Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 nov 2012 - Anul XVII, nr. 275 (5180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 8.000 de doze de vaccin BCG folosite în Alba,Cluj şi Mureş, trei copii au făcut adenopatie

Vineri, 23 Noiembrie 2012 (17:44:58)

Aproape 8.000 de doze de vaccin BCG importat din Danemarca au fost folosite, până în prezent, în judeţele Alba, Cluj şi Mureş, pentru imunizarea bebeluşilor, în Mureş fiind înregistrate, în lunile august şi septembrie, trei cazuri în care copiii au avut reacţii în urma vaccinului.

În Alba, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Cristina Galoş, autorităţile sanitare au primit 8.840 de doze de vaccin antituberculoză importat din Danemarca, în primele 10 luni ale acestui an, din care au fost folosite 1.870 de doze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Până acum nu s-au semnalat reacţii adverse sau probleme medicale la cei care au fost imunizaţi", a adăugat Galoş.

Potrivit sursei citate, alte 1.000 de doze au fost distribuite în luna noiembrie, însă nu au fost centralizate încă datele cu privire la numărul copiilor imunizaţi în această lună.

În judeţul Cluj, 4.565 de copii au fost vaccinaţi, de la începutul anului şi până în prezent, contra tuberculozei.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că în urma administrării vaccinului nu au fost înregistrate complicaţii, reacţii adverse grave, ci doar cele uzuale în cazul unui vaccin, cum ar fi roşeaţă la locul înţepăturii.

Ea nu a putut preciza câte doze de vaccin BCG au fost repartizate judeţului Cluj.

În judeţul Mureş, în acest an au fost primite 14.000 de doze de vaccin contra tuberculozei (BCG), toate din Danemarca, din care aproximativ 1.500 au fost utilizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Gabriela Uifălean.

Ea a precizat că în perioada august-septembrie trei bebeluşi au avut reacţii reacţii în urma administrării acestui vaccin.

"Am înregistrat trei reacţii post-vaccinale, în acest an, nu în ultima perioadă, ci în august-septembrie. Au fost cazuri uşoare, care au fost tratate corespunzător, de adenopatie regională. Bebeluşilor li s-au umflat ganglionii. Doi dintre ei sunt din judeţ, iar unul a fost adus din afara judeţului, din Harghita, la clinica TBC din Târgu Mureş. Am primit în acest an 14.000 de doze de vaccin BCG, toate din Danemarca, pentru o perioadă mai lungă. Vaccinarea se face în maternităţi, avem aproximativ 1.500 de doze utilizate, spun aproximativ pentru că nu avem toate rapoartele pe luna noiembrie", a declarat Uifălean.

Imunizarea contra tuberculozei va fi oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, a decis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a solicitat, joi, o expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

"Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza efectuată joi de comisia MS.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Comisia întrunită joi la sediul MS a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacţiile adverse semnalate de către medici.

Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba de un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde, în intervalul martie - noiembrie, au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. Murgoci a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat joi, după anunţarea opririi temporare a imunizărilor contra tuberculozei, că această decizie a fost luată nu pentru că vaccinul importat din Danemarca nu este bun, ci deoarece s-a creat o suspiciune în legătură cu acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 8.000 de doze de vaccin BCG folosite în Alba,Cluj şi Mureş, trei copii au făcut adenopatie.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 8.000 de doze de vaccin BCG folosite în Alba,Cluj şi Mureş, trei copii au făcut adenopatie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei