Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mai 2012 - Anul XVII, nr. 114 (5019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puţin două-trei salarii medii pe economie

Duminică, 20 Mai 2012 (18:23:32)

Medicii europeni cer guvernelor din ţările membre ale Uniunii Europene garantarea salariului minim pentru doctorii de spital, însă nu mai puţin de două-trei salarii medii pe economie, şi asigurarea fără întrerupere a finanţării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din statele UE.

Asociaţia Europeană a Medicilor de Spitale şi Federaţia Europeană a Medicilor Salariaţi au adoptat, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în 17-19 mai, la Varna, o declaraţie prin care solicită guvernelor din ţările membre ale Uniunii Europene asigurarea fără întrerupere a finanţării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din ţările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a UE, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România transmis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

Cele două organizaţii profesionale solicită, de asemenea, îmbunătăţirea dotărilor tehnice din spitale, astfel încât să fie îndeplinite standardele ştiinţifice internaţionale, garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanţă cu calificarea lor, însă nu mai puţin de minim două sau trei salarii medii pe economie, implementarea completă şi rapidă în legislaţiile naţionale a directivei privind timpul de lucru, obţinerea unei balanţe între timpul de lucru al doctorilor şi timpul personal şi viaţa de familie, garantarea autonomiei profesionale şi a autoguvernării medicilor de spital.

"Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate tratatele europene. Delegaţiile AEMS şi FEMS, reunite la Varna, consideră că menţinerea calităţii în sistemele de sănătate din ţările membre ale Uniunii Europene necesită condiţii de muncă potrivite pentru doctorii din spitale", au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR).

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor "Dr. Ioan Cantancuzino" şi Camera Federativă a Medicilor.

"M-am simtit jenat când am comparat situaţia din România cu cea a medicilor din celelalte ţări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii celorlalte ţări au rămas şocaţi de condiţia medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obţine, timpul de lucru şi încălcarea independenţei profesionale. Delegaţiilor celor două organizaţii şi-au manifestat susţinerea pentru poziţia Colegiului Medicilor din România şi, în condiţiile în care medicii români vor decide mişcări de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor. Au fost delegaţi care au considerat ruşinoase veniturile medicilor din România şi Bulgaria. De aceea, menţionarea veniturilor de două-trei ori este o consecinţă şi a situaţiei din România şi Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa", a declarat profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vlad Tica, a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociaţie profesională care are ca scop principal îmbunătăţirea tuturor aspectelor legate de condiţiile din spitalele din Europa. Asociaţia apără interesele medicilor de spital, se implică în dezbaterile legate de directivele europene şi legislaţia naţională în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, Directiva Europeană privind Timpul de Lucru, Directiva privind Serviciile în Sănătate, libera mişcare a profesioniştilor din sănătate, a precizat CMR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puţin două-trei salarii medii pe economie.
 Vizualizări articol: 812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii europeni cer pentru doctorii de spital cel puţin două-trei salarii medii pe economie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei