Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 dec 2011 - Anul XVI, nr. 299 (4897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   75 imagini |   ø fişiere video

Reşedinţa din Aubonne – Elveţia

Regele Mihai şi Regina Ana, colindaţi de Grupul „Flori de măr” din Râşca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au fost colindaţi, la reşedinţa lor din Aubonne – Elveţia, de Grupul „Flori de măr” din Râşca. Evenimentul s-a petrecut duminică, 11 decembrie, în cadrul turneului pe care colindătorii români l-au făcut în Elveţia, în perioada 7 – 14 decembrie.

Întâlnirea cu regele Mihai şi regina Ana a fost una istorică. Emoţiile au fost împărtăşite atât de Majestăţile Lor, cât şi de românii care au venit de la peste 2.000 de kilometri să-i colinde.

 

Regele Mihai a lăcrimat în timpul concertului de colinde

Grupul de colindători din Râşca, coordonat de profesoara Mihaela Grădinaru, a fost însoţit la reşedinţa Regelui Mihai de părintele Adrian Diaconu, preot paroh la Geneva şi Lausanne şi protopop al Bisericii Ortodoxe Române pentru Elveţia, cu care au venit şi mulţi tineri din parohia Laussane.

Regele Mihai şi regina Ana au acceptat cu plăcere să primească colindătorii români. Chiar dacă era destul de frig afară, Majestăţile Lor au ieşit în întâmpinarea colindătorilor pe terasa din faţa salonului ce aparţine reşedinţei din Aubonne. Regina Ana a cerut să i se aducă un scaun, pe care s-a aşezat şi a ascultat colindele interpretate de românii din Râşca împreună cu românii din Lausanne. Regele Mihai a stat în picioare şi a ascultat cu atenţie cele câteva colinde pe care i le-au cântat românii.

Se citea pe faţa Majestăţii Sale emoţia, mai ales că au fost primele colinde pe care Regele şi Regina le-au ascultat în acest an. Colindele româneşti, mesajul colindătorilor români veniţi de la mii de kilometri depărtare, din Moldova istorică, din Ţara de Sus, l-au făcut pe Regele Mihai să-şi şteargă lacrimile care i se prelingeau pe obraji.

La finalul miniconcertului de colinde, Majestatea Sa Regele Mihai a oferit mici cadouri tinerilor care l-au colindat, după care i-a invitat pe toţi oaspeţii în salonul regal, pentru o fotografie de grup, salon decorat cu multe fotografii de familie, obiecte de artă, cărţi vechi.

 

Daruri româneşti pentru regele Mihai

Şi de această dată, sucevenii şi-au dovedit generozitatea, oferindu-i regelui Mihai, prin intermediul preotului Stelian Grădinaru, paroh în satul Jahalea, comuna Râşca, şi al preotesei Mihaela Grădinaru, dirijoarea Grupului „Flori de măr”, un coş împletit în care au aşezat un prosop ţesut cu modele naţionale, o icoană pictată pe sticlă, câteva ouă încondeiate, o sticlă de vin românesc personalizat cu numele grupului sucevean „Flori de măr”, un vas de ceramică de Marginea, simboluri care l-au impresionat pe rege.

Majestatea Sa le-a mulţumit colindătorilor în limba română, amintind că românii din Râşca sunt primii colindători pe care i-a primit şi ascultat cu mare drag în acest an.

 

Tineri studenţi români au interpretat muzică clasică, în onoarea Majestăţilor Lor

După ce Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au avut amabilitatea să facă mai multe fotografii cu grupul de colindători de la Râşca şi cu tinerii care l-au însoţit pe preotul Adrian Diaconu, protopop pentru Elveţia, a urmat un scurt concert de muzică clasică, susţinut de trei muzicieni români, de la Conservatorul de Muzică din Lausanne. Tinerii muzicieni au însoţit Grupul vocal „Flori de măr” la reşedinţa Regelui din Aubonne şi şi-au exprimat dorinţa de a interpreta, în onoarea Majestăţilor Lor, o piesă clasică de colinde, o lucrare de Mozart şi un fragment din “Poema Romana” de George Enescu.

 

Din 2004, la Aubonne - Elveţia

MS Regele Mihai şi MS Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia.Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mamă Elena. De marile sărbători creştine şi în funcţie de angajamentele lor publice, Maiestăţile Lor aleg să fie alături de cei dragi fie la Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Pe 11 decembrie 2011, Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana i-au primit la reşedinţa din Elveţia pe colindătorii din Râşca - Grupul vocal „Flori de măr”.

 

Sobor de preoţi la biserica românească din Lausanne

Ziua de duminică, 11 decembrie, a fost una foarte încărcată pentru coriştii din Râşca. În prima parte a zilei, între orele 10:00-12:00, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Adrian Diaconu, în biserica românească din Lausanne. Coriştii au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, impresionându-i pe toţi credincioşii aflaţi în biserică, în majoritate români stabiliţi în Lausanne sau tineri studenţi masteranzi care se află temporar în Ţara Cantoanelor. Toţi ochii s-au întors spre coriştii suceveni, care au fost îmbrăcaţi în costumul popular specific zonei Râşca: cămăşi albe, iţari, bundiţe, decorate cu flori viu colorate, cizme din piele neagră şi renumitele sumane, purtate pe umeri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi din care au făcut parte, pe lângă preotul Adrian Diaconu, protopop pentru Elveţia, diaconul Gabriel Popescu – Lausanne, şi doi preoţi (Stelian Grădinaru, preot paroh la Jahalea, Gheorghe Dănilă, preot paroh Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil - Râşca) şi un diacon de la Mănăstirea Râşca, Mircea Butnariu, care fac parte din Grupul „Flori de măr” Râşca. 

 

Fostul stelist George Ogăraru, impresionat de evoluţia colindătorilor din Râşca

La finalul Sfintei Liturghii, în timp ce credincioşii primeau anafora, colindătorii suceveni au interpretat câteva colinde, care au deschis inimi, au făcut ca oamenii să lăcrimeze, să vibreze româneşte. Printre românii care au luat parte la Liturghia din biserica românească de la Lausanne şi, implicit, la miniconcertul de colinde de Crăciun, s-a aflat şi un personaj cunoscut în lumea fotbalului, fostul stelist George Ogăraru, care activează momentan la echipa elveţiană FC Sion.

El era însoţit de soţia sa şi de cei doi copii. Văzându-l foarte emoţionat şi ştergându-şi pe furiş lacrimile atunci când au început să cânte coriştii din Râşca, l-am întrebat de unde această sensibilitate... Fără să fie deranjat de faptul că l-am surprins într-un moment mai sensibil, mi-a spus că România îi lipseşte mult.

 

Tânjeşte să joace din nou la o echipă din România

George Ogăraru s-a destăinuit: „Este normal să te emoţioneze o colindă, un cântec interpretat de oameni veniţi de la aşa mare depărtare, doar pentru a aduce bucurie în sufletul românilor aflaţi departe de casă. Eu am bunici în judeţul Suceava. Soţia mea este din Bacău. Abia aşteptăm să facem sărbătorile în ţară, cu cei dragi. Acesta concert, însă, m-a emoţionat. Au venit aceşti oameni cu autocarul, de la atâţia kilometri, ceea ce înseamnă un efort extrem de mare, pentru a le aduce Crăciunul românilor de aici. Este ceva divin ce cântă ei şi, da, te emoţionează. Le-am promis că voi merge la Râşca să-i revăd de sărbători”.

Pentru că într-adevăr i-a plăcut cum au cântat membrii Grupului „Flori de măr”, împreuna cu familia, George a participat şi la Crăciunul tinerilor români din Lausanne, unde grupul din Râşca a prezentat un moment cu obiceiuri de Anul Nou, dar i-a însoţit pe suceveni şi la reşedinţa MS Regele Mihai de la Aubonne. La finalul întâlnirii, l-am întrebat ce vis şi-ar dori să i se împlinească în perioada următoare. El mi-a răspuns că vrea să joace la o echipă de fotbal din România.  

 

Receptivitatea tinerilor români din Lausanne

După o mică pauză, în care coriştii suceveni au fost invitaţi la o agapă creştină, pregătită cu bucate de post de către tinerii români din parohia românească din Lausanne, a început cea de-a doua parte a activităţii programate pentru duminică, 11 decembrie. Puţin după ora 13:00, în sala Maison de quartier sous-gare din Lausanne, a început Crăciunul tinerilor români.

Sucevenii din Râşca au susţinut un miniconcert de colinde de Crăciun, urmat de jocurile tradiţionale ale Crăciunului şi Anului Nou din Moldova. Frumuseţea acestui moment a fost receptivitatea publicului, în majoritate tânăr, care s-a lăsat antrenat şi fermecat de colindele şi cântecele româneşti. Tinerii s-au prins în horă alături de oaspeţii veniţi de la Râşca, au cântat împreună cu ei, au făcut fotografii şi au schimbat impresii. Programul a fost completat şi de câteva momente cu muzică clasică, interpretate la violoncel şi la vioară de tineri talentaţi, studenţi la conservator.

Un moment special a fost oferit de unul dintre membrii Grupului "Flori de măr", un student la Iaşi, Cristian Leţ, care a interpretat la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu şi câteva piese folclorice. Ce a urmat este greu de descris în cuvinte. Aplauze îndelungi, felicitări, emoţii, lacrimi, pe scurt armonie între românii de acasă şi cei de dincolo de graniţă. La sfârşitul întrunirii, tinerii s-au deplasat la locuinţa MS Regele Mihai, pentru a-l colinda, împreună cu Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” al Căminului Cultural din comuna Râşca. 

 

Promovare

Deplasarea în Elveţia a Grupului „Flori de măr” se datorează primarului Neculai Rusu, care a înţeles că cea mai bună carte de vizită a comunei este reprezentarea cu succes peste hotare. Românii din Elveţia au aflat de comuna Râşca, de tradiţiile din comună, de inestimabilele costume populare ale localnicilor prin intermediul membrilor Grupului „Flori de măr” şi al spectacolelor pe care aceştia le-au susţinut cu cinste şi demnitate în Ţara Cantoanelor. Nici o altă prezentare a comunei Râşca făcută cu profesionalism în paginile unor pliante colorate sau în paginile de internet nu ar fi avut efectul nepreţuit pe care oamenii din Râşca, prin Grupul vocal „Flori de măr”, în concerte live, l-au creat peste hotare, în faţa românilor plecaţi din ţară şi a elveţienilor deopotrivă.

 

„Să arătăm că putem mai mult, că merităm să fim respectaţi”

Turneul Grupului vocal „Flori de măr” în Elveţia nu ar fi fost posibil fără sprijinul necondiţionat al unei românce, Teodora Hălăucescu, din Bogdăneşti, care s-a stabilit în Elveţia în urmă cu aproape 30 de ani. Este al patrulea an în care trăieşte Crăciunul româneşte alături de un grup de colindători pe care l-a invitat din România. De fiecare dată, organizarea turneului pentru coriştii români a fost anevoioasă, cu multe drumuri şi timp pierdut, cu multe negocieri şi răbdare. Teodora Hălăucescu ne-a spus că de fiecare dată a fost dificil de organizat aceste turnee, doar că, a adăugat ea, „atunci când era mai dificil, mă ambiţionam să duc la bun sfârşit pregătirile. Am vrut să arătăm de fiecare dată ce oameni minunaţi, bogaţi spiritual şi plini de har sunt românii. Să arătăm că putem mai mult, că merităm să fim respectaţi şi priviţi de la egal la egal, dacă nu cumva ne aflăm, spiritual vorbind, mult mai sus decât alte popoare. Cred că scopul pentru care am organizat şi în acest an venirea Grupului <Flori de măr> din Râşca în Elveţia şi-a atins scopul. Au fost apreciaţi, aplaudaţi, au dat o lecţie românilor care s-au stabilit în Ţara Cantoanelor sau doar sunt în şedere temporară aici. Am demonstrat că merităm să se vorbească despre noi în termeni civilizaţi, în termeni laudativi, pentru ceea ce putem să facem, nu gratuit”.

Românca stabilită în Gland – Elveţia a mai completat că „ceea ce au făcut coriştii din Râşca în acest an, în spectacolele susţinute în cele câteva localităţi elveţiene, dar şi felul demn, civilizat, curat în care s-au comportat şi în afara scenei mă face să cred că românii de acasă merită tot respectul celor plecaţi în afara graniţelor ţării, care poate au un câştig mai mare, dar sunt mult mai săraci spiritual. De aceea, am vrut cu tot dinadinsul să mai vină şi în acest an români din ţară, care să le dea o lecţie de patriotism şi de tradiţii celor aflaţi în Elveţia”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regele Mihai şi Regina Ana, colindaţi de Grupul „Flori de măr” din Râşca.
 Vizualizări articol: 1626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
Regele Mihai şi Regina Ana, colindaţi de Grupul „Flori de măr” din Râşca5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa ne traiasca traditiile.. trimis de
(19 dec 2011, 21:53:37
felicitari si sa nu uitam ca romania a cunoscut gloria si nivelul de trai cel mai ridicat in perioada monarhiei

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei