Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 sep 2012 - Anul XVII, nr. 212 (5117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul cere la Bruxelles o nouă derogare pentru taxarea inversă la cereale, pentru încă doi ani

Marţi, 11 Septembrie 2012 (15:53:29)

Guvernul va solicita CE ca termenul până la care România poate aplica taxarea inversă la cereale, şi care expiră în luna mai 2013, să fie prelungit cu încă doi ani, bazându-se inclusiv pe faptul că Bulgaria şi Ungaria au cerut la rândul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminări.

Prin introducerea taxării inverse la comerţul cu cereale între firme, taxa pe valoarea adăugată este aplicată la finalul lanţului comercial.

Scrisoarea adresată Comisiei Europene (CE) privind prelungirea acestei derogări a fost semnată luni de către Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul de stat a precizat că, în luna iulie, a avut o discuţie pe această temă cu comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, în care a anunţat intenţia României de a solicita prelungirea termenului în care poate fi aplicată taxarea inversă la cereale şi că scrisoarea semnată la începutul acestei săptămâni urmează să fie transmisă la Bruxelles.

Surse oficiale au arătat totodată că Bulgaria şi Ungaria au cerut la rândul lor o astfel de derogare, iar un refuz faţă de România din partea Comisiei Europene, în condiţiile în care solicitarea statelor vecine ar fi acceptată, ar genera un caz de discriminare.

În iunie 2011, Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice pentru o perioadă de doi ani, autorităţile susţinând atunci că această măsură reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantomă" care nu plătesc taxa pe valoarea adăugată.

Ministerul Finanţelor estima că taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei în 2011 şi 410 milioane lei în 2012.

Iniţial, Guvernul a solicitat o derogare de la regimul normal de aplicare a TVA prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie. Cererea a fost însă respinsă de către oficialii de la Bruxelles, iar Executivul a restrâns sfera produselor pentru care solicita derogare la cereale şi plante tehnice, respectiv pentru porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiţă, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr.

Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul cere la Bruxelles o nouă derogare pentru taxarea inversă la cereale, pentru încă doi ani.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul cere la Bruxelles o nouă derogare pentru taxarea inversă la cereale, pentru încă doi ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei