Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 33 (5240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Direcţia legislaţie CSM: Verificarea legalităţii procedurii de revocare a unui membru revine CSM

Luni, 11 Februarie 2013 (17:02:41)

Direcţia Legislaţie a Consiliului Superior al Magistraturii susţine că atribuţiile de verificare a legalităţii procedurii de revocare şi de soluţionare a unor eventuale contestaţii revin CSM, potrivit notei semnate de judecătoarea Roza Marcu, secretarul general al Consiliului.

"Apelând la principiul simetriei juridice, şi în cazul revocării unui membru al Consiliului, ca şi în cazul alegerii membrilor, atribuţiile de verificare a legalităţii procedurii de revocare şi de soluţionare a unor eventuale contestaţii revin Consiliului Superior al Magistraturii", notează într-un punct de vedere al Direcţia Legislaţie referitor la solicitarea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea de revocare a unui membru ales în CSM, respectiv Cristi Danileţ.

În document se arată că aşa cum sunt reglementări detaliate în cazul alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv cu privire la comitetul electoral permanent organizat la nivelul Consiliului, sunt semnalate Plenului CSM toate neregularităţile constatate şi întreprinde toate măsurile necesare referitoare la procedurile care nu sunt date de lege sau prin regulament în competenţa Plenului CSM.

"În procedura de revocare nu este reglementat un organism similar şi nici posibilitatea semnalării unor eventuale neregularităţi pe parcursul procedurii. prin urmare, în cazul revocării unui membru ales al Consiliului nu există o structură corespunzătoâre care să vegheze asupra desfăşurării procedurii, asupra legalităţii procedurii de revocare urmând a dispune Plenul CSM", explică Roza Marcu.

Documentul face o trecere în revistă a prevederilor Legilor 303 şi 317 din 2004 privind magistraţii şi CSM, notând şi "un exemplu edificator", respectiv că în perioada 2006-2009 au fost iniţiate proceduri de revocare a unor membri ai Consiliului care s-au derulat pe durata mare de timp şi nu au mai fost finalizate, în cazul acestora "neputându-se verifica subzisdenţa în timp şi identitatea de motive avute în vedere de adunările generale".

În continuare, Roza Marcu scrie că în măsura în care va fi apreciată ca justificată, propunerea sa ar putea fi inclusă în cadrul lucrării ce vizează modificarea de ansamblu a Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Aceleaşi susţineri sunt consemnate de secretarul general al CSM, Roza Marcu, şi în punctul de vedere al Direcţiei legislaţie referitor la solicitarea Curţii de Apel Cluj de revocare a unui membru ales în CSM, respectiv Alina Ghica.

Susţinerile din acest punct de vedere sunt "copy-paste" cu cel referitor la situaţia Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. În corpul documentului în loc de Curtea de Apel Cluj este notat Judecătoria Râmnicu-Vâlcea.

Singurele informaţii diferite sunt cele consemnate în "obiectul solicitării", în care se menţionează adresa din 23 ianuarie 2013 a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, respectiv adresa din 28 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Cluj, cu datele privind centralizarea voturilor judecătorilor de la Judecătorii şi Curţi de Apel.

Cele două note ale Direcţiei legislaţie vor fi discutate în şedinţa Plenului de miercuri, potrivit site-ului CSM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia legislaţie CSM: Verificarea legalităţii procedurii de revocare a unui membru revine CSM.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Direcţia legislaţie CSM: Verificarea legalităţii procedurii de revocare a unui membru revine CSM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei