Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 sep 2012 - Anul XVII, nr. 212 (5117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Controale şi măsuri speciale în şcoli, de teama meningitei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Debutul noului an şcolar ar putea extinde epidemia de meningită din judeţ, motiv pentru care controalele pe linie de igienă sanitară derulate în această perioadă vor fi mai dure decât de obicei. Ieri, în conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a arătat că verificările în unităţile de învăţământ au început în această săptămână iar de miercuri inspectorii sanitari vor fi însoţiţi în teren şi de reprezentanţi ai Prefecturii.

Medicul a arătat că evoluţia focarului de meningită din judeţul Suceava este în scădere, dar, având în vedere începerea noului an şcolar şi faptul că boala se răspândeşte mai uşor în colectivităţi, sunt necesare măsuri speciale de curăţenie şi dezinfecţie, pentru preîntâmpinarea unor noi îmbolnăviri. Abiţei a explicat că principalele probleme cu care se confruntă şcolile sucevene, în special cele din mediul rural, ţin de aprovizionarea cu apă şi de evacuarea apelor uzate, dar şi de spaţiile destinate depozitării alimentelor din cadrul programului “Laptele şi cornul”.

 

Abiţei: „Pe lista noastră sunt şi şcolile care au avut focare de meningită”

„Pe lista noastră sunt şi şcolile care au avut focare de meningită acută virală şi le recomandăm să asigure condiţiile de igienă, curăţenie şi dezinfecţie în sălile de clasă, să se aprovizioneze cu apă şi rezerve de apă, cu substanţe dezinfectante, în special pentru curăţenia zilnică, pentru spălatul pe mâini al elevilor, înainte de a intra la clasă sau de a mânca pacheţelul de acasă sau laptele şi cornul din programul guvernamental”, a declarat directorul DSP.

Recomandările făcute de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică vizează asigurarea condiţiilor igienico-sanitare corespunzătoare începerii activităţii, respectiv curăţenie şi dezinfecţie în sălile de clasă şi grupuri sanitare, funcţionarea corespunzătoare a instalaţiilor sanitare, aprovizionarea cu apă şi asigurarea rezervei de apă.

Alte măsuri necesare constau în aprovizionarea cu substanţe dezinfectante necesare efectuării curăţeniei zilnice şi periodice a sălilor de clasă şi a grupurilor sanitare, realizarea unui grafic de curăţenie zilnică şi periodică (aerisire, curăţenie, dezinfecţie) pentru sălile de clasă şi grupurile sanitare, întreţinerea pe toată perioada zilei a curăţeniei grupurilor sanitare şi intensificarea măsurilor de dezinfecţie cu substanţe clorigene.

 

Recomandări din partea DSP pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Alte recomandări din partea DSP fac referire la colectarea şi eliminarea în siguranţă a reziduurilor solide şi lichide, asigurarea recipienţilor pentru colectarea organizată a deşeurilor în sălile de clasă şi grupurile sanitare, controlul calităţii apei din dozatoarele tip “fântână” şi menţinerea condiţiilor de potabilitate.

Printre măsurile care ar trebui luate se mai numără utilizarea paharelor de unică folosinţă pentru consumul apei potabile, cu asigurarea unui sistem corespunzător de container pentru depozitarea celor folosite, şi dotarea fiecărui post de spălare a mâinilor cu săpun lichid şi prosop de hârtie. Alte aspecte avute în vedere sunt curăţenia şi dezinfecţia în incinta şcolii, inclusiv săli de clasă, autobuze, cantină, bucătarie, toalete, băi, precum şi curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor frecvent atinse, cum ar fi mobilă, jucării şi alte articole de obicei comune, ca de exemplu tastaturile de calculator, prin utilizarea unui dezinfectant adecvat.

 

Cinci cazuri noi de meningită în judeţ, în ultima săptămână

O ultimă măsură constă, în viziunea responsabililor DSP, în preocuparea permanentă din partea personalului didactic pentru respectarea de către copii a măsurilor de igienă a mâinilor, respectiv spălare frecventă, înainte de masă şi după fiecare activitate desfăşurată, îndeosebi folosirea toaletei.

În ultima săptămână, 3-9 septembrie, în judeţ au fost semnalate cinci cazuri noi de meningită, toate internate la Spitalul de Urgenţă Suceava. Ultimii pacienţi au vârste cuprinse între 1 şi 13 ani, fiind vorba de doi copii de 7 şi 11 ani din municipiul Suceava, şi de trei copii de 13, 6 şi 1 an din comunele Fântânele, Ipoteşti şi respectiv Valea Moldovei.

De la debutul epidemiei de meningită şi până în prezent, în judeţ s-au înregistrat 323 de cazuri, dintre care mai sunt internate nouă, toate cu forme uşoare şi medii de boală, cu evoluţie favorabilă sub tratament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Controale şi măsuri speciale în şcoli, de teama meningitei.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Controale şi măsuri speciale în şcoli, de teama meningitei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei