Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 apr 2012 - Anul XVII, nr. 91 (4996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boghicevici:Sistemul asigurărilor sociale de sănătate pierde peste un miliard de lei după decizia CC

Vineri, 20 Aprilie 2012 (13:44:46)

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate nu va mai beneficia de peste un miliard de lei anual după aplicarea hotărârii Curţii Constituţionale, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, precizând că această decizie ar putea să nu fie aplicată începând cu luna mai.

Claudia Boghicevici a precizat că, potrivit legii, autorităţile au 45 de zile la dispoziţie pentru a armoniza legislaţia fiscală cu decizia Curţii Constituţionale, astfel încât această hotărâre ar putea să nu fie aplicată din luna mai.

Întrebată dacă pensionarilor li se va reţine şi în luna mai procentul de 5,5% pentru asigurările sociale de sănătate, ministrul Muncii a răspuns: "Pentru luna mai rămâne în vigoare Codul fiscal".

Claudia Boghicevici a mai declarat că decizia Curţii Constituţionale vizează aproximativ 2.181.000, fiind vorba de peste un miliard de lei care nu vor mai ajunge în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Ea a precizat că pentru a nu bloca activitatea caselor de pensii a fost mobilizat întreg personalul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Claudia Boghicevici a mai spus că la nivelul Ministerului de Finanţe a fost constituit un grup de lucru din care fac parte şi specialişti din Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, pentru a armoniza legislaţia fiscală cu decizia Curţii Constituţionale.

"Ministerul Muncii este doar plătitor, legislaţia fiscală este cea care reglementează modalitatea de calcul şi plata contribuţiei de sănătate", a spus Boghicevici.

Ministrul a precizat că grupul de lucru a fost constituit pentru a încerca să pună cât mai repede în aplicare decizia Curţii Constituţionale.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boghicevici:Sistemul asigurărilor sociale de sănătate pierde peste un miliard de lei după decizia CC.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boghicevici:Sistemul asigurărilor sociale de sănătate pierde peste un miliard de lei după decizia CC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei