Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 dec 2011 - Anul XVI, nr. 291 (4889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barbu: HG pentru stabilirea salariului minim brut la 700 lei, aprobată probabil săptămâna viitoare

Vineri, 9 Decembrie 2011 (14:00:01)

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, vineri, că săptămâna viitoare ar putea fi aprobată hotărârea de Guvern privind stabilirea salariului minin brut la 700 de lei pentru anul 2012.

"Este clar că discutăm despre salariul minim pentru anul 2012, ceea ce înseamnă intrarea în vigoare după 1 ianuarie 2012, şi noi considerăm că în cursul săptămânii viitoare putem să aprobăm această hotărâre de Guvern, pentru că am parcurs toate etapele de consultare, a fost transmisă şi la CES, am consultat şi partenerii sociali", a spus ministrul Muncii.

Ea a precizat că pentru stabilirea salariul minim la 700 de lei s-a luat în calcul impactul bugetar şi că o asemenea măsură va avea un impact pentru aproximativ 125.000 de salariaţi din sectorul bugetar şi pentru 665.000 de salariaţi din sectorul concurenţial, conform datelor de la inspecţia muncii.

Întrebată dacă vor exista sancţiuni pentru angajatorii care nu respectă o asemenea prevedere, ministrul Muncii a confirmat acest lucru, precizând că vor exista verificări din partea inspecţiei muncii.

"Sigur că da. Pe salariul minim garantat în plată la nivel naţional trebuie să respecte absolut toţi angajatorii din România, lucru care va duce cu siguranţă şi la verificări din partea inspecţiei muncii, lucru care va duce, şi aici este un impact pozitiv, la creşterea încasărilor pe contribuţii la şomaj, la pensii, la sănătate", a spus Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a făcut aceste preziări răspunzând întrebărilor ziariştilor, după ce a participat la şedinţa comisiilor de buget-finanţe, unde au fost adoptate bugetul Ministerului Muncii pe anul 2012 şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat, vineri, la Comisiile de buget-finanţe, că la construcţia proiectulului de buget de stat pe 2012 s-a avut în vedere salariul minim de economie de 700 de lei, parlamentarii opoziţiei acuzând că se încalcă legea.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a arătat că se încalcă legea deoarece proiectul de buget trebuie să fie construit pe normele legale în vigoare şi nu există o normă privind salariul minim de 700 lei.

Ministerul Muncii propune ca salariul minim brut pe ţară lunar în 2012 să fie 700 de lei, reprezentând 4,13 lei pe oră, la un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, proiectul de Hotărâre fiind supus, joi, dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.

Potrivit proiectului de act normativ, începând cu 1 ianuarie 2012, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la "700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2012 reprezentând 4,13 lei/oră".

Din ianuarie 2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 670 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună.

Prin proiectul de act normativ este propusă astfel o majorare de 4,47 la sută, de la 670 la 700 de lei.

Salariul de bază nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ceea ce înseamnă că niciun angajat nu poate câştiga în 2012 mai puţin de 700 de lei lunar.

Angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei, constatarea constravenţiei şi aplicarea sancţiunii fiind în sarcina Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi cel al municipiului Bucureşti.

Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică până în 17 decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Barbu: HG pentru stabilirea salariului minim brut la 700 lei, aprobată probabil săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barbu: HG pentru stabilirea salariului minim brut la 700 lei, aprobată probabil săptămâna viitoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei