Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 dec 2011 - Anul XVI, nr. 291 (4889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Autorităţile române nu au informaţii despre centre de detenţie ale CIA pe teritoriul ţării

Vineri, 9 Decembrie 2011 (15:51:35)

Autorităţile române nu deţin informaţii potrivit cărora pe teritoriul României au existat centre de detenţie secrete ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor suspecţi de terorism, afirmă MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia României exprimată anterior cu privire la acest subiect, şi anume aceea că autorităţile române nu deţin niciun fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul ţării noastre au existat centre de detenţie secrete ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism", a declarat, vineri, Doris Mircea, purtător de cuvânt al MAE, într-o conferinţă de presă.

Ea a amintit că, în urma anchetei desfăşurate de autorităţile române şi finalizată în 2008, "a rezultat că nu există niciun fel de dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate pe teritoriul României în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi".

Totodată, oficialul MAE a amintit că România este parte la Convenţia ONU de combatere a torturii şi a tratamentelor şi pedepselor inumane sau degradante dar şi la Convenţia Europeană de combatere a torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante.

"România a condamnat ferm orice practici de tortură, în orice circumstanţe şi în orice locuri pe glob. În plus, ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului", a mai spus Doris Mircea.

Închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD.

Associated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta, o emisiune în acest sens urmând să fie difuzată joi de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci "ascunsă la vedere", în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case, susţine agenţia americană. Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS). Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii au descris zona în care s-a aflat închisoare şi au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP.

Autorităţile române trebuie să redeschidă ancheta privind centrul secret de detenţie al CIA de pe teritoriul ţării, după ce noi informaţii în acest sens au fost dezvăluite joi de presa internaţională, a apreciat, joi, organizaţia Amnesty International, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

La rândul său, fostul raportor APCE Dick Marty, autorul unui raport din 2007 despre închisorile CIA din Europa, şi-a exprimat "regretul" că autorităţile române nu au prezentat adevărul despre colaborarea cu Agenţia Centrală de Informaţii americană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Autorităţile române nu au informaţii despre centre de detenţie ale CIA pe teritoriul ţării.
 Vizualizări articol: 602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Autorităţile române nu au informaţii despre centre de detenţie ale CIA pe teritoriul ţării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei