţine că scopul acestei măsuri îl reprezintă gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate, achiziţionarea de produse şi servicii de calitate şi stabilirea unor variaţii mai mici de preţuri.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei partide atacă OUG prin care MS devine unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar.
 Vizualizări articol: 739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei partide atacă OUG prin care MS devine unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei