Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 nov 2012 - Anul XVII, nr. 263 (5168)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI, despre cazul Pop-ANI: Suntem în mijlocul unei dezinformări crase, în prima zi de campanie

Vineri, 9 Noiembrie 2012 (16:23:54)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) precizează vineri, într-un comunicat de presă, că informaţiile privind asigurarea unor avantaje patrimoniale Federaţiei de către ministrul Liviu Pop sunt "dezinformări crase", apărute în prima zi de campanie electorală.

FSLI precizează că prin Ordinul comun nr. 4576/230/2445/2011, emis în timpul mandatului de ministru al educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului al lui Daniel Funeriu, se interzicea reţinerea, pe statul de plată a salariilor, a cotizaţiei de sindicat, dar şi a ratelor la CAR şi bănci, ceea ce a determinat zeci de mii de salariaţi din sistemul învăţământului preuniversitar să se deplaseze lunar, uneori pe distanţe foarte mari (în condiţiile în care în mediul rural şi nici în localităţile mici nu există unităţi bancare), pentru a-şi achita ratele lunare la bănci şi CAR.

"De aceea, măsura dispusă de ministrul interimar al educaţiei Liviu Marian Pop - de a se reţine pe statul de plată a salariilor cotizaţia de sindicat, ratele la CAR şi bănci - a fost, în primul rând, o măsură reparatorie pentru cea mai mare parte a salariaţilor din învăţământ care au rate lunare atât la CAR, cât şi la bănci şi care astfel au fost «scutiţi» de deplasările inutile lunare - în oraşele reşedinţă de judeţ - pentru achitarea acestora", se arată în comunicat.

Referitor la "avantajele patrimoniale" asigurate federaţiei, sindicaliştii spun că este vorba despre o "dezinformare crasă".

"Suntem în mijlocul unei dezinformări crase, apărută în prima zi de campanie electorală, deoarece, cotizaţia de sindicat se plăteşte de către fiecare salariat sindicatului din care face parte şi este în cuantum de maximum unu la sută din salariu. Cea mai mare parte a cotizaţiei încasate de către sindicatele afiliate se reîntoarce la membrii de sindicat, sub formă de ajutoare pe care sindicatele le acordă, în diferite situaţii – ajutoare în caz de îmbolnăviri, ajutoare în caz de deces, ajutoare în cazul unor evenimente familiale etc. Cotizaţia pe care sindicatele afiliate – şi nu salariaţii membrii de sindicat – o virează federaţiei noastre reprezintă, în medie şase la sută din cotizaţia de sindicat, un procent nesemnificativ, sub acest aspect!", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii FSLI spun că trebuie avut în vedere faptul că ministrul Funeriu a adoptat această măsură supărat fiind că sindicatele din învăţământ obţinuseră pentru salariaţi plata unor diferenţe de drepturi salariale în cuantum de peste şase miliarde de lei, bani pe care salariaţii din învăţământul preuniversitar trebuie să îi primească de la statul român.

"Mai mult, măsură dispusă de ministrul Funeriu a reprezentat o intervenţie «brutală» a politicului în relaţia salariat-angajator, deoarece salariaţii membri de sindicat îşi manifestaseră, în scris, acordul ca unitatea de învăţământ să reţină cotizaţia pe statul de plată a salariilor. Nu trebuie uitat nici faptul că, măsura dispusă de ministrul Liviu Marian Pop a însemnat o intrare în normalitate, atât sub aspectul relaţiei de muncă dintre salariat şi angajator, cât şi în sensul eliminării discriminării care se crease între sindicatele din învăţământul preuniversitar şi cele din învăţământul superior, dar şi celelalte sindicate din sectoarele bugetare cărora cotizaţia de sindicat li se reţine pe statul de plată a salariilor. Mai mult, există şi alte state europene – Franţa, Italia – în care reţinerea cotizaţiei de sindicat pe statele de plată este o regulă", se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Sindicaliştii consideră că sunt în situaţia unei "intoxicări", cu atât mai mult cu cât acţiunea în contencios administrativ, având ca obiect anularea parţială a ordinului menţionat, este pe rolul instanţelor de judecată.

"Nici până la această dată, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal nu şi-a motivat soluţia pronunţată în data de 4 mai 2012", precizează FSLI.

Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

ANI informează, vineri, că a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală şi indicii de comitere a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul lui Liviu Pop, care este ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila comitere de către Liviu Marian Pop, fost Ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a infracţiunii de conflict de interese, precum şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 253 indice 1 şi art. 248 din Codul penal.

Conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, iar abuzul în serviciu contra intereselor publice este definit ca fiind "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia"

În urma evaluărilor demarate la data de 6 iunie 2012, s-au constatat indicii referitoare la posibila comitere a infracţiunii de conflict de interese în materie penală şi a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, de Liviu Pop, întrucât, în execitarea prerogativelor de ministru al Educaţiei a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul numărul 4.271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţmânt.

În 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, în prezent deţinând funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ulterior numirii în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a fost secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a emis Ordinul 4.271/29 mai 2012 de modificare a Ordinului comun 4.576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţămant, inclusiv de FSLI, instanţele de judecată pronunţându-se în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Liviu Pop, în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale, susţine agenţia.

Agenţia Naţională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila comitere a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice de Liviu Pop.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective, subliniază ANI.

Liviu Pop a criticat sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, apreciind-o drept "o chestiune strict politică", pentru că se suprapune cu prima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie

"E o chestiune, din punctul meu de vedere, strict politică, decizia apărând exact în prima zi de campanie electorală, în condiţiile în care eu sunt candidat la Senat în Maramureş din partea USL", a afirmat, la RFI, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Ministrul a spus că a avut o singură discuţie cu inspectorii ANI, în iunie, când am fost "la dânşii". El a adăugat că şi-a înaintat în scris punctul de vedere, iar de atunci nu mai ştie absolut nimic, "nici cum arată decizia, nici ce prevede această decizie".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI, despre cazul Pop-ANI: Suntem în mijlocul unei dezinformări crase, în prima zi de campanie.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI, despre cazul Pop-ANI: Suntem în mijlocul unei dezinformări crase, în prima zi de campanie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei