Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 aug 2012 - Anul XVII, nr. 197 (5102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Premieră

„Congelatoarele” cele mai vechi din lume, din anul 1620 î.H., restaurate la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele mai vechi obiecte din lemn care au fost folosite de omul preistoric la exploatarea sării se află pentru restaurare şi conservare la Muzeul Bucovinei de la Suceava. Tot la Suceava vor fi expuse pentru prima dată publicului, în prima parte a anului viitor. Cele 200 de piese restaurate la Suceava au fost datate, cele mai multe, anii 1620 şi 1000 înainte de Hristos, mai vechi decât cele descoperite anterior în Austria şi datate 1400 î.H.

Obiectele aparţin Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfîntu Gheorghe, care a plătit până acum muzeului sucevean aproape 40.000 de euro pentru lucrările de conservare şi restaurare.

Directorul muzeului din Sf. Gheorghe, dr. Valerii Kavruk, ne-a declarat, ieri, că experienţa restauratorilor de la Laboratorul Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei, dotarea şi calitatea lucrărilor, precum şi preţul cerut au fost criteriile care au făcut ca Suceava să fie aleasă pentru această lucrare extrem de importantă pentru comunitatea ştiinţifică românească şi internaţională.

Dr. Kavruk ne-a declarat că obiectele din lemn aflate acum în faza finală de restaurare au fost descoperite în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Harghita, în saline preistorice acoperite de depuneri de pământ.

„Nămolul sărat este mediul optim de conservare pentru lemn pentru că împiedică putrefacţia. Uneltele de lemn, scările, instalaţiile, construcţiile din lemn descoperite de noi şi restaurate la Suceava sunt dovezi că se exploata în preistorie apa sărată”, a spus cercetătorul.

 

Sarea, mai valoroasă decât aurul

Dr. Kavruk a mai precizat că descoperirea permite evaluarea impactului economic, cultural şi cognitiv al sării asupra omului, care a trecut de la vânătoare şi cules la creşterea animalelor şi cultivarea plantelor. „Ce te faci când n-ai frigider şi ai multă carne? Singura modalitate de conservare este sărarea. Pentru prima dată în istoria omenirii sarea a devenit indispensabilă omului, a devenit un element decisiv în asigurarea unui mod de viaţă”, a spus dr. Kavruk, care a mai explicat că zonele în care erau zăcăminte cu sare erau avantajate pentru că vecinii veneau să „importe” sare oferind alte produse în schimb.

Ca exemplu, sarea exploatată în timpul Imperiului în Transilvania aducea Coroanei maghiare mai multe venituri decât aurul din Apuseni.

 

Nămolurile sărate, conservantul perfect

În judeţul nostru, Solca este una dintre cele mai vechi exploatări saline dovedite arheologic din Europa.

Piesele de lemn preistoric descoperite de Valerii Kavruk şi colegii săi sunt primele din România şi acest lucru este extrem de important deoarece „pentru prima dată, în această parte a Europei, avem vestigii care ne permit să elaborăm un <calendar> arheologic care va permite determinarea vârstei obiectelor preistorice cu exactitate de până la un an. Ceea ce cercetăm noi sunt secvenţe din secţiunea de lemn pe care se păstrează inele ce se formează în fiecare an. Configuraţia inelelor este irepetabilă, este similară amprentei digitale şi asta ne permite să reconstruim condiţiile climatice din zonă şi să facem datarea. Cercetătorii erau convinşi că în România, Ungaria şi Ucraina nu se poate face această cercetare pentru că nu se păstrează lemnul. Nu au ştiut unde să caute. Nămolurile sărate au fost conservantul perfect. Aceste obiecte care acum sunt la Suceava sunt cele mai vechi din lume”, a precizat dr. Kavruk.

 

Laboratorul de la Suceava este singurul care poate oferi condiţiile necesare conservării

Vârsta acestor piese şi informaţiile despre condiţiile în care au fost păstrate au fost publicate de descoperitorul lor în reviste ştiinţifice din Germania şi Marea Britanie, împreună cu unul dintre „monştrii sacri” ai arheologiei mondiale, academicianul britanic Anthony Harding.

De altfel, occidentalii s-au implicat atât în susţinerea financiară a proiectului, cât şi din punct de vedere al expertizei.

Piesele au intrat în restaurarea laboratorului pe care îl are Muzeul Bucovinei, în urmă cu trei ani, iar de operaţiune s-a ocupat restauratorul Gelu Ticuteanu. Directorul muzeului, Emil Ursu, a declarat că pentru această dificilă operaţiune instituţia sa a încasat aproape 40.000 de euro, suma maximă pe care o poate solicita conform legii. Ursu s-a declarat foarte mulţumit de modul în care s-a derulat colaborarea cu cercetătorii din Sf. Gheorghe, precum şi de faptul că sucevenii vor fi primii care vor avea prilejul să vadă expuse vestigiile.

De asemenea, este foarte posibil ca cele mai vechi obiecte de lemn folosite la exploatarea sării, din lume, să rămână multă vreme la Suceava pentru că, deocamdată, Laboratorul Zonal de Restaurare de la Suceava este singurul din ţară care poate oferi condiţii optime de conservare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Congelatoarele” cele mai vechi din lume, din anul 1620 î.H., restaurate la Suceava.
 Vizualizări articol: 1646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
„Congelatoarele” cele mai vechi din lume, din anul 1620 î.H., restaurate la Suceava4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(24 aug 2012, 12:25:28
Lady Gaga poartă frecvent astfel de exponate
Carne crudă , fructe medievale ( necoapte )
Horia Vîrlan oftează : aşa nu se mai poate !

Strămoşii noştri-şi amintesc de varza de demult
Da’ …. un cuptor cu microunde antic s-a găsit ?
Căci ştiu c-o carte de bucate a unui “trib ocult”
Un secret culinar autentic rom\nesc ne-a-mpărtăşit

Ne-a transmis , peste ani , să le păstrăm ciolanele
Pentru ca supa să conţină Gusto Magic original
Tot de la ei (via google) ne (par)vin şi manelele
Concluzionăm că: arheologia-i bună ( … în final ) !!!

Mâncarea de post nu ne-a fost remisă ci impusă,ulterior
Ei luau sarea din nămol ( să-şi presoare peste prânzişor )
Suntem tari(ce mai ?!) avem şi sarea fină ..şi-al lor ulcior !

1.1  RE: * trimis de
(24 aug 2012, 13:00:52
Aciditatea scremutelor tale versuri iti poate provoca hernie encefalica ,asa ca laso mai moale .
2.   Bravo ABCADAR trimis de
(24 aug 2012, 13:13:08
ABCADAR este prietenul nostru un vajnic antibasist.Si el prin intermediul versurilor sale
apara democratia ,bunul simt si patriotismul.Versurile sale exprima speranta pentru un viitor al tarii fara regimul corupt si dictatorial al lui Base.Bravo ABCADAR
2.1  RE: Bravo ABCADAR trimis de
(24 aug 2012, 13:22:07
:)))Raducule ce treaba are arheologia cu basismul ? Am impresia ca tu ai o problema cu ceasul...Apropo cauta bunul simt si (prezenta) patrioticului antonescu in parlament .Pe intelesul tau mi se rupe de cine conduce romania dar cu o singura conditie....... sa nu aiba nici o legatura cu ilici si gasca lui de trepadusi
3.   Lasa-ne ABCDAR trimis de
(24 aug 2012, 14:19:59
Mai ABCDAR, daca toata lumea i-ti spune sa o lasi mai moale, ce nu intelegi?
3.1  RE: Lasa-ne ABCDAR trimis de
(24 aug 2012, 15:35:14
Mai impertinent agresiv! Invata sa scrii. Nu se scrie "i-ti spune" ci "iti spune". Nu prea le ai pe astea...nu-i asa? Dar iti place sa faci pe desteptul. Si nu te mai baga ca musca-n c.uru.l calului. Nu valorezi nici cat mucii lui ABCDAR.
3.2  RE: Lasa-ne ABCDAR trimis de
(24 aug 2012, 16:22:04
:))) Rumburak.... probabil au ajuns muci lui abcdar in posesia ta si ai confunzi cu icoana prea fericitei scolarite . Au o valoare inestimabila pentru tine ... ,, Nu prea le ai pe astea...... nu-i asa...? ,,laughing))))))))))
4.   Comentariu trimis de
(24 aug 2012, 16:05:13
Abcdar ia-l si pe radumasii si plecati in p...lea mea de schizofrenici ............
5.   Pt RUMBURAKYS trimis de
(24 aug 2012, 16:19:26
Ce-ai patit mai maimutoiule? Ai gasit o greseala de ortografie facuta din graba si ai luat foc? Te-ai gandit tu sa ma evaluezi dupa o cratima pusa gresit? Dute-n p..a mea de cocalar obosit. Acum e corect?
5.1  RE: Pt RUMBURAKYS trimis de
(24 aug 2012, 16:46:20
Ai "muscat". Te-am provocat numai un pic. Si ai vazut? Ai confirmat: impertinent agresiv.
@ALEX12 Nu se pune niciodata "â" la inceputul cuvantului. Deci corect ar fi fost" îi confunzi", nu "âi confunzi".Dar nici tu nu le ai pe astea. Sau poate ai gresit, deoarece mucii lui ABCDAR s-au prelins de pe ochii lui XXOXX pe tastatura la tine...

5.2  RE: Pt RUMBURAKYS trimis de
(24 aug 2012, 17:17:45
Suferi cumva de conjunctivita cronica ? Stai calm ca ,frigiderul ti la umplut xxxx ai de o friptura
5.3  RE: Pt RUMBURAKYS trimis de
(24 aug 2012, 18:16:20
Mai ALEX12, cred ca tie-ti trebuie ochelari... Citeste comment-ul tau(3.2) si ai sa te convingi. In afara de asta, cuvantul "muci" in contextul in care l-ai pus tu, corect ar fi fost "mucii", tu l-ai folosit nearticulat. Ce mai...esti analfabet.
PS: Ce-mi place sa va enervez pe voi astia...! Nu mai revin cu nici un comment, va las voua ultimul cuvant, hai pa!
6.   Pt RUMBURAKYS trimis de
(24 aug 2012, 16:58:54
Ma da' destept e RUMBURAKYS asta! Cum le zice el ca la carte! Cum speculeaza el fiecare greseala de ortografie! Asta sigur a supt de la tac-so cand era mic, de e asa de cult. Ma intreb de ce  ☭ acum de la ABCDAR? Or fi ceva neamuri?!!
7.   Offtopic trimis de
(24 aug 2012, 18:18:15
Nu ma intereseaza subiectul asta de prima pagina , asa pus aiurea ca sa utiam de ale noastre . Ziarul asta basist care ne spune minciuni zi de zi , cu cei mai jalnici "juranlisti" corigenti la limba romana , ar trebui sa scrie cum am dus eu o femeie in stare de preinfarct la Urgente . Din Burdujeni pana la bazar se face 1:30 de minute pe ceas , ieri am luat o femeie facandu-se rau in statia de bazar , si a fost coborata din maxi-taxi , si apoi urcata in masina mea ...si am dus-o in spate pana la urgentele spitalului Judetean . La pasarela cfr si la podul De la bazar nu se lucreaza deloc , Lungu a angajat niste betivi , care stau si se odihnesc in coada lopetii . Lungule pe mine ma doare in penis , dar ai mila de oamenii din burdujeni . Imputitii aia de muncitori stau toata ziua cu berea la gura ! Nu fac treaba !
8.   Baaa trimis de
(25 aug 2012, 08:43:51
lasate
9.   "precum şi preţul cerut" trimis de
(25 aug 2012, 09:37:52
Ca de obicei moldovenii lucra pe dijaba dijabutza, pe bani putini. Aceeasi lucrare se putea face in Jermania la o calitate de executie net superioara, moldovenii strica preturile mereu, de aia v-a mers buhul in toata Romania/Europa. Nu mai munciti dragi moldoveni pe bani putini, aveti macar o molecula de mandrie in voi. PS> Si bucovinenii sunt tot moldoveni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei