Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 33 (5240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sinistru

La Solca, sărăcie lucie în fantoma oraşului de altădată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu o populaţie oficială de 2.654 de locuitori, dar în realitate semnificativ mai mică, mulţi locuitori venind acasă doar de sărbători, Solca este în momentul de faţă unul din cele mai mici oraşe din ţară.

Iar faptul că oraşul e minuscul reprezintă în momentul de faţă cea mai mică problemă în Solca. Practic, oraşul de azi este o fantomă sinistră a ceea ce a fost odată. Problema nu este însă că oamenii ar trăi din nostalgii, ci că realitatea din Solca nu le oferă aproape nimic. Cu mult sub sărăcia din cele mai multe localităţi din judeţ sau din ţară.

 

Solca de azi, urmele unui oraş care a murit

Conform unui clasament al celor mai mici aşezări urbane din România, Solca se află pe locul IV, după Băile Tuşnad din Harghita şi încă două orăşele din Bihor. În judeţul Suceava, Solca este de departe cel mai mic oraş. Urmează pe locul doi oraşul Milişăuţi, care are însă aproape 5.000 de locuitori. Chiar dacă foarte mic ca întindere şi ca populaţie, Solca are totuşi aspect de oraş faţă de alte „surate” din judeţul Suceava.

De cum intrăm în Solca, urmele gloriei de altădată nu pot trece neobservate. Parcuri întinse, 12 blocuri, unele cu spaţii comerciale la parter, clădirea fostului cinematograf, ruinele fabricii de bere Solca, toate amintesc într-un mod sinistru de trecutul înfloritor.

Solca mai păstrează urme de oraş, însă pe oameni asta nu are cum să-i încălzească cu ceva.

 

La Solca, pe străzi: elevi şi oameni trecuţi de prima tinereţe

Pe stradă îl găsim pe Gheorghe Filip, în vârstă de 66 de ani. De 42 de ani trăieşte la Solca.

„E din ce în ce mai rău. Nimic nu mai este bun la Solca. Totul se face la nimereală. Locuri de muncă nu sunt sub nici o formă, cele care au fost sunt distruse. Fabrica de bere e total distrusă, sanatoriul e distrus, unde să ai locuri de muncă? Aici se trăieşte din pensii, care are pensie, care nu, munceşte pe unde apucă, dacă apucă...Tinerii, majoritatea, au plecat, nu au nici un viitor la Solca”, ne spune Gheorghe Filip. Bărbatul, un om destul de aşezat, ne avertizează că în Solca nu prea o să găsim tineri cu care să vorbim. Într-adevăr, exceptându-i pe cei foarte tineri, elevii de la Grupul Şcolar „Tomşa Vodă” Solca, singura unitate de învăţământ din oraş, pe străzi, din foarte puţinii oameni cu care ne-am întâlnit, toţi aveau peste 50 de ani.

 

Nostalgii

Toate problemele pleacă de la locurile de muncă. În Solca, puţinii norocoşi sunt bugetarii, care lucrează la şcoală, la căminul de bătrâni înfiinţat anul trecut în locul spitalului de boli cronice, la Centrul de plasament „Mihail şi Gavril”, la poliţie, la subunitatea de pompieri sau la ocolul silvic din localitate.

Pe stradă am întâlnit-o şi pe Lenuţa Vasilovici, în vârstă de 54 de ani. A lucrat la fostul spital de boli cronice, iar acum este angajată a căminului de bătrâni.

Nostalgiile nu ocolesc pe nimeni în Solca.

Lenuţa Vasilovici a povestit: „Era fabrica de bere, erau mulţi muncitori, era Progesul, era complexul comercial unde lucrau sute de muncitori. Îmi aduc aminte cum veneau cu autobuzul la Solca angajaţii din Arbore, Clit, Cajvana, Cacica. La noi se făceau covoare, am lucrat şi eu şapte ani acolo, la secţia de covoare, erau tricotaje, era ţesătorie, să făceau covoare persane, lenjerie, broderie, acum nu e nimic, absolut nimic, e o zonă moartă”.

 

„Un cătun, asta e Solca, un cătun fără viitor”

Cei mai mulţi localnici de o vârstă apropiată cu ea nu sunt la fel de norocoşi.

Viorel Avram Ciobîcă are 50 de ani şi lucrează cu ziua, când are ce lucra.

„Fiecare se descurcă cum poate pe aici. Oamenii lucrează cu ziua cum pot pe ici pe colo, care îs pensionari, care cu ajutorul social de la primărie. Tinerii mai pleacă în străinătate ori prin alte judeţe la lucru, cam asta e situaţia la noi”, spune bărbatul, care aminteşte că doar crâşmele, ca peste tot de altfel, merg bine la Solca.

Un localnic, prea sătul de viaţa grea, nici nu mai vrea să stea de vorbă cu noi şi desfiinţează Solca din două vorbe. „Un cătun, asta e Solca, un cătun fără viitor”.

 

Solca se identifică şi astăzi, dar în sens negativ, cu celebra fosta fabrică de bere

Fabrica de bere de la Solca, închisă definitiv în 2004 şi vândută pe bucăţi la fier vechi de un investitor care este acum trimis în judecată, pus sub acuzare pentru că a distrus un monument istoric, stârneşte de departe cele mai multe nostalgii printre localnici.

„Fabrica de bere a dat, la un moment dat, din câte îmi aduc aminte, 120 de locuri de muncă. Berea de Solca era cea mai bună. Pe primul loc era berea de Solca şi pe locul doi berea Azuga”, a povestit Liviu Ioan Andreescu.

 

Căminul de bătrâni, singura investiţie importantă din ultimii ani

Cum era şi normal, la Solca ne-am deplasat şi la primăria locală. Dacă avem în vedere că primarul Valeruţ Hofnar Ţăranu este la al patrulea mandat consecutiv, se poate spune că e un om apreciat în oraş. Ori poate, sătui de tot şi de toate, oamenii nu mai aşteaptă nimic nici de la nici un edil.

Primarul spune că a făcut în ultimii ani atât cât s-a putut face. Din perioada de glorie a oraşului a reuşit să salveze doar spitalul de boli cronice. Desfiinţat prin Hotărâre de Guvern, acesta a fost transformat în cămin de bătrâni. Spune că s-a zbătut, a obţinut finanţare, iar acum căminul este ocupat la capacitate maximă. Sunt 70 de bătrâni şi 35 de angajaţi, majoritatea localnici din Solca.

 

Bugetul muribund al primăriei, resuscitat din exploatarea a 125 de hectare de pădure

Primarul se mai poate lăuda şi cu înfiinţarea, anul trecut, a unei substaţii de ambulanţă la Solca care deserveşte oraşul şi comunele din jur.

În condiţiile în care, de la an la an, din cauza sărăciei, în contul impozitelor se încasează sume tot mai mici, cea mai importantă activitate economică a Primăriei Solca este legată de cele 125 de hectare de pădure pe care le administrează.

În rest, Valeruţ Hofnar Ţăranu mai are proiecte îndrăzneţe, care însă nu s-au concretizat. Cel mai important este legat de o lucrare de reabilitare a staţiei de epurare şi de amenajare a 11 kilometri de canalizare, proiect aprobat prin Hotărâre de Guvern încă din 2007. Anul trecut, primăria a avut chiar în buget trei miliarde de lei vechi pentru demararea proiectului, însă banii au fost daţi înapoi pentru că lucrările nu au început. Primarul spune că de vină au fost firmele „abonate la contestaţii”.

 

Agenţi economici privaţi cât să-i numeri pe degetele unei mâini

După cum aminteam, în momentul de faţă cei mai mulţi localnici care au loc de muncă sunt bugetari. Agenţii economici privaţi pot fi număraţi pe degetele unei mâini.

„Agenţi economici mai importanţi sunt foarte puţini. Este hanul Solca, un restaurant cu cazare, avem un gater în fondul forestier şi avem înspre Clit o firmă din Marginea, care se ocupă cu borduri şi cu pavele şi care este pe zona noastră teritorială şi contribuie şi la bugetul nostru”, a declarat primarul.

 

Firma care duce oamenii la muncă în Germania, salvarea din Solca

El nu a uitat să amintească în mod special de un al patrulea agent economic important. Cel care deţine o firmă de transport cu care duce oamenii la muncă în străinătate.

„Avem o firmă administrată de un localnic, Viorel Flutur, care are vreo patru autocare cu care plasează forţă de muncă în Germania, în agricultură. Se ocupă de asta de după Revoluţie, e un om serios, duce mii de oameni la muncă din judeţele Iaşi, Botosani, Vaslui, Neamţ, toată zona aceasta. Sunt oameni din Solca care pleacă chiar şi de două ori pe an la muncă în Germania. Într-o lună şi jumătate dacă vii acasă cu 2000 – 2.500 de euro, e ceva. Aşa şi-au ţinut mulţi din Solca copiii în facultate, e un mare ajutor pentru localitate”, spune convins primarul.

Mai toţi localnicii cu care am vorbit ne-au spus că străinătatea e singura şansă a tinerilor din Solca.

„ E greu, foarte greu, nu sunt bani, nu ai unde lucra. Am un băiat, s-a dus cu tot cu femeie la muncă în străinătate, aici nu ai ce face, nu ai unde lucra”, ne-a spus tanti Ana Florea.

 

Alte localităţi din zonă, prilej de invidie pentru oamenii din Solca

Oamenii din Solca au ajuns să fie invidioşi pe cei din Marginea, Cavjana sau alte localităţi apropiate care sunt incomparabil mai dezvoltate.

Liviu Ioan Andreescu ne spune plin de năduf:

„Dacă vreţi, mergem la mine acasă şi vă arăt o coşarcă cu medalii ale fetei mele, e vicecampioană naţională la tir sportiv la categoria 18 ani şi nu a găsit nicăieri un loc de muncă în Solca. Lucrează la un PECO în Marginea....”.

 

Solca de altădată

Prima atestare documentară a satului Solca datează din 15 ianuarie 1418, dintr-un document al lui Alexandru cel Bun emis la Baia. Solca este una dintre cele mai vechi aşezări din din Moldova şi din Bucovina.

Renumele naţional a venit după ce la Solca, în 1810, s-a deschis fabrica de bere care a devenit cartea de vizită a localităţii. Berea produsă aici a fost considerată ani buni un produs de cea mai bună calitate, cunoscut în toată ţara.

În secolul XIX, la iniţiativa unor medici specialişti austrieci veniţi la Solca, a fost înfiinţată o staţiune balneoclimaterică. Prin măsurători confirmate şi în anii următori s-a constatat că aerul din Solca este foarte bogat în ozon. Doar în Elveţia s-a mai găsit o asemenea concentraţie de ozon. La un moment dat, staţiunea de la Solca a fost a doua ca renume a imperiului austriac de odinioară.

 

Atracţii turistice de azi, în Solca

Astăzi, la Solca este aproape imposibil de vorbit de turism. Totuşi, cel puţin două dintre obiectivele locale ar merita vizitate. Este vorba de Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Mănăstirea Solca, monument istoric ctitorie a lui Ştefan Tomşa al II-lea, în perioada 1612-1622, şi de „Pietrele Muierilor”, forme naturale situate în Munţii Obcina Mare, în apropiere de Solca, spre care există marcaj turistic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Solca, sărăcie lucie în fantoma oraşului de altădată.
 Vizualizări articol: 11657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 20 voturi
La Solca, sărăcie lucie în fantoma oraşului de altădată4.2520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solca trimis de
(11 feb 2013, 19:42:29
In ciuda greutatilor actuale,Solca nu si-a pierdut farmecul....dar s-a intarziat destul de mult cu luarea unor masuri,si parerea mea este ca administratia nu a facut suficient ca Solca sa ramana macar ceea ce a fost...un singur exemplu: nici un efort cred ca nu era prea mare de a se fi pastrat vechea arhitectura a podului rutier de la Solca...
2.   @Rocky trimis de
(11 feb 2013, 22:29:18
Ai dreptate!
3.   Solca trimis de
(11 feb 2013, 22:48:30
Cand trăiești acolo toata lumea se plange ca e greu ca nu ai locuri de munca ca nu sunt bani, cand un om face un reportaj cu privire la situația de acolo toți spun ca o duc bine, aveam si eu de gând sa ma întorc in solca sa fac ceva pentru orașul ala ca mi-a ramas la suflet, dar cred ca doar o sa il vizitez ca e conservat atat de bine ca seamănă tot orașul ca un muzeu natural, o sa vorbesc cu niște prieteni sa ii facem reclama ceva gen "Zoo" ca si asa "cine bea apa din solca greu mai pleaca" adică pe limba mea "scapa cine poate" ma întristeaza faptul ca nu ai cu cine vorbi despre o schimbare in bine, inafara de câțiva profesori, câțiva bătrâni care își amintesc de vremea cand te călcai pe picioare la sfârșit de săptămâna prin parc in fata berariei..aa si mai sunt câțiva colegi care privesc din același unghi ca mine, cand se vorbește de "generația cu cheia la gât" nu era vorba de cea de BMW. Am impresia ca mahmureala de la berea Solca sa transmis din generație in generație si voi inca visati, realitatea in lumea asta e alta fratilor, televizorul va spală creierul.
4.   Trist dar adevarat trimis de
(11 feb 2013, 23:53:10
"Orasul"solca a ajuns o ruina,totul e distrus,nimic nu mai e din ce-a fost odata,uitativa cum arata casa de cultura,daca i se mai poate zice asa,cu pereti care stau sa cada pe tine ,cu miros de mucegai si totul vechi.Fratilor,dar mai iesiti si voi,mai uitati-va in jur ca va joaca astia pe degete,uitati-va in localitatile vecine chiar si cel mai mic sat are o casa de cultura,de cand nu a mai adus nimeni un spectacol la Solca,ce face conducerea ca doar exista,cu numele.Dragilor stati asa legati la ochi,ca a-ti ramas ultimii oameni,votati asa mai departe ca E BINE DE TOT.
4.1  RE: Trist dar adevarat trimis de
(12 feb 2013, 00:21:29
Alții vad si filme in 3D si in metrouri in drum spre Scoala sau servici se citește o carte, păcat ca nu pot pune aici fotografii făcute sa va arat ca si eu am fost surprins copilasii își citesc abecedarul de pe tablete sau își coloreaza asa numitele cărți colorate tot acolo pe tableta, pana si Becali a terminat de citit Biblia de pe tableta lui. De ce se folosește tableta? Pentru ca copilul este mai mult atras de ceva nou si invata mai repede sa scrie sa citească sa deseneze sau sa își facă cantecele asa din mintea lui, la Scoala se merge pentru a invata sa te comporti intru anumit grup de oameni, nu pentru a face sex in baie, ca atunci cand lucrezi intro companie nu la fel ca si cand ai dansa la bara, cum vreți ca romanii sa fie primiti in alte tari cand ei își bat si amenință pana si părinții nu doar pe profesori la scola, ei bine dragii mei aflați ca de aici altfel se vede lumea, iar respectul fata de un om in vârsta sau respectul pentru un prieten sau coleg exista inca de la o vârsta frageda, pe cand in România e pe sfarsite. Sunt doar niște diferențe care ies in evidentă de aici privind spre ro, a fi educat, a fi needucat sau a te comporta ca unul din ele.
5.   @Florin Paiu trimis de
(11 feb 2013, 23:53:51
Câți din cei care au vazut articolul sunt din solca si câți sunt din alte părți ca știu ca se poate face un calcul dupa IP'uiri, facem un recensamant!
6.   Paiu trimis de
(12 feb 2013, 09:25:59
nu va mai luati de dl paiu ,ca stiti si voi ca tot ce a scris el acolo e adevarat dar va este rusine sa recunoasteti,va este rusine ca ati ajuns pana aici si nu ati reusit sa opriti ceea ce distrug autoritatile de la solca.nu stiu de ce va mandriti cu numele de solcan,ca doar foarte multi dintre ei sunt veniti de prin alte parti si cei care sunt adevarati solcani se multumesc cu astia care au venit la solca sa-i conduca.ti-e si rusine sa mai zici cuiva ca esti din solca.
7.   Tot eu trimis de
(12 feb 2013, 09:36:50
mai zice cineva ca sunt locuri de munca la solca ,mai bn ar tace,ptr ea da a fost ,dar cu ajutorul clanului de la primarie.si cei care au comentat de bn sa stiti ca sunt doar cativa care le merge cat de cat bn si nu se pot plange,dar nu se gandesc ca ceilalti sunt vai de capul lo.sau poate odata au facut si ei parte din clanul primariei si nu comenteaza de rau,de aceea se simt ca acasa,dar defapt sunt tot niste veniti.aia si-au gasit sa comenteze.
8.   Rusine stimata doamna Oana Romaniuc trimis de
(15 feb 2013, 14:41:02
Stimata si destinsa doamna Oana Romaniuc, eu cred ca tinerii din Solca stiu ce vor... Dvs. ce visati? Sa fiti prima doamna? Sa stiti ca acest statut e mult prea inalt pentru dvs. Daca as fi in locul dvs. as sta in banca mea.... rusine....
9.   Orasul Solca trimis de
(15 feb 2013, 14:59:58
Orasul Solca este cel mai frumos oras, nu are industrie? pacat ... dar trebuie sa fim constienti ca dupa revolutie multe fabrici s/au inchis si consider ca nu ar trebui sa stam si sa judecam conducerea, ci sa punem mana de la mana sa cautam investitori...
Domnule PAIU cred ca ai luat bani frumosi pentru a scoate in evidenta astfel imaginea orasului, nu? Sa-ti fie rusine... Daca as fi in locul autoritatilor te-as da in judecata...
De ce nu l-ai intrebat pe domnul Andreescu unde lucreaza dumnealui si sotia, (nu in Solca?) iar referitor la fiica sa, felicitarile de rigoare pentru medalii, dar a facut ceva pe mai departe....
Dupa revolutie au fost primari din Solca, ce-au facut? Domnul care a catalogat Solca "catun" este fiu de fost primar care in timpul mandatului si-a insusit o multime de imobile si ulterior le-a vandut.
Stiti ceva domnilor reporteri, rusine sa va fie, caci cu siguranta in Solca ati vazut si lucruri frumoase, dar contracost trebuia sa faceti o astfel de imagine a orasului ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei