Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 sep 2012 - Anul XVII, nr. 212 (5117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problema romilor revine pe agenda discuţiilor franco-române

Marţi, 11 Septembrie 2012 (14:48:53)

Doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist sunt aşteptaţi miercuri în România pentru a încerca să trateze "la sursă" problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor urmată de expulzări, relatează AFP.

Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", a afirmat marţi unul dintre cei doi miniştri, Manuel Valls (de Interne), aşteptat la Bucureşti împreună cu Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene)

"Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a adăugat el.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".

Franţa "are partea sa în materie de azil, în materie de inserţie, dar mesajul este clar: fermitatea", a insistat Manuel Valls, potrivit căruia, "fără îndoială, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere".

În această vară mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

Din cauza protestului, Guvernul a decis la sfârşitul lui august să relaxeze constrângerile privind accesul lor la muncă fără, totuşi, să le elimine pur şi simplu imediat.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, pe de altă parte, a recunoscut într-un interviu pentru Le Monde de la începutul lui septembrie "o schimbare de atitudine" a Guvernului francez care "încearcă să îi integreze".

Dar, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, se declara "îngrijorat" luni şi solicita Parisului "eforturi suplimentare" pentru această comunitate.

Preşedintele Francois Hollande a dezvăluit că problema romă în Franţa, unde această comunitate trăieşte adeseori în sărăcie în tabere ilegale, nu datează de la preluarea funcţiei sale.

Înaintea sa, Nicolas Sarkozy, de asemenea, a trimis în septembrie 2010 miniştri în România pentru a încerca să abordeze problema la bază, mobilizând întreaga Uniunea Europeană pe acest subiect.

Astfel, potrivit anturajului său, Bernard Cazeneuve "va discuta cu interlocutorii săi probleme ce ţin de repatriere şi reinstalare". El vorbi, de asemenea, despre "inserţia romilor în Franţa, despre relaxarea condiţiilor de angajare şi va sublinia că problema trebuie "să fie tratată şi la nivel european".

La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea "să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice". Anterior, el a acuzat "ţările de origine" că implimentează "politici care discrimnează de decenii aceste populaţii", confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.

La Bucureşti, miniştrii francezi trebuie să se întâlnească cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Interne Mircea Duşa şi cel al Muncii Mariana Câmpeanu.

"Guvernul român a decis să abordeze în manieră constructivă problematica inserţiei sociale a romilor, a asigurat pentru AFP ministrul român al Afacerilor Externe. Cooperarea bilaterală franco-română poate fi foarte utilă pentru a identifica, aplica sau extinde "exemplele de succes" în acest domeniu, a adăugat el.

În Franţa, asociaţiile de apărare a romilor rămân critice. "Franţa nu poate da lecţii cuiva în ceea ce priveşte discriminarea romilor", a apreciat Laurent El Ghozy, cofondatorul Romeurope.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problema romilor revine pe agenda discuţiilor franco-române.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problema romilor revine pe agenda discuţiilor franco-române0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei