Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 dec 2011 - Anul XVI, nr. 299 (4897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piaţa neagră a ţigărilor a crescut cu peste trei puncte procentuale în luna noiembrie, la 15%

Luni, 19 Decembrie 2011 (14:06:14)

Piaţa neagră a ţigaretelor se situa în luna noiembrie la 15%, în creştere de la 11,8% în septembrie, revenind astfel la nivelul din iulie, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Novel.

Vânzările de ţigări "la negru" au scăzut continuu în 2010 şi în prima parte a anului în curs.

În ianuarie 2010 contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete. Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a început să scadă, astfel încât în martie 2011 se situa la sub 15%, iar în mai la 11,8%, conform sursei citate.

Contrabanda a crescut în iulie la 15,7% din piaţă, în septembrie a scăzut din nou la 11,8%, pentru ca în noiembrie să revină la nivelul anterior. Rezultă astfel o medie pe 2011 de 15,2%.

"Este vorba, totuşi, despre o creştere de peste trei puncte procentuale în două luni. Aceasta ar putea fi cauzată de sezonalitate, de aşteptările legate de sfârşitul de an, precum şi de îngrijorarea populaţiei referitoare la adâncirea crizei economice, coroborată cu sporirea cheltuielilor în perioada de iarnă. Ar mai trebui adăugat că, în timp ce inventivitatea contrabandiştilor este inepuizabilă-acum se transportă ţigaretele ilegal şi cu deltaplanul sau pe sub apă-bugetele alocate de instituţiile competente ale statului pentru combaterea contrabandei, precum şi numărul lucrătorilor vamali şi ai Poliţiei de Frontieră s-au redus substanţial. A apărut şi o nouă tendinţă semnalată de autorităţi: din ce în ce mai multe ţigarete ieftine pătrund în spaţiul comunitar, inclusiv în Romania, prin Grecia", a declarat într-un comunicat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România.

Adrian Popa, Director Corporate Affairs & Communications la BAT România, a afirmat că speră să nu fie vorba despre o intrare pe un trend ascendent, ci despre o majorare temporară a nivelului contrabandei, determinată de factori conjuncturali.

"Pentru ca piaţa neagră să scadă din nou este nevoie ca autorităţile să continue eforturile de combatere a comertului ilicit, care au dat rezultate până acum. Totodată, calendarul de creştere a accizelor, care reprezintă un element de coerenţă şi normalitate pentru industria tutunului, este necesar să fie menţinut şi pe viitor în forma actuală, indiferent de contextul economic. Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro", a spus Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piaţa neagră a ţigărilor a crescut cu peste trei puncte procentuale în luna noiembrie, la 15%.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piaţa neagră a ţigărilor a crescut cu peste trei puncte procentuale în luna noiembrie, la 15%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei