Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 aug 2012 - Anul XVII, nr. 197 (5102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pagube

Mistreţii dau iama în culturile şi aşa afectate de secetă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seceta din această vară loveşte încă o dată în agricultori, indirect, dar cu forţă.

Zeci de porci mistreţi, porniţi în căutarea hranei, ies din păduri şi dau iama în culturile de porumb care cu greu au rezistat secetei.

Disperaţi, oamenii stau noapte de noapte să-şi păzească culturile, în care au investit nu doar bani şi timp, dar atunci când ajung faţă în faţă cu puternicele animale, constată că sunt complet neajutoraţi.

“Vin câte 40 de porci odată, de nu ştii cum să faci să rămâi tu în viaţă. M-am urcat pe maşină şi băteam într-o troacă de fier să fac gălăgie, dar nici că le păsa. Am făcut şi foc noaptea, să-i ţin la distanţă, dar degeaba. Tarlaua e mare, intră prin altă parte şi distrug totul în cale”, povesteşte Ioan Huţanu, unul dintre agricultorii care are de pătimit din cauza invaziei porcilor mistreţi.

Omul se plânge că mistreţii i-au distrus deja jumătate dintr-o tarla de 3,4 hectare de porumb şi că deja au început să se bage şi într-o altă cultură de porumb, pe care o are la o distanţă mai mare de pădure.

“În alţi ani nu am avut probleme, dar acum, cu seceta asta, cred că nu mai găsesc mâncare în pădure”, spune agricultorul din Mitocul Dragomirnei, care povesteşte că se luptă cu morile de vânt, pentru că sesizările făcute la primărie şi la ITRSV au rămas fără nici un efect. Mistreţii continuă să vină noapte de noapte să-i atace culturile.

Situaţii similare sunt constatate de obicei în zona de munte, pe la Stulpicani, Iacobeni şi Valea Putnei, iar anul acesta, pentru a limita pagubele produse, au fost organizate vânători suplimentare, de către Direcţia Silvică Suceava.

 

Despăgubiri pentru pagubele produse de animale, doar în anumite condiţii

Conform legii, pentru a fi despăgubiţi, proprietarii terenurilor agricole trebuie să anunţe în termen de 24 de ore de la descoperirea pagubelor produse primăria pe raza căreia se află culturile, în vederea constituirii unei comisii de constatare a pagubelor.

Pentru a putea fi despăgubiţi de Ministerul Mediului, cei cărora le-au fost distruse culturile trebuie să îndeplinească totuşi o serie de condiţii.

În primul rând, trebuie să aibă declarate şi înregistrate suprafeţele pe care au culturi agricole, să aibă elaborate amenajamentele silvice în vigoare, să solicite în scris gestionarului fondului de vânătoare acţiuni de prevenire a pagubelor, dar, mai ales, să amplaseze în culturile expuse mijloace fizice sau chimice de îndepărtare a speciilor din fauna de interes cinegetic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mistreţii dau iama în culturile şi aşa afectate de secetă.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mistreţii dau iama în culturile şi aşa afectate de secetă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei