Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mar 2012 - Anul XVII, nr. 68 (4973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Escrocherie de 100.000 de euro

Făcea pizza la restaurant şi câştiga pe lună cât preşedintele CJ şi primarul la un loc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr din municipiul Suceava, Alexandru Cezar Ichim (26 de ani), a reuşit în mai puţin de doi ani de la angajarea sa la restaurantul Total Chagall de pe strada Universităţii, în apropiere de Piaţa Agroalimentară George Enescu (Piaţa Mică), să ajungă de la un salariu de 370 de lei la venituri de aproape 8.000 de lei pe lună.

Din păcate pentru tânărul cu pricina, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, povestea sa face parte dintr-o escrocherie pusă la cale de patroana localului, Mariana Steliana Cuşnir (41 de ani), care i-a umflat salariul angajatului ei, pentru a lua pe numele acestuia un credit de aproape 100.000 de euro. Banca a fost înşelată, creditul a rămas neachitat, iar banii au fost împărţiţi, susţin anchetatorii acestui caz, cu un fost consilier local din Şcheia, Gavril Sorin Catargiu (fost Semeniuc).

Tânărul de 26 de ani şi fosta patroană a localului la care a lucrat au fost trimişi ieri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Suceava.

Ichim va fi judecat pentru înşelăciune şi uz de fals, iar Mariana Cuşnir pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.  

În privinţa fostului consilier local, anchetatorii au disjuns cercetările într-un alt dosar penal.

 

Pizzerul, cel mai muncitor şi mai premiat angajat din restaurant

Alexandru Cezar Ichim s-a angajat la SC Chagall SRL Suceava în august 2006, ca muncitor necalificat, având în acte un salariu lunar de 370 de lei. În realitate câştiga în jur de 800 de lei pe lună, fiind pizzer.

De la un salariu de 370 de lei, tânărul care făcea pizza în restaurant a ajuns la începutul lui 2008, când a fost luat şi creditul respectiv, la salarii lunare de 3.500 de lei.

Pe lângă creşterea spectaculoasă de salariu, Alexandru Cezar Ichim încasa chipurile lună de lună alte câteva mii de lei, premii şi ore suplimentare.

De exemplu, în septembrie 2007 a primit 1.260 de lei, reprezentând premii, şi 2.100 de lei, ore suplimentare. În octombrie, 3.192 de lei – ore suplimentare, în noiembrie câte 2.520 de lei, premii şi ore suplimentare.

La începutul lui 2008, cu puţin timp înainte de a primi creditul de la bancă, Alexandru Cezar Ichim „încasa” sume fabuloase de la patroana sa.

În adeverinţa de venit emisă pe numele tânărului se menţionau următoarele venituri nete: 

o       septembrie 2007 -  venituri nete 3.707 lei;

o       octombrie 2007 – venituri nete 3.539 de lei;

o       noiembrie 2007 – venituri nete 5.387 de lei;

o       decembrie 2007 – venituri nete 7.067 de lei;

o       ianuarie 2008 – venituri nete 4.446 de lei;

o       februarie 2008 – venituri nete 7.914 lei.

În aceste condiţii, tânărul de 26 de ani câştiga în acte cât salariile adunate ale preşedintelui CJ Suceava şi al primarului municipiului Suceava, salarii care adunate, potrivit ultimelor declaraţiilor de avere ale acestora, ajung la aproximativ 8.000 de lei (net).  

Pe data de 7 martie 2008, Alexandru Cezar Ichim a primit un credit în valoare de 160.300 de franci elveţieni de la sucursala din Suceava a Volksbank. După obţinerea creditului, veniturile sale au scăzut din nou la câteva sute de lei lunar.

 

Patroana s-a ocupat în totalitate de întocmirea dosarului de credit

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava susţin că întreaga escrocherie a fost pusă la cale de Mariana Steliana Cuşnir, care a pregătit tot scenariul cu deciziile de majorare salarială, state de plată privind plata orelor suplimentare şi premii.

Ideea a fost tot a patroanei de la Total Chagall, care i-a spus angajatului ei că va restitui toate ratele până la stingerea creditului.

Deşi iniţial angajatul a refuzat, Mariana Steliana Cuşnir l-a convins, promiţându-i că va avea şi el de câştigat, că-i va fi mărit salariu şi că îşi va păstra serviciul, în condiţiile în care firma disponibiliza angajaţi.

Patroana de la Total Chagall a fost cea care s-a ocupat în totalitate de întocmirea dosarului de credit.  

 

Consilierul local a garantat împrumutul cu bunurile imobile şi a primit 50.000 de euro

Pe data de 7 martie 2008, Alexandru Cezar Ichim, însoţit de Mariana Steliana Cuşnir s-au prezentat la sediul Volksbank - sucursala Suceava şi au obţinut un credit de 160.300 de franci elveţieni.

Împrumutul a fost garantat cu bunurile imobile ale familiei fostului consilier local din Şcheia Gavril Sorin Catargiu (fost Semeniuc).

La aceeaşi dată, tânărul de 26 de ani a făcut un schimb valutar al întregului credit din franci elveţieni în euro, obţinând 100.275,24 de euro.

Anchetatorii susţin că imediat după efectuarea schimbului valutar, angajatul de la Total Chagall a transferat prin ordin de plată 50.000 de euro în contul consilierului local din acea vreme, iar alţi 50.000 de euro i-a ridicat în numerar şi i-a dat Marianei Steliana Cuşnir.

Ratele la credit au fost plătite până în februarie 2009 de către patroana de la Total Chagall, după care banca a început să înregistreze restanţe şi, verificând din nou dosarul, s-a constatat că acordarea împrumutului s-a făcut pe baza unor documente falsificate.

 

Patroana susţine că toţi banii au ajuns la consilierul local

Potrivit anchetatorilor, în timpul cercetărilor, Alexandru Cezar Ichim a avut o atitudine sinceră cu privire la modalitatea de obţinere a creditului bancar, însă a încercat să diminueze răspunderea sa penală, susţinând că nu a ştiut de măririle salariale, de veniturile fabuloase pe care le câştiga în acte, variantă infirmată de procurorii anchetatori.

De cealaltă parte, patroana de la Total Chagall a negat iniţial că ar fi implicată în toată această înşelăciune, iar ulterior le-a spus anchetatorilor că de întreaga sumă de bani a beneficiat consilierul local.

Procurorii susţin însă că banii au fost împărţiţi de Mariana Steliana Cuşnir şi Gavril Sorin Catargiu (fost Semeniuc).

 

Fostul consilier local, cercetat pentru un alt împrumut de aproximativ aceeaşi valoare, tot cu acte de la firma Marianei Cuşnir

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au disjuns cercetările într-un alt dosar faţă de Gavril Sorin Catargiu (fost Semeniuc), care a fost consilier local la Şcheia în perioada 2004-2008.

Pe lângă posibila sa implicare în înşelăciunea cu creditul obţinut de tânărul care făcea pizza, anchetatorii susţin că Semeniuc ar fi luat în împrejurări aproape similare un împrumut în valoare de 162.550 de franci elveţieni, de la aceeaşi unitate bancară, folosind documente de salarizare eliberate de SC Chagall SRL Suceava, firma Marianei Steliana Cuşnir.

Fostul consilier local este cercetat şi pentru evaziune fiscală, după ce, potrivit datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, a desfăşurat în perioada mai 2005 - iunie2010 nu mai puţin de 23 de tranzacţii imobiliare. În actele procurorilor se arată că „inspecţia fiscală a concluzionat că acesta a ascuns bunul sau sursa impozabilă sau taxabilă”.

Semeniuc, care şi-a schimbat numele în Catargiu, a fost pe prima pagină a ziarelor locale în vara lui 2006, după ce a obţinut autorizaţie pentru construcţia unor garaje pe versantul din apropierea cartierului Obcini, pe partea stângă la coborârea din municipiul Suceava spre zona industrială de la Rulmentul, garaje pe care le-a transformat apoi în vile, deşi zona era considerată cu risc ridicat de alunecări de teren.

Vilele au rămas în picioare, au fost vândute, iar întreg scandalul s-a finalizat atunci doar cu o amendă de câteva milioane de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Făcea pizza la restaurant şi câştiga pe lună cât preşedintele CJ şi primarul la un loc.
 Vizualizări articol: 2337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 12 voturi
Făcea pizza la restaurant şi câştiga pe lună cât preşedintele CJ şi primarul la un loc4.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa DA articol! trimis de
(22 mar 2012, 13:47:17
Felicitari pentru articol, foarte clar scris si cu siguranta prezinta realitatea.

Sunt curios de sendinta si de durata rezolvarii cazului.
2.   Margherita trimis de
(22 mar 2012, 14:27:16
Ma vattene a fare nculo con la tua lingua di merda.Dove cazzo hai trovato nella tua lingua il mestiere pizzer?Giornalista di tre soldi,vai a cacare e poi mangiati quella pizza arrabbiata. Nu cauta pe translate fiindca limba italiana nu e traductibila in limba romana.Ciao pezzo di merda!
3.   Comentariu trimis de
(22 mar 2012, 15:28:48
sei grande fantomas . i miei complimenti . mandali tutti a fare in culo .
3.1  RE: Comentariu trimis de
(22 mar 2012, 15:45:38
Grazie Beni,pure tu 6 grande!
3.2  RE: Comentariu trimis de
(22 mar 2012, 23:18:25
fantomas, sluga la macaronari, iar debitezi tampenii? sau te umfli in pene ca esti umblat si citit? tu, cu italiana ta de camionagiu coclit....
4.   Ce titlu de 2 bani... trimis de
(22 mar 2012, 18:15:54
De unde stii tu,Sergiu Rusu cat castiga Lungu si cu Flutur pe luna?In articol ai mai venit de pe aratura si ai pomenit ca pizzerul castiga mai mult decat salariile celor 2.Din titlu credeam ca ai habar si de parandaratul,acei 10% cum spun cunoscatorii ca se iau ca la nunta de la cei ce au contracte cu statul...sau poare cultiva gogosari sau cresc gaini si venitul nu-i doar ceea ce semneaza pe statul de plata de la stat!
4.1  RE: Ce titlu de 2 bani... trimis de
(23 mar 2012, 00:22:19
Nu am inteles ce vrei tu sa zici acolo, poate-s pe dinafara... dar daca ai citit in diagonala si nu ai aflat de unde stie Sergiu Rusu cat castiga Lungu si Flutur... citez:

"În aceste condiţii, tânărul de 26 de ani câştiga în acte cât salariile adunate ale preşedintelui CJ Suceava şi al primarului municipiului Suceava, salarii care adunate, potrivit ultimelor declaraţiilor de avere ale acestora, ajung la aproximativ 8.000 de lei (net)"

Declaratiile de avere sunt facute publice pe site-urile institutiilor respective.
Cu placere!

5.   şi economia duduia! trimis de
(23 mar 2012, 09:41:17
ăsta-i un caz din multe altele din serialul credit cu buletinul.
6.   Tzeapa trimis de
(23 mar 2012, 12:30:55
Daca a fost "destept" si a picat la asa o vrajeala e clar ca nu e nici el prea istet. E plina lumea de tepari si stie jumate de oras ca Chagall, Old times, Total Chagall, Babylon sunt locatiile nenorocitilor astia .Salarii de mizerie pe care nici macar nu si-i primesc angajatii. E o Romanie in toata regula acolo. Rusine ca li se permite si nu ia nimeni nici o masura!
7.   Fugiti cat mai puteti! trimis de
(23 mar 2012, 13:14:48
Isi bat joc de toti angajatii! Am lucrat si eu acolo pe vremea Alinei Cusnir, adica anul trecut si am preferat sa plec cu o gaura de 2000 lei decat sa mai suport umilintele aduse zilnic de Cornel Lefter(care de fapt conduce totul, el e creierul la toate) si ale Alinei Cusnir, care nu platea nici un leu dar isi lua haine de 2000 lei odata. Ordinara!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei