Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 apr 2012 - Anul XVII, nr. 89 (4994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DNA: Banias discuta cu Bogatu despre intervenţii la politiceni şi blocarea reformelor incomode lor

Miercuri, 18 Aprilie 2012 (15:33:36)

Senatorul Mircea Banias discuta "aproape exclusiv" cu Eugen Bogatu despre intervenţii pe lângă diverse personaje politice sau manageriale pentru influenţarea procesului legislativ de o manieră convenabilă intereselor grupului infracţional sau pentru blocarea reformelor incomode grupului, arată DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe senatorul Mircea Banias, fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu şi alte 37 persoane că din întreg materialul probator "se conturează o relaţie intensă de susţinere de către Mircea Marius Banias a intereselor liderului grupului infracţional organizat (GIO), Eugen Bogatu - fost director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA -, şi implicit a intereselor grupului".

Anchetatorii notează în documentul citat, obţinut de agenţia MEDIAFAX, că "între cei doi inculpaţi (Banias şi Bogatu-n.r.) există un număr important de convorbiri telefonice interceptate, în cadrul cărora se discută, aproape exclusiv, despre intervenţii pe lângă diverse personaje politice sau manageriale, pentru susţinerea unor proiecte de afaceri comune, pentru influenţarea procesului legislativ de o manieră convenabilă intereselor GIO, pentru blocarea unor reforme ale sistemului vamal ce ar fi constituit piedici importante în calea desfăşurării activităţii infracţionale a GIO ori pentru menţinerea sau promovarea unor perosane agreate de GIO în funcţii publice cheie pentru desfăşurarea activităţii coruptive a grupului".

"Ceea ce este specific activităţii infracţionale a senatorului Mircea Marius Banias este folosirea calităţii sale speciale de om politic, senator al României şi concomitent preşedinte al Organizaţiei Judeţene Constanţa a unui partid politic (al PC, fost PDL-n.r.), pentru a asigura protecţia externă a GIO, făcând din acest inculpat, alături de inculpatul Laurenţiun Mironescu (fost secretar general al Ministerului de Interne-n.r.), componenta esenţială a palierului de protecţie externă politică a GIO", mai arată procurorul de caz în actul de inculpare.

Cu toate acestea, mai arată DNA, sprijinul acordat GIO nu s-a mărginit la susţinerea doar a intereselor lui Eugen Bogatu, din convorbirile telefonice interceptate în cauză rezultând că şi alţi membri importanţi ai GIO, aparţinând facţiunii conduse de Eugen Bogatu, au beneficiat de ajutorul senatorului Mircea Banias prin influenţa politică exercitată de acesta.

"Un exemplu concludent îl constituie faptul că Mircea Banias a facilitat primirea lui Sorin Budăi de către secretarul de stat Eusebiu Pistru din cadrul Ministerului Transporturilor", mai notează anchetatorul.

În acest sens, procurorii invocă o interceptare din 30 septembrie 2010, continuată cu o alta în 1 octombrie 2010, dintre unul din membri GIO, Sorin Budăi, cu secretarul de stat Pistru, căruia i-a spus că vine din partea senatorului Banias.

"Eusebiu: Da.

S.Budăi: Domnul Eusebiu?

Eusebiu: Da.

S.Budăi: Vă salut! Sorin Budăi mă numesc, din partea domnului Mircea Banias vă deranjez.

Eusebiu: Da, bună ziua.

S.Budăi: Aţi putea să mă primiţi şi pe mine, dacă se poate, sunt în apropiere de biroul dumneavoastră, când îmi spuneţi...

Eusebiu: Da, vă aştept.

S.Budăi: Da?

Eusebiu: Acuma, dacă veniti. Da, da, da.

S. Budăi: În maxim un sfert de oră sunt la dumneavoastră.

Eusebiu: Bine.

S.Budăi: Mulţumesc, numai bine."

Discuţiile dintre cei doi se reiau a doua zi, în 1 octombrie 2010, Budăi amintindu-i secretarului de stat cine este şi din partea cui vine, context în care acesta îl anunţă prompt că "nu a apucat să vorbească", statuând astfel existenţa vizitei şi a unei solicitări adresate la respectiva întâlnire de Sorin Budăi.

"Domnul (Pistru Eusebiu): Da.

S.Budăi: Vă salut, să trăiţi. Sorin Budăi vă deranjează. Am fost ieri până la dumneavoastră. Din partea domnului Mircea.

Domnul: Care Mircea?

S.Budăi: Banias.

Domnul: A! Nu am apucat să vorbesc.

S.Budăi: Ok. Bun, atunci revin eu cu un telefon...

Domnul: Luni. Luni.

S.Budăi: Da? Bine.

Domnul: Da, azi a fost prea încărcat pe acolo, pe la....Şi la aeroport, şi de aia n-am putut. Luni. Daţi-mi luni un telefon, bine?

S.Budăi: Da, bine. Pe la cât să vă deranjez, să nu inoportunez?

Domnul: Pe la 10.00-11.00.

S.Budăi: La 10.00? Bine. Mulţumesc frumos. Mulţumesc, numai bine".

În 2 aprilie, senatorul Mircea Banias, Eugen Bogatu, Laurenţiu Mironescu şi alte 36 de persoane, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în 2 aprilie, în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanţa.

Cei 39 sunt membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.

Senatorul Mircea Marius Banias este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, a fost trimis în judecată pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, instigare la două infracţiuni de dare de mită, complicitate la dare şi la luare de mită, precum şi pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, este judecat pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de influenţă.

Alături de aceştia au fost trimişi în judecată Cadîr Sunai, fost director al DRAOV Constanţa, Liviu-Adrian Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al şefului Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ofiţerul de poliţie Adrian Sorin Pătraşcu, comandant adjunct "Grup de nave" Constanţa, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, şi Ionuţ Marius Scrioşteanu, şef al Biroului Vamal Slobozia, potrivit procurorilor DNA.

În acelaşi dosar sunt judecaţi lucrătorii vamali în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea Adrian Milea, Valentin Roşculeţ şi Horia Dan Tudoran, precum şi inspectorii vamali Adrian Riscu şi Ioan Dan Didilescu.

Totodată, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan, asociaţi la SC Container Clearance Services SRL Constanţa, Aurelian Cătălin Pilcă, administrator al societăţii, Lucian Păun, angajat al aceleiaşi firme, Andreea Emilia Barbu, manager la SC Yamin Intertrans SRL Bucureşti, Mihai Culea, asociat la SC Mirand International SRL, Sorin Budăi, comisionar vamal şi asociat în cadrul SC Air & Sea Container Shipping SRL, şi Marian Ionuţ Iordănescu, asociat la SC Marinco SRL şi SC Galmondos SRL Constanţa.

În cauză sunt judecaţi şi intermediarii vamali Marin Dodu, acţionar la SC Fotbal Club Progresul Bucureşti SA, Mihai Ciobanu, El Haj Ahmed, cetăţean libanez, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, cetăţean iordanian, Mohamad Rouchdi, cetăţean sirian, Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, cu cetăţenie română şi egipteană, Ali Amer, precum şi Miao Rongsheng, Ni Jinping, angajat la SC Hua Nan International SRL, Ni Jinming, Guo Ning, Zhang Qing, toţi cetăţeni chinezi.

Alături de aceştia sunt judecaţi Ion Marius Ioniţă, Ionela Ionuţă, Cezar-Ştefan Drăguţel, Laurenţiu Catargiu, angajat al SC Lemnking Industry Com SRL Pârscov, Buzău, şi Corneliu Păun, administrator la SC Flavia Com SRL.

Dosarul e judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, primul termen fiind stabilit pentru 25 iunie 2012.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa a fost constituit un grup infracţional organizat având ca scop controlul activităţilor de import-export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.

Crearea unei "reţele de taxare ilicită" a containerelor cu mărfuri introduse în ţară prin punctele vamale a permis introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, cu falsificarea sistematică a documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), mărfuri flagrant subevaluate sau provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe, potrivit procurorilor.

"În cadrul reţelei cu un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal", au mai notat procurorii în documentul citat.

Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 250 de dolari şi 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Membrii grupării sunt acuzaţi de dare şi luare de mită, trafic de influenţă, evaziune fiscală, contrabandă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală sau infracţiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA: Banias discuta cu Bogatu despre intervenţii la politiceni şi blocarea reformelor incomode lor.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
DNA: Banias discuta cu Bogatu despre intervenţii la politiceni şi blocarea reformelor incomode lor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei