Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arad: Migranţii închişi la Horia au strigat de la ferestre "Ajutor", "Foame" şi "Mizerie"

Joi, 22 Martie 2012 (14:18:57)

Migranţii închişi în centrul din localitatea arădeană Horia au ieşit la ferestre, joi, în momentul în care acolo au ajuns jurnaliştii pentru a se documenta referitor la acuzaţiile privind tratamentele violente la care ar fi supuşi, oamenii strigând de la ferestre "Ajutor!", "Foame!" şi "Mizerie!".

Jurnaliştilor care au mers joi la Centrul pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică din Horia li s-a refuzat accesul în pavilonul în care se află celulele de detenţie, pentru a vedea condiţiile de cazare, după ce migranţii au lansat un apel în care reclamă că stau în frig şi sunt bătuţi de poliţişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De la ferestrele cu gratii, mai mulţi bărbaţi au afişat coli de hârtie pe care au scris "S.O.S”, în timp ce strigau în franceză şi română "Ajutor!", “Foame!”, “Mizerie!”, “Libertate!”, “Salvaţi-ne!” şi “Intraţi să vedeţi!”.

După ce au strigat câteva minute în şir de la câteva ferestre, cei închişi s-au retras brusc, revenind după aproximativ 15 minute cu aceleaşi mesaje.

Jurnaliştii nu au primit timp de câteva ore acces în curtea sau în incinta centrului, deşi solicitaseră în scris acest lucru inclusiv la Oficiul Român pentru Imigrări, sub autoritatea căruia se află centrul.

După câteva ore de aşteptare, şeful centrului din Horia, Petru Pădurean, i-a primit pe jurnalişti într-o sală de şedinţe, unde a reluat declaraţiile oferite miercuri seară agenţiei MEDIAFAX, prin care respingea acuzaţiile migranţilor.

"Aceşti străini au intrat ilegal în ţară, fac parte dintr-un fenomen migraţionist complex, care s-a accentuat de la jumătatea anului trecut. Cei mai mulţi dintre ei îşi dau iniţial date de identitatea false, ceea ce face ca returnarea în ţările de provenienţă să se facă cu întârziere”, a declarat Pădurean.

Cu toate că mai mulţi bărbaţi strigau de la ferestre spre ziarişti “Intraţi să vedeţi!”, reprezentanţii centrului nu le-au permis jurnaliştilor să ia contact cu nicio persoană închisă, afirmând că acestea sunt violente.

"Nu avem posibilitatea să vă asigurăm paza”" le-a spus jurnaliştilor Petru Pădurean.

Întrebat de jurnalişti ce incidente au avut loc în centru, dacă cei închişi au fost catalogaţi drept oameni violenţi, Pădurean a spus că niciun incident.

Referitor la împrejurările în care au ajuns reclamaţiile la organizaţia din Paris, Pădureanu a spus că nu îşi poate explica, dar că unii migranţi au dreptul la telefon mobil şi la vizite.

O organizaţie internaţională care apără drepturile migranţilor a publicat pe pagina de web un apel al unor refugiaţi aflaţi într-un centru din localitatea arădeană Horia, care reclamă încălcarea drepturilor şi tratament violent din partea poliţiştilor, conducerea centrului respingând acuzaţiile.

Informaţiile au apărut pe pagina web a organizaţiei Migreurop, cu sediul la Paris, care publică un apel care ar fi fost trimis de migranţii aflaţi în Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din localitatea Horia.

"Trebuie să ne ajutaţi, suntem peste 50 de deţinuţi în centrul de detenţie din Arad, în România. Suntem solicitanţi de azil şi am fost închişi aici. Unii suntem aici de o lună, alţii de şapte, opt sau nouă luni. Suntem bărbaţi, însă avem şi o femeie însărcinată printre noi. Suntem maltrataţi, mai rău ca animalele. Poliţiştii din centru ne lovesc, ne bat. Se întâmpla des", se arăta în mărturiile deţinuţilor postate pe site-ul Migreurop.

Potrivit mărturiilor, în 6 martie 2012 poliţiştii din cadrul centrului ar fi vrut să gazeze un bărbat.

"L-au dus jos în celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit ţipând din celulele noastre", se arăta în apelul publicat.

Deţinuţii se plângeau că sunt închişi aproape 24 de ore din 24: "Avem dreptul de a ieşi pe hol doar una-două ore pe zi. Nu ni se permit plimbările afară, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu acelaşi fel de mâncare. Nu avem acces la niciun medic. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem face nimic. În acest moment mai mulţi dintre noi avem mâncărimi de piele pe care le suportăm cu greu, însă nu primim niciun fel de îngrijire".

Deţinuţii spuneau în mărturiile respective că au vrut să facă greva foamei în semn de protest faţă de tratamentul aplicat şi că "anumite persoane sunt într-atât de epuizate încât doresc să se sinucidă".

Mărturiile deţinuţilor publicate pe site-ul reţelei Migreurop arătau că aceştia nu au căldură, nu le funcţionează duşul, iar saltelele sunt în stare foarte proastă.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful Centrului de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din Horia, Petru Pădurean, a afirmat că nu are cunoştinţă despre astfel de tratamente aplicate deţinuţilor şi că are audienţe de două ori pe săptămână, dar niciun străin nu i-a adus la cunoştinţă acuzaţiile enunţate.

În octombrie 2011, 24 de cetăţeni străini - 16 din Algeria şi 8 din Tunisia - au evadat din Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad prin forţarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii.

Referitor la cei 24 de migranţi care au evadat din centru, Pădurean a declarat că 23 din aceştia au fost prinşi, însă majoritatea au fost repatriaţi, câţiva dintre ei aflându-se însă în continuare la Horia.

Potrivit lui Pădurean, centrul are 23 de angajaţi, iar în acest moment sunt deţinuţi 55 de refugiaţi, majoritatea din Algeria, Tunisia şi Maroc.

Pe site-ul organizaţiei, Migreurop este prezentată ca o reţea de activişti şi cercetători al căror scop este de a publica condiţiile de detenţie a cetăţenilor străini fără permise de şedere în statele europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arad: Migranţii închişi la Horia au strigat de la ferestre "Ajutor", "Foame" şi "Mizerie".
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arad: Migranţii închişi la Horia au strigat de la ferestre "Ajutor", "Foame" şi "Mizerie"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei