Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 aug 2012 - Anul XVII, nr. 196 (5101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plenul CSM cere Guvernului amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă

Joi, 23 August 2012 (13:50:55)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, întrunit joi, cere Guvernului amânarea datei de intrare în vigoare a Codului de Procedură Civilă, stabilită pentru 1 septembrie, până când va fi asigurat necesarul de resurse umane şi infrastructura cerute de aplicarea prevederilor noului cod.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicită Guvernului României care se va întruni azi, 23 august 2012, în şedinţă pentru discutarea rectificării bugetare, reconsiderarea datei intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă care să se situeze după momentul la care va fi asigurat necesarul de resurse umane şi infrastructura cerute de aplicare prevederilor noului cod", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, "cu toţi factorii responsabili, în termeni realişti", a calendarului de implementare, astfel încât demersul să fie "sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane şi infrastructură cerute de aplicarea prevederile noului cod".

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie 2012 a noului Cod de Procedură Civilă, invocând "lipsa unei finanţări corespunzătoare, care să asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instanţelor din România".

"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că Memorandumul aprobat în şedinţa guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la «Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri», care, în fapt, viza finanţarea posturilor existente în sistem (vacante şi nefinanţate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetară. În aceste condiţii, a lipsei unei minime finanţări a instanţelor judecătoreşti, acestea nu vor putea pune în aplicare Codul de procedură civilă la data de 1 septembrie 2012", arăta CSM, marţi, într-un comunicat de presă.

CSM consideră că, sub aspect legislativ, pentru ca intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă să nu determine dificultăţi majore pentru instanţele chemate să îl aplice, se impune fie amânarea de la aplicare a unora dintre prevederi, reglementarea unor situaţii tranzitorii sau instituirea unor derogări în privinţa unora dintre dispoziţiile procedurale, fie chiar modificarea unor alte acte normative a căror aplicare determină o încărcătură importantă în activitatea unor instanţe.

"Având în vedere încărcătura mare pe judecător, respectiv grefier, la nivelul instanţelor de fond, apreciem că se impune degrevarea acestora de procedura scrisă corespunzătoare căii de atac, procedură care urmează a se desfăşura la instanţa a cărei hotărâre se atacă. În acest sens, propunem instituirea unor norme tranzitorii care să prevadă ca în intervalul următor (2-3 ani), procedura scrisă în ceea ce priveşte căile de atac să fie de competenţa instanţei de control judiciar. Această măsură are în vedere împrejurarea că într-un termen de 2-3 ani, pe rolul instanţelor nu se vor mai regăsi cereri care să fie judecate în raport de prevederile actualului Cod de procedură civilă. Preluarea procedurii scrise de către instanţa de control judiciar reprezintă o soluţie şi pentru evitarea inconvenientelor care ţin de desfăşurarea acesteia la instanţa de fond a cărei hotărâre este atacată", propune CSM.

Consiliul susţine, de asemenea, necesitatea degrevării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de soluţionarea recursurilor împotriva hotărârilor privind apărarea drepturilor nepatrimoniale.

"Având însă în vedere necesitatea stringentă de degrevare a instanţei supreme, care se confruntă de o lungă perioadă de timp cu un volum ridicat de activitate, propunem mutarea competenţei de soluţionare a acestor tipuri de cauze de la tribunal la judecătorie, astfel încât competentă a soluţiona recursul să devină curtea de apel, în locul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", potrivit propunerilor CSM.

Totodată, CSM propune modificarea legislaţiei în materie electorală, în sensul arhivării buletinelor de vot de către alte instituţii publice decât instanţele, pentru eliberarea spaţiilor de depozitare ale acestora.

Modificarea statutului asistenţilor judiciari şi alocarea posturilor corespunzătoare pentru judecători la instanţele la care aceştia funcţionează, precum şi schimbarea competenţei teritoriale în cazul contravenţiilor referitoare la neplata rovinietei la instanţa de domiciliu a contravenientului, măsură care, potrivit CSM, ar asigura dispersarea la nivel naţional a cauzelor cu acest obiect, sunt alte propuneri ale Consiliului.

Toate propunerile CSM, inclusiv cea de amânare a termenului de intrare în vigoare a Codului Civil, se regăsesc într-un document semnat de preşedintele Consiliului, Alina Ghica, şi trimis premierului Victor Ponta, care în prezent asigură interimatul la Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plenul CSM cere Guvernului amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plenul CSM cere Guvernului amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei