Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 52 (5259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc

Marţi, 5 Martie 2013 (15:13:19)

 Manuale pentru primari şi prefecţi privind managementul inundaţiilor şi secetei hidrologice au fost editate de Guvern, urmând ca, până la sfârşitul anului, Executivul să aloce cinci milioane de euro pentru întocmirea hărţilor de risc, în premieră în România, a spus ministrul pentru Ape, Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri a prezentat marţi, la o întâlnire cu presa dedicată managementului inundaţiilor şi secetei hidrologice, cele două manuale care, începând de luni, sunt împărţite în teritoriu autorităţilor.

Lucia Varga a precizat că manualele nu reprezintă "un ghid" pentru autorităţile locale, ci în ele sunt prevăzute "obligaţii" stipulate în acte normative deja adoptate, cu transpunerea Directivei europene Managementul riscului la inundaţii. Prevederile respective se regăsesc şi într-un ordin de ministru dat de Lucia Varga.

Ca măsură de prevenire a inundaţiilor, primarii trebuie să salubrizeze, pe parcursul lunii martie, cursurile de apă, pentru că, atunci când a crescut nivelul apelor, deşeurile din râuri sau de pe mal au pus în pericol vieţile oamenilor din aval, a spus Varga, precizând că autorităţile locale riscă să fie amendate dacă nu iau această măsură.

Totodată, anul acesta trebuie finalizate hărţile de inundabilitate şi hărţile de risc în caz de inundaţii, a mai spus ministrul delegat pentru Ape şi Păduri.

Întocmirea hărţilor de inundabilitate, după ultimele metode şi în cadrul unui program naţional, a început în 2005, însă acestea nu au fost finalizate. Pentru aceasta ar fi necesară suma de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe care Guvernul o va aloca, din fonduri europene, a spus Lucia Varga.

În ceea ce priveşte hărţile de risc, o premieră în România, acestea trebuie întocmite până la sfârşitul anului, aşa cum cere Directiva europeană Managementul riscului la inundaţii, de către consiliile judeţene, care nu au însă banii necesari. Suma necesară pentru întocmirea hărţilor de risc este de cinci milioane de euro şi va fi alocată de Guvern tot prin finanţare europeană, a precizat Varga.

Odată ce vor exista aceste hărţi de risc, vor fi şi instrucţiuni pentru primari când dau autorizaţii de construire, dar şi anumite cerinţe pentru proprietarii construcţiilor deja existente care sunt încadrate în zonele de risc.

Lucia Varga a mai arătat că este necesară şi gestionarea corectă a bazinelor hidrografice, adică realizarea, pe cursurile apelor, mai întâi de împăduriri şi lucrări de combatere a torenţilor, la munte, şi apoi de baraje şi îndiguiri în aval, ministrul constatând că au fost făcute unele lucrări care nu au respectat această schemă de amenajare.

Pe de altă parte, pe lista de investiţii a Ministerului Mediului există 300 de astfel de lucrări, ale căror proiecte datează şi din vremea comunismului.

Lucrările, care au alocată suma de 85 de milioane de lei de la bugetul de stat, au fost realizate în diferite grade, urmând ca de acum înainte să aibă prioritate cele realizate în proporţie de 70 - 80 la sută. Dintre acestea, ar urma să fie finalizate 70 de proiecte anul acesta.

Proiectele realizate într-o proporţie mai mică de 50 la sută, care reprezintă mai puţin de o treime dintre aceste lucrări aflate pe lista de investiţii, sunt în schimb eligibile pentru accesarea de fonduri europene, a mai spus Varga.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei