Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: La UMF Târgu Mureş nu se va schimba nimic, studenţii români nu au de ce să se îngrijoreze

Joi, 22 Martie 2012 (15:33:03)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că studenţii români şi profesorii de la UMF Târgu Mureş nu trebuie să îşi facă griji pentru că la universitate nu se va schimba nimic, depăşindu-se doar "faza păguboasă" prin care maghiarii nu se puteau administra.

Borbely a spus că săptămâna viitoare Guvernul va da o hotărâre privind legalitatea funcţionării Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, declarându-se "foarte trist că s-a ajuns aici", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Şi până acum a fost educaţie în limba maghiară, şi până acum la UMF aproape jumătate dintre studenţi au învăţat în limba maghiară, aşa cum a fost tradiţia de 50 de ani. Nu trebuia să se facă altceva decât, prin înfiinţarea acestei linii, să se depăşească acea fază păguboasă prin care nu puteau ei să se administreze cu profesori care să predea la această secţie şi cu tot personalul”, a afirmat Borbely.

Potrivit acestuia, anumite aspecte legate de minorităţi, precum problema plăcuţelor bilingve, au necesitat reglementări guvernamentale deoarece UDMR nu are majoritate să decidă pe plan local.

Prin consilii locale, ei nu pot, neavând majoritatea, să decidă. De aceea vii să reglementezi prin lege fiindcă niciodată la UMF Târgu Mureş nu vor avea majoritatea (maghiarii –n.r.) cei care ar putea să decidă, dacă nu vrea cealaltă secţie”, a declarat afirmat Borbely.

Potrivit acestuia, la UMF Târgu Mureş există "o stare de ilegalitate" care nu poate fi rezolvată decât prin Hotărâre de Guvern.

"O ştie foarte bine şi conducerea UMF Târgu Mureş. Ei s-au ambalat într-un joc politic în an electoral şi unii vor să mai câştige nişte voturi, dar eu sper că săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern şi va fi adoptată această Hotărâre de Guvern care nu face altceva decât rezolvă problema ilegalităţii funcţionării, în momentul de faţă, a UMF Târgu Mureş”, a declarat Borbely.

Întrebat ce se va întâmpla dacă opoziţia va depune o moţiune de cenzură, ministrul a răspuns că are acest drept.

Întrebat dacă UDMR va ieşi de la guvernare dacă nu va fi adoptată Hotărârea de Guvern, liderul Uniunii a răspuns: "Noi nu putem merge mai departe dacă nu se respectă legea în general, dar acum e clar că e sensibilitatea comunităţii maghiare, trebuie să recunoaştem".

Borbely a adăugat că nici studenţii români de la UMF Târgu Mureş, nici profesorii, nu au de ce să îşi facă griji, deoarece la universitate nu se va schimba nimic.

"Nu se schimbă nimic la UMF Târgu Mureş. Studenţii români degeaba au manifestat, nu aveau de ce”, a declarat el.

Potrivit liderului UDMR, se va înfiinţa o facultate mixtă, cu predare în limba română, maghiară şi engleză, iar dacă la secţia maghiară va fi nevoie să fie angajat un cadru didactic, acest lucru va fi posibil, până acum neexistând această posibilitate.

"Nu au de ce să se teamă, nici studenţii români, nici cei de acolo, fiindcă e o stare de fapt care se instituţionalizează. Restul e o încercare de a tensiona din nou relaţiile interetnice”, a conchis Borbely.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: La UMF Târgu Mureş nu se va schimba nimic, studenţii români nu au de ce să se îngrijoreze.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: La UMF Târgu Mureş nu se va schimba nimic, studenţii români nu au de ce să se îngrijoreze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei