Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Prevederea din Constituţie care prezumă caracterul licit al averii nu este bună

Joi, 22 Martie 2012 (14:20:20)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că România are datoria de a adopta o lege "bună şi puternică" privind confiscarea, el criticând actualele dispoziţii din articolul 44 din Constituţie care prezumă caracterul licit al dobândirii averii.

"Articolul 44 din Constituţie este subiectul preferat al meu şi al Monicăi Macovei. El prezumă caracterul licit al bunurilor. Deci, cu alte cuvinte, când încerci confiscarea unor bunuri, prezumţia este că acestea au fost dobândite licit. Exemplul meu preferat, pentru a explica acest articol este că atunci când ieşi dintr-o bancă iar poliţia îndreaptă arma asupra ta, tu având la tine o valiză cu 200.000 de dolari, trebuie prezumat că ai obţinut acei bani în mod licit. Bine, este un exemplu exagerat", a spus Gitenstein, într-o conferinţă de presă.

El a apreciat că această dispoziţie constituţională nu este bună şi că trebuie adoptată o lege privind confiscarea averilor.

"Aceste dispoziţii nu sunt bune. Şi cred că trebuie să gestionaţi această problemă. Iar România este în mod special datoare să adopte o lege bună şi puternică în ceea ce priveşte confiscarea", a spus diplomatul american, apreciind că este vorba şi despre o obligaţie legată de apartenenţa la UE.

La rândul său, vicepreşedintele PDL Monica Macovei a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că susţine şi va milita pentru "confiscarea averilor nejustificate, pe principiul urmăreşte banii, proprietăţile, indiferent de numele pe care acestea sunt trecute în titlu".

"Sigur, asta implică modificarea Constituţiei şi voinţă politică. Dar trebuie s-o cerem, s-o cerem, s-o cerem până o obţinem", a spus ea.

Articolul 44 alineatul 8 din Constituţie prevede: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

În proiectul de revizuire a Constituţiei, înaintat anul trecut de către preşedintele Traian Băsescu Parlamentului, este propusă modificarea alin.(8) al art.44. Propunerea Preşedinţiei şi Guvernului de modificare vizează eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8), potrivit căreia "Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Prevederea din Constituţie care prezumă caracterul licit al averii nu este bună.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Prevederea din Constituţie care prezumă caracterul licit al averii nu este bună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei