Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 sep 2012 - Anul XVII, nr. 212 (5117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Marţi, 11 Septembrie 2012 (15:21:04)

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a discutat, marţi, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, controlul constituţionalităţii actelor normative, dar şi despre percepţia privind modificarea Constituţiei României.

"Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut marţi o întrevedere cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), care efectuează o vizită la Bucureşti, la invitaţia Guvernului României, în pregătirea Opiniei solicitate în luna iulie 2012 de secretarul general al Consiliului Europei şi de Prim-ministrul Guvernului României", precizează Ministerul Justiţiei (MJ) într-un comunicat de presă.

În dialogul cu membrii delegaţiei, au fost aduse în discuţie subiecte legate de organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar român, procesul de legiferare, precum şi problema controlului constituţionalităţii ex ante al actelor normative.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost interesată de detalierea unor aspecte privind percepţia nevoii de modicare a Constituţiei şi a legislaţiei subsecvente în raport de evoluţia realităţilor juridice din Romania.

"Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa rolului instituţiilor fundamentale ale statului în bunul mers al societăţii în general, reafirmând angajamentul executivului în acest sens", precizează MJ.

O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află luni şi marţi la Bucureşti. Conform Comisiei de la Veneţia, vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care amendează Legea Curţii Constituţionale şi Legea referendumului.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a fost înfiinţată în 1990 printr-un Acord parţial încheiat de 18 state membre ale Consiliului Europei, având rolul de organ consultativ al Consiliului Europei în probleme juridice. Rolul Comisiei de la Veneţia este de a elabora avize punctuale şi rapoarte pe domeniile sale de competenţă.

Comisia de la Veneţia a fost sesizată de două ori în această vară cu privire la presiunile politice asupra Curţii Constituţionale din Românie.

În 7 august, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a făcut apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni.

Gianni Buquicchio amintea că, în ultimii ani, Comisia de la Veneţia a trebuit să intervină uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie tânără.

"Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa", afirma Buquicchio, amintind că în 4 iulie 2012 a făcut o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea faţă de presiunile şi încercările de subminare a independenţei Curţii Constituţionale a României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.
 Vizualizări articol: 403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei