Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 apr 2012 - Anul XVII, nr. 89 (4994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul persoanelor fizice cu datorii restante la utilităţi a crescut în 2011 de trei ori

Miercuri, 18 Aprilie 2012 (13:46:05)

Numărul persoanelor fizice cu datorii restante la companiile de utilităţi a crescut anul trecut de circa trei ori, ponderea acestora ajungând la 7%, dintr-un total de 6 milioane de debite în valoare de 1,8 miliarde euro, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).

În 2010, ponderea cazurilor de datorii restante la companiile de utilităţi a fost de doar 2,3%.

"Sectorul bancar rămâne cu cea mai mare pondere în numărul de cazuri de debite. Se observă însă o creştere a cazurilor de datorii restante la companiile de utilităţi. Aceste tipuri de creanţe sunt greu de recuperat pentru că cei care au ajuns să nu poată să-şi plătească utilităţile înseamnă că au probleme grave financiare", a declarat, într-o conferinţă de presă, Georg Kovacs, preşedintele AMCC.

Reprezentanţii asociaţiei explică majorarea semnificativă a cazurilor de datorii restante la companiile de utilităţi prin faptul că din ce în ce mai multe firme din domeniu au ales să externalizeze aceste cazuri.

Astfel, cazurile de neplată a datoriilor în sectorul bancar au reprezentat 47% din numărul total, în scădere de la 51,8% în 2010, o reducere fiind înregistrată şi în cazul firmelor telecom, de la 36,8% la 32,9%.

Companiile de colectare a creanţelor au recuperat anul trecut 380 milioane euro, cea mai mare parte de la persoane fizice, reprezentând 21% din valoarea totală a creanţelor comerciale încredinţate de creditori spre colectare.

Datoriile au fost recuperate din 3,27 milioane de cazuri, iar valorile din 2011 sunt comparabile cu cele din anul precendent, potrivit prezentate de AMCC.

Valoarea creanţelor comerciale încredinţate de creditori spre colectare a crescut cu 6% faţă de 2010, de la 1,69 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro.

Din totalul pieţei de colectare a creanţelor la nivelul AMCC, 57% reprezintă sectorul persoanelor fizice, 5% segmentul persoanelor juridice, iar 38% cumpărarea de creanţe.

"Se observă o creştere a activităţii de cumpărare de creanţe, de la 32% în 2010 la 38% în 2011. Procentele au fost pierdute de segmentul persoane fizice, care a înregistrat o scădere cu 7 puncte procentuale. Ponderea sectorului persoane juridice a rămas aproximativ egală cu cea din 2010", au explicat reprezentanţii asociaţiei.

În 2011, pe segmentul persoanelor fizice au fost recuperate 288 milioane euro, circa 75% din total, din 2,5 milioane de cazuri. Pe acest segment, creanţele cu scadenţă depăşită se ridicau peste 1 miliard de euro, ceea ce înseamnă că firmele de profil au reuşit să recupereze mai puţin de o treime din datorie.

Pe segmentul persoanelor juridice au fost recuperate creanţe de 27 de milioane de euro din peste 74.000 de cazuri, în condiţiile în care datoriile erau de 90 de milioane de euro.

Pe lângă aceste sume, pe care companiile de recuperare creanţe le-au avut de recuperat pentru clienţii lor, au fost debite cumpărate de la clienţi şi recuperate ulterior în nume propriu în valoare de 67 milioane de euro, respectiv aproape 670.000 de cazuri.

Creanţa medie recuperată a fost de 118 euro, valoare similară cu cea din 2010. În ceea ce priveşte valoarea medie a creanţelor cu scadenţă depăşită, aceasta a scăzut la 297 de euro în 2011, de la 311 euro cu un an înainte.

"Colectarea amiabilă a fost motorul de creştere a acestei industrii în ultimii ani, însă este important de remarcat că începând cu 2010 colectarea în instanţă ia amploare. Această tendinţă s-a menţinut şi în 2011", a menţionat Kovacs.

Pentru 2012, AMCC estimează că piaţa de colectare a creanţelor va continua să crească, în special pe segmentul de achiziţii de datorii, având în vedere că băncile nu au vândut încă toate portofoliile de creanţe neperformante.

"Ne aşteptăm la o scădere pe segmentul persoanelor fizice cu cel puţin 10-15%, în timp ce pe cel al persoanelor juridice tendinţele sunt de stabilizare. Referitor la vânzarea portofoliilor de creanţe, există posibilitatea unor fluctuaţii. În cazul în care băncile vor hotărî să vândă portofoliile de creanţe neperformante cu ipotecă şi/sau pe cele de tip IMM sau corporate, creşterea pe acest segment va fi foarte mare", a adăugat Kovacs.

AMCC a fost înfiinţată în 2007 şi are 11 membri, companii precum Coface, EOS KSI, Mellon şi Kruk. În total, AMCC reprezintă 80% din piaţă, însumând 1.600 de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul persoanelor fizice cu datorii restante la utilităţi a crescut în 2011 de trei ori.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul persoanelor fizice cu datorii restante la utilităţi a crescut în 2011 de trei ori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei