Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 sep 2012 - Anul XVII, nr. 212 (5117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ propune o lege pentru promovarea competitivităţii mediului de afaceri prin sporirea plăţilor

Marţi, 11 Septembrie 2012 (15:46:24)

Ministerul Justiţiei (MJ) propune o lege pentru promovarea competitivităţii mediului de afaceri şi consolidării funcţionalităţii pieţei româneşti, prin combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a contractelor între profesionişti sau între aceştia şi autorităţile publice.

Prin acest proiect de act normativ, Ministerul Justiţiei promovează crearea unor mecanisme eficiente pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată ce rezultă din contractele încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi publice.

Potrivit documentului citat, "profesionist" reprezintă "orice persoană fizică sau juridică care exercită sistematic o activitate economică sau profesională organizată ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, cu scop lucrativ şi sunt considerate profesionişti în sensul prezentei legi, şi persoanele juridice de drept privat fără scop lucrativ, în exercitarea activităţilor economice, potrivit legii".

În document se mai arată că această "lege se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante, contracte având ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii", în sfera acesteia de aplicare nefiind incluse "creanţele înscrise la masa credală în cadrul unei proceduri de insolvenţă, creanţele ce fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv ori al unei înţelegeri încheiate urmare unei negocieri extrajudiciare" şi "contractele încheiate între profesionişti şi consumatori".

La capitolul "Contracte între profesionişti", proiectul de lege arată că "în raporturile dintre profesionişti, creanţa de plată a preţului bunurilor sau serviciilor produce dobânzi penalizatoare, dacă creditorul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale" sau "dacă creditorul nu a primit suma datorată la scadenţă, cu excepţia cazului în care debitorului nu îi este imputabilă întârzierea".

Autorii proiectului de act nomrmativ mai arată că dobânda penalizatoare curge din ziua scadenţei până la momentul plăţii, potrivit prevederilor art.1535 din Legea 287/2009 privind Codul civil, iar, dacă termenul de plată nu a fost prevăzut în contract, dobânda penalizatoare curge "după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte asemenea solicitări de plată", "dacă data primirii facturii ori a unei solicitări echivalente de plată este incertă sau anterioară primirii bunurilor sau prestării serviciilor, după 30 de zile de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor" sau "dacă prin lege sau prin contract se stabileşte o procedură de acceptare ori de verificare pentru certificarea conformităţii bunurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plată la data acceptării sau verificării ori anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la data la care are loc acceptarea sau verificarea".

În proiect se mai prevede că în "cadrul raporturilor între profesionişti, termenul de plată stipulat în contract nu poate fi mai mare de 60 de zile şi prin excepţie, părţile pot stipula în contract un termen de plată mai mare, sub rezerva ca această clauză să nu fie abuzivă, în sensul articolului 11".

La capitolul "Contracte între profesionişti şi autorităţi contractante" proiectul prevede că "în raporturile dintre autorităţile contractante şi profesionişti, creanţa de plată a preţului bunurilor sau serviciilor produce dobânzi penalizatoare dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la articolul 3 alineatul 1 (care prevede determinarea dobânzii - n.r.)".

Autorii proiectului detaliază şi clauzele contractuale şi posibilele practici abuzive, arătând că "este abuzivă sau practica sau clauza contractuală care, în raport cu creditorul, determină vădit inechitabil termenul de plată, nivelul dobânzii pentru plata întârziată sau al daunelor-interese suplimentare".

Potrivit documentului citat, sunt abuzive clauzele "care exclud posibilitatea aplicării de dobânzi penalizatoare; fixează o obligaţie de punere în întârziere pentru a opera curgerea dobânzilor; prevăd un termen mai mare de la care creanţa produce dobânzi decât cel prevăzut la art. 3 alin.(1) sau, după caz, la art. 6 şi art. 7 alin.(1); elimină posibilitatea plăţii de daune-interese suplimentare; stabilesc un termen pentru emiterea/primirea facturii".

Proiectul de lege sancţionează astfel de clauze abuzice cu "nulitate absolută".

Proiectul de lege privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi publice se găseşte pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ propune o lege pentru promovarea competitivităţii mediului de afaceri prin sporirea plăţilor.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ propune o lege pentru promovarea competitivităţii mediului de afaceri prin sporirea plăţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei