Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Predoiu mi-a povestit că miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în justiţie

Joi, 22 Martie 2012 (15:34:26)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că a avut o lungă discuţie, miercuri, cu ministrul Cătălin Predoiu din care a aflat că unii miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în procesul de justiţie, el spunând că acest lucru nu s-a întâmplat doar în perioada comunistă.

Ambasadorul a menţionat într-un discurs problema "dificilă legată de modul în care se întrepătrund iniţiativele politice şi legislative emanând de la Executiv cu independenţa sistemului judiciar".

"Unde se intersectează independenţa cu responsabilitatea, în general? Este un subiect dificil şi în SUA şi clar şi aici. Eu înţeleg istoria dumneavoastră. Am aflat nişte lucruri despre România ieri, lucruri pe care nu le ştiam. Am avut o discuţie lungă cu ministrul Predoiu despre cum a fost istoria dumneavoastră şi despre ce au făcut unuii miniştri ai Justiţiei aici în sensul în care au încercat să interfereze în procesul judiciar. Şi nu este un lucru valabil doar pentru perioada comunistă", a spus Gitenstein.

El a adăugat că, "probabil, miniştrii justiţiei nu au fost atât de integri ca Monica Macovei şi au încercat să intervină în procesul judiciar, aşa că există motive pentru care se construiesc adevărate ziduri pentru independenţa sistemului judiciar".

Diplomatul american a subliniat că "sistemul judiciar trebuie să fie deschis la reformă".

Pe de altă parte, ambasadorul s-a pronunţat pentru utilizarea Internetului în îmbunătăţirea transparenţei sistemului judiciar.

"Cred că putem utiliza Internetul pentru a îmbunătăţi transparenţa sistemului judiciar", a spus Gitenstein.

El a precizat că acest lucru se întâmplă "cu destul de mult succes" în SUA, "deşi aplicarea nu este consecventă şi (...) unele tribunale fac bine acest lucru, iar altele nu:.

"Ar fi bine dacă, în cazul tuturor instanţelor ar fi uşor şi pentru dumneavoastră şi pentru oamenii din presă să afle ce se întâmplă în sala de judecată, prin publicarea pe site-ul instanţelor a statusului diverselor proceduri judiciare, a numelui judecătorului, a pledoariilor, motivaţiilor şi opiniilor. De exemplu, în această privinţă este o problemă în România, unde este foarte greu să faci rost de opinii de exemplu în acest stadiu. E un lucru care costă, iar Banca Mondială face cheltuieli mari pentru acest lucru în România. Pe termen lung, de fapt, nu este chiar atât de scumpă postarea de informaţii, iar ea poate fi foarte valoroasă prin faptul că adaugă transparenţă procesului", a spus ambasadorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Predoiu mi-a povestit că miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în justiţie.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Predoiu mi-a povestit că miniştri ai Justiţiei au încercat să interfereze în justiţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei