Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 aug 2012 - Anul XVII, nr. 197 (5102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parchet: Avionul prăbuşit la Craiova s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul

Vineri, 24 August 2012 (14:10:09)

 

Avionul militar care s-a prăbuşit, joi, la Craiova s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare, iar comandorul Mihail-Relu Ioana s-a catapultat cu una sau două secunde înainte de izbirea aeronavei de stâlp, potrivit datelor preliminare ale anchetei.

Prim-procurorul adjunct de la Parchetul Militar Timişoara Cătălin Piţu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că din primele cercetări de la faţa locului a reieşit că aeronava IAR 99 Şoim, prăbuşită, joi, la Craiova, s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul.

"Avionul s-a lovit de un stâlp din beton, înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare. A pierdut din înălţime din cauze încă necunoscute, vom stabili acest lucru ulterior. Comandorul Mihai Relu-Ioana s-a catapultat cu una sau două secunde înainte de impactul cu stâlpul. Urmează să îl audiem pe copilot când acesta va fi apt să discute cu anchetatorii", a declarat Cătălin Piţu.

Potrivit sursei citate, cutia neagră şi bucăţi din avion au fost preluate de anchetatori şi duse la Bucureşti pentru expertiză, iar primele concluzii ale anchetei ar putea dura până la trei săptămâni.

"Ancheta noastră presupune colectarea concluziilor tehnice în urma citirii datelor de către anchetatorii care expertizează cutia neagră a avionului. Apoi urmează audierea martorilor şi a pilotului supravieţuitor. Preconizăm să avem primele concluzii peste două sau trei săptămâni", a afirmat Piţu.

Într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale se arată că vineri, de la ora 8.00, prin ordin al ministrului Corneliu Dobriţoiu, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru, care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Craiova.

La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat ministrul Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă şi personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei.

După intonarea imnului, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarului care şi-a pierdut viaţa şi s-a oficiat serviciul religios.

Un avion IAR 99 Şoim, cu dublă comandă, s-a prăbuşit, joi, în jurul orei 10.30, în zona Aeroportului Craiova. Aeronava aparţine Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, iar accidentul s-a produs la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă.

În urma impactului, pilotul şi-a pierdut viaţa, în timp ce instructorul aflat la bord a fost rănit şi preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă in Craiova. Ulterior, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC), fiind internat în Clinica Anestezie Terapie Intensivă şi urmând să fie operat.

Pilotul mort în accidentul aviatic de la Craiova este comandorul Aurelian Cojocaru, iar rănitul este comandorul Mihail-Relu Ioana.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale, comandorul Cojocaru era şeful Secţiei piloţi încercare, navigaţie şi meteorologie şi avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El avea 48 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani, este instructor şi pilot de încercare şi are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă. El este căsătorit şi are un copil.

În momentul impactului, avionul, care executa un zbor de antrenament, a luat foc, fiind distrus complet.

În urma accidentului aviatic acest tip de aeronavă a fost oprit de la zbor, conform procedurilor, până la obţinerea unor date preliminare care să elucideze cauzele producerii accidentului.

Ancheta în acest caz este făcută de Parchetul Militar Timişoara, un procuror mergând la Craiova pentru cercetări la faţa locului, potrivit Ministerului Public.

De asemenea, o comisie a Ministerului Apărării Naţionale cercetează împrejurările producerii accidentului aviatic.

Primii martori care au ajuns la locul accidentului aviatic petrecut, joi, la Craiova, susţineau că avionul era în flăcări încă de când se afla în aer, iar copilotul nu s-a catapultat, adăugând că cei doi ocupanţi ai aparatului de zbor au mai încercat dimineaţă de încă două ori să-l ridice de la sol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parchet: Avionul prăbuşit la Craiova s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parchet: Avionul prăbuşit la Craiova s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei