Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 108 (5315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poşta Română ar putea disponibiliza în acest an 4.000 de salariaţi, din cei 32.000

Marţi, 14 Mai 2013 (17:10:07)

Poşta Română ar putea să disponibilizeze în acest an un număr de 4.000 de salariaţi, din totalul de 32.000, ca urmare a scăderii volumului de prestaţii poştale, numărul fiind estimativ şi calculat în baza normativului de activitate din 2011, a declarat marţi liderul sindical Matei Brătianu.

"Pe baza normării activităţii poştale de la nivelul 2011, un număr de 4.000 de salariaţi din Poşta Română pot fi luaţi în calcul pentru a fi disponibilizaţi în acest an. Sindicatul a agreat propunerea care vizează diminuarea numărului de personal decât reducerea programului de muncă şi, implicit, a salariilor unui număr de angajaţi cuprins între 8.000 şi 10.000", a spus Brătianu.

El a adăugat că, din infomaţiile prezentate de conducerea Poştei Române, societatea nu poate achita salarii compensatorii, întrucât pe baza veniturilor estimate pentru acest an compania poate plăti salariile celor 32.000 de angahjaţi până la 30 septembrie.

"Cei care vor fi disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj timp de 12 luni şi 15-20 salarii lunare compensatorii, la nivelul de încadrare. Pentru acordarea salariilor compensatorii trebuie însă ca Poşta Română să fie inclusă, prin hotărâre de Guvern, în anexa OUG 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective", a spus Brătianu.

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul, luni şi marţi, nemulţumiţi că managementul Poştei Române vrea să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.

Potrivit datelor companiei, ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile Poştei Române a crescut în perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poştali din Europa, situaţie care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.

Prezent la discuţiile dintre conducerea Poştei şi sindicate, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a afirmat că actuala situaţie a operatorului naţional poştal este efectul deciziilor defectuoase ale managementului anterior, care au generat datorii de peste 100 milioane de euro. El a adăugat că distribuirea pensiilor va reluată până la finele zilei la nivel naţional.

"În luna mai 2012, când managementul Poştei a fost schimbat, pierderile Poştei depăşeau 100 milioane de euro. În plus, în ultimii cinci ani compania a angajat 6.000 de salariaţi, în condiţiile în care volumul de prestaţii poştale scădea de la an la an", a spus Nica.

El a adăugat că, în urma unui control al ANAF, Poşta va trebui să achite o amendă 90 milioane de lei până la 5 iunie.

"ANAF a constatat că au fost împărţite ilegal tichete de masă premium. Vom face tot posibiliul ca Poşta să nu intre în insolvenţă", a spus Nica, care a adăugat că Poşta ar putea să plătească altă amendă, tot de 90 milioane de lei, în urma unui control al ANAF, aflat în desfăşurare şi care vizează perioada anilor 2009-2012.

Ministrul a mai spus că este mulţumit "dintr-un punct de vedere" de activitatea conducerii din ultimele 12 luni, în condiţiile în care veniturile Poştei Române s-au menţinut după liberalizarea pieţei de servicii poştale de la 1 ianuarie.

"Un scenariu pesimist estima că Poşta va pierde 20% din venituri după 1 ianuarie, iar în varianta optimistă doar 10%. Actuala conducere a reuşit, din luna mai 2012, să rezilieze mai multe contracte a căror valoare depăşea 100 milioane de euro şi aduceau operatorului poştal pierderi semnificative", a spus Nica.

Directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, a afirmat că pierderile companiei au fost reduse cu 130 milioane de lei în ultimele 12 luni.

"Poşta nu a pierdut contracte majore în ultimele 12 luni, în condiţiile în care piaţa de profil s-a liberalizat de la 1 ianuarie. Veniturile lunare ale companiei se situează între 100 şi 105 milioane de lei", a spus Smeeianu.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajaţi, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice.

Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la 28 mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poşta Română ar putea disponibiliza în acest an 4.000 de salariaţi, din cei 32.000.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poşta Română ar putea disponibiliza în acest an 4.000 de salariaţi, din cei 32.0000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei