Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 nov 2012 - Anul XVII, nr. 275 (5180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La balamuc ori la catedră

Profesoara acuzată că terorizează o şcoală întreagă a intrat în concediu medical

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesoara de matematică de la şcoala generală din Fântânele, acuzată de părinţii elevilor, dar şi de colegii ei de cancelarie că terorizează întreaga unitate de învăţământ, a intrat în concediu medical.

Potrivit directorului şcolii, Mihai Silviu, cererea de concediu medical a fost adusă miercuri după-amiază de soţul profesoarei în cauză, un fost poliţist ieşit la pensie, iar din discuţiile purtate cu acesta, povesteşte directorul, a reieşit că motivul concediului medical nu ar fi problemele psihice ale femeii, ci anumite afecţiuni cardiace de care suferă cadrul didactic.

Mihai Silviu a declarat ieri că în urma discuţiei cu soţul profesoarei de matematică, acesta nu a părut prea afectat de faptul că s-a interesat şi presa de acest caz, afirmând că va vedea şi el, cu această ocazie, cine sunt părinţii care îi acuză soţia.

„Mai mulţi părinţi au venit şi astăzi (ieri – n.r.) la şcoală şi nu mai sunt de acord ca profesoara să le mai predea copiilor lor. Ei nu au nimic personal cu dna profesoară, vor doar ca la orele de matematică să se facă matematică şi nu altceva”, a declarat directorul şcolii de la Fântânele.

 

Directorul Mihai Silviu: „Şcoala nu poate să-i rezilieze contractul de muncă”

Mihai Silviu ridică din umeri atunci când vine vorba de o rezolvare a situaţiei tensionate de la şcoala pe care o conduce.

„Doamna profesoare are gradul I, este titulară, iar dintre toţi profesorii are cel mai mare grad din învăţământul din comună. Şcoala nu poate să-i rezilieze contractul de muncă. Eu nu văd o ieşire de aici, singura soluţie poate să o dea un medic”, mai spune directorul, precizând că în lipsa profesoarei contestate, orele de matematică sunt ţinute de alte trei cadre didactice.

Mihai Silviu a ţinut să precizeze că unele afirmaţii ale elevilor sunt exagerate, dând ca exemplu mărturia copilului care a povestit că profesoara îl urmărea cu maşina, după ce i-a spus că e copilul ei şi îl ia acasă. „Profesoara nu are permis de conducere”, punctează directorul, recunoscând însă că restul acuzaţiilor sunt întemeiate.

„Matematică s-a mai făcut, să ştiţi, poate nu la nivelul la cât ar trebui, dar profesoara şi-a ţinut orele de matematică. Acum, cât a fost matematică, cât a fost altceva... Anul trecut, când nu au fost probleme de acest gen, a primit calificativul de bine”, a mai adăugat directorul şcolii.

La începutul acestui an şcolar, la şcoala din Fântânele s-a făcut o evaluare psihologică a cadrelor didactice, iar profesoara de matematică în cauză a fost găsită inaptă de a preda elevilor. Cu toate astea, medicul curant al profesoarei, de specialitate psihiatru, i-a dat verdictul că poate să stea la catedră, atâta vreme cât urmează tratamentul prescris. 

 

De ce vor să o interzică în şcoală

Scandalul de la școala din Fântânele a izbucnit la începutul acestei săptămâni, după ce profesoara s-a întors la şcoală, după câteva zile de concediu medical.

Mai mulţi părinţi au venit la şcoală şi au cerut conducerii unităţii de învăţământ demiterea şi înlocuirea profesoarei de matematică, trimițând în acest sens cereri şi la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, şi la Ministerul Educației.     

„Motivele pentru care cerem demiterea profesoarei sunt: nu se prezintă pentru a-şi ţine orele, le vorbeşte elevilor într-un limbaj vulgar, îi înspăimântă povestindu-le coșmarurile ei, ia elevi după ea la WC pentru a-i ține geanta, face crize de nervi şi scoate elevii din clase, nu este în deplinătatea facultăților mintale, fiind de mai multe ori internată la psihiatrie, aduce produse alimentare preparate de ea şi obligă copiii să le consume, provocându-le stări de vomă etc.”, se arată în cererea trimisă la IŞJ Suceava, cerere semnată de aproximativ 30 de părinţi. 

Profesoara de matematică are 49 de ani şi predă la şcoala din Fântânele de aproximativ 20 de ani. De câţiva ani, însă, susţin colegi de cancelarie, profesoara a fost diagnosticată cu afecţiuni psihice, iar situaţia ei s-a înrăutățit atât de mult încât acum o comună întreagă o vrea scoasă forţat la pensie.

Părinţii nemulțumiți susţin că le vin acasă copiii speriaţi de comportamentul profesoarei, iar unii dintre minori au chiar coşmaruri. 

O altă acuzaţie ar fi aceea că profesoara face cu totul altceva la orele de matematică, iar elevii sunt mult în urmă cu materia.

Celelalte cadre didactice susţin că au şi ele probleme cu profesoara. „Se mai întâmplă să intre peste profesori la clase şi nu-i lasă să-şi facă orele”, susţine unul dintre profesori. „Eram în cancelarie şi din senin aînceput să mă înjure, cuvinte de nereprodus, blesteme, vorbe foarte grele”, mărturisește şi o învăţătoare.

 

Inspectoratul Şcolar nu ştie dacă mai sunt în judeţ cadre cu afecțiuni psihice

Am încercat să aflăm de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava dacă mai sunt cazuri de cadre didactice cu afecţiuni psihice, însă - surpriză - nu există o asemenea evidenţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Laura Hacman, fiecare unitate de învăţământ din judeţul Suceava are „sarcina ca la început de an şcolar să colaboreze cu un psiholog şi să realizeze evaluarea cadrelor didactice”. IŞJ nu se ocupă de evaluarea psihologică a dascălilor, întrucât, potrivit Laurei Hacman, „această evaluare este cerută prin contractul de muncă şi şcolile sunt angajatorii profesorilor”.

În ceea ce priveşte modalitatea în care se derulează această evaluare, ea se realizează de un psiholog autorizat de Colegiul Psihologilor din România.

„Fiecare dascăl primeşte teste care evaluează elementele psiho-comportamentale, anumite tendinţe de ostilitate directă sau indirectă, sau verbală. Profesorii sunt evaluaţi separat, cu diferite  teste, iar după finalizarea lor se calculează rezultatul şi se raportează la un etalon”, a declarat un psiholog care s-a ocupat de astfel de evaluări.

Testarea dascălilor durează între 30 de minute şi o oră, iar unele teste conţin şi întrebări de control care surprind dacă profesorul îşi menţine comportamentul şi declaraţiile, în sensul că, aceeaşi întrebare poate fi repetată de-a lungul testului sub mai multe formulări. În final, după evaluare şi interpretare, dascălul primeşte rezultatul: apt sau inapt pentru derularea activităţii la catedră.

 

Mărturisirile cutremurătoare ale unor elevi ai profesoarei de matematică

”Într-o zi a adus o caschetă de poliţist, plină de molii, ca să o spălăm noi, apoi să şi-o pună în cap, că se duce la primar să ceară bani (...). Am visat-o că era să ne dea foc la casă şi să ne omoare” - elevă clasa a V-a.

„Mi-a spus că-s copilul ei şi să mă ia la ea acasă. Că am lucrat la calculator cu ea şi am făcut un film cu ea. Am încercat să-i spun că nu e aşa, dar nu a vrut să mă înţeleagă” - elev clasa a VII-a.

„Odată ne-a povestit că a visat că a venit o fantomă la ea, i-a pus o pungă pe cap şi ea a încercat sa tipe, dar nu o auzea nimeni. Ne-a spus că a prins fantoma de mâna, a muşcat-o şi i-a rămas carne în gură, iar sângele îi curgea pe barbă... Ore nu facem, nu ne predă lecţiile... ne vorbeşte despre cum să facem relaţii sexuale, ca să nu facem meningită, ne spune să nu mergem după şcoală să facem relaţii sexuale” - elevă clasa a VII-a.

„Mi-a spus să nu întreţin relaţii sexuale cu cei de-a VIII-a şi să nu mai merg acasă singură, că m-ar putea întâlni cineva şi mi-ar lua organele” - elevă clasa a VII-a.  

„M-a făcut câcăcioasă şi ne-a zis când venim la şcoală să ne schimbăm chiloţii” - elevă clasa a V-a.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesoara acuzată că terorizează o şcoală întreagă a intrat în concediu medical.
 Vizualizări articol: 1901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Profesoara acuzată că terorizează o şcoală întreagă a intrat în concediu medical5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei