Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 mai 2012 - Anul XVII, nr. 102 (5007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Cei 5 miliarde euro sunt rezervă intangibilă; mărirea de salarii se poate face prin deficit

Duminică, 6 Mai 2012 (17:21:10)

Şeful statului declară că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

"În rezerva Ministerului Finanţelor Publice se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop: să ne putem plăti la timp creditele scadente care vor urma în următoarele luni. De ce s-a făcut această rezervă? Pentru ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturi prompte (...) Deci acest săculeţ cu bani este intangibil. Este o rezervă strategică a României, care nu poate fi utilizată decât în interesul tuturor românilor şi pentru nimic altceva", a spus preşedintele Traian Băsescu, în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni.

De asemenea, el a arătat că mărirea salariilor se poate face de către Guvern la jumătatea anului prin mărirea deficitului bugetar pe 2012 de 1,9% pe cash la 2,2%.

"Banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel şi la misiunea de la sfârşitul, ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, deci misiunea din octombrie 2011, dacă nu mă înşel, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile. Şi v-aş ruga să luaţi declaraţiile de presă din acea vreme, când am spus că mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea să mergem până la 2,2%, chiar 2,3% deficit dacă va fi necesar în cursul anului 2012", a spus preşedintele.

Băsescu a precizat că, în prezent, în urma evoluţiilor din prima parte a acestui an, rezultă un deficit şi mai mic decât cel convenit cu FMI, fiind de 1,84%.

"Este evident că deficitul, aşa cum se execută bugetul acum, este mai mic, 1,84%. În baza înţelegerii din ianuarie-februarie, la mijlocul anului Guvernul va putea să crească deficitul prin corectarea bugetului de stat de la 1,9%, în condiţiile în care acum în mod real este 1,84%, la 2,14% (...) Deci avem spaţiu fiscal pentru a plăti integral diferenţa de salarii pentru bugetari", a argumentat şeful statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Cei 5 miliarde euro sunt rezervă intangibilă; mărirea de salarii se poate face prin deficit.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu: Cei 5 miliarde euro sunt rezervă intangibilă; mărirea de salarii se poate face prin deficit1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei