Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2011 - Anul XVI, nr. 250 (4848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Macovei atrage atenţia CSM asupra lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie

Duminică, 23 Octombrie 2011 (16:49:48)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a transmis, duminică, o scrisoare deschisă preşedintelui CSM, în care atrage atenţia asupra problemelor legate de lipsa de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie, precum şi asupra necesităţii unei schimbări rapide şi profunde a Inspecţiei Judiciare.

Macovei menţionează în scrisoare că, potrivit raportului CE de monitorizare pe justiţie şi anticorupţie în cadrul MCV, publicat în iulie 2011, consolidarea răspunderii sistemului judiciar rămâne o provocare importantă şi că CE atrage atenţia că s-au adoptat unele măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei şi a transparenţei Inspectiei Judiciare şi pentru uniformizarea practicilor acesteia, dar "capacitatea şi rezultatele înregistrate de Inspecţie nu s-au îmbunătăţit în mod semnificativ". De asemenea, scrie Macovei, Comisia Europeană remarca faptul că, deşi Inspecţia Judiciara a analizat un eşantion de dosare de corupţie la nivel înalt cu termene de judecată amânate, nu a formulat concluzii sau recomandări semnificative cu privire la practica judiciară, iar concluzia experţilor europeni este că "România nu s-a angajat încă într-un proces de reformă aprofundată a sistemului disciplinar".

"În acest sens şi în virtutea responsabilităţilor mele de eurodeputat şi membru al Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, dar şi în urma numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni români sau articolelor din presă, mă adresez dumneavoastră şi plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru a vă aduce în atenţie problema lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie (şi nu numai), a lipsei de încredere în justiţie, precum şi necesitatea unei schimbări rapide şi profunde a Inspecţiei Judiciare în vederea responsabilizării magistraţilor", îi transmite Monica Macovei preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă.

Ea aminteşte că, în aprilie 2011, un fost deputat în Parlamentul României trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi condamnat, după primele doua instanţe, la 3 ani de închisoare cu executare, a scăpat de pedeapsă prin împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale în timpul procedurii de recurs. "Trimis în judecată în mai 2006, dosarul a stat în prima instanţă 4 ani şi a trecut prin 47 de termene, cele mai multe fiind amânări. Deşi avertizaţi de procurorii anticorupţie, cei 3 magistraţi ai completului de la Curtea de Apel Bucureşti au dat iar amânări care au dus, în cele din urmă, la prescripţie. Inspecţia Judiciară nu a anunţat nicio măsura în acest caz", menţionează Macovei.

Europarlamentarul PDL mai scrie că presa şi societatea civilă au relatat constant că judecarea unor dosare de corupţie, fraudă şi alte infracţiuni este tergiversată cu anii, cel mai adesea prin amânări repetate şi termene foarte lungi, existând pericolul ca multe dintre ele să ajungă la prescripţia răspunderii penale. "Un exemplu recent îl constitutie dosarul Rompetrol, în care Tribunalul Bucureşti a constatat, la 21 octombrie 2011, că pentru două din faptele penale pentru care sunt acuzaţi inculpaţii răspunderea penală s-a prescris. Dosarul se afla în instanţă din septembrie 2006, adică de 5 ani", continuă ea.

"Dacă ne uităm la statistici, peste 20 de dosare de corupţie sau fraudă sunt în instanţă de circa 4 ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt în instanţă de mai bine de 2-3 ani. În niciunul dintre acestea nu avem o hotărâre în primă instanţă. Cazul Voicu, care a adus la lumină o întreagă reţea pentru influenţarea justiţiei de către oameni politici, nu a generat, aşa cum ar fi fost normal, măsuri dure ale CSM de sancţionare şi curăţare a sistemului de justiţie. Cristian Jipa – un exemplu de magistrat implicat în acest caz – a primit o sancţiune nesemnificativă de tăiere cu 15% a salariului pe 3 luni, iar ulterior s-a pensionat", adaugă Macovei.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, acestea sunt "doar câteva fapte şi realităţi", având ca efect "lipsa de încredere în justiţie a românilor şi a partenerilor externi în capacitatea României de a-şi respecta angajamentele anticorupţie şi de reformă a justiţiei asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană".

Monica Macovei opinează că CSM trebuie să îşi asume "un rol proactiv" în rezolvarea problemelor amintite.

Ea menţionează că, în lumina propriilor atribuţii şi a constatărilor din ultimul raport al Comisiei Europene, CSM are la îndemână mai multe soluţii, între care "să ia măsuri imediate de verificare a magistraţilor care tergiversează ani de zile judecarea dosarelor de mare corupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în alte instanţe de judecată, şi, dacă este cazul, să se dispună sancţionarea lor".

"Cazurile de împlinire a termenelor de prescripţie a răspunderii penale în cursul procedurilor judiciare trebuie să fie analizate cu celeritate şi în mod individual, iar magistraţii care au contribuit la imposibilitatea înfăptuirii justiţiei din cauza împlinirii termenelor de prescripţie trebuie sancţionaţi. Încrederea în justiţie va continua să scadă dacă nu veţi proceda rapid la aceste verificări şi sancţionări", consideră Macovei.

Europarlamentarul PDL crede că altă soluţie ar fi elaborarea şi aplicarea unui plan eficient de măsuri şi acţiuni pentru restructurarea Inspecţiei Judiciare şi reforma mecanismului disciplinar pentru magistraţi.

Macovei menţionează de asemenea elaborarea şi aplicarea unui plan de măsuri privind verificarea şi consolidarea integrităţii magistraţilor, "care poate începe cu sancţionarea celor care nu şi-au depus la termen declaraţiile de avere şi de interese", precum şi elaborarea şi urmărirea aplicării unui plan de măsuri de îmbunătăţire a celerităţii proceselor care au ca obiect cazuri de corupţie la nivel înalt.

"Încrederea cetăţenilor şi integritatea magistraţilor sunt fundamentale pentru buna funcţionare a sistemului judiciar. Comisia Europeană va elabora peste doar câteva luni un nou raport privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV care, în contextul amânării unei decizii privind aderarea la spaţiul Schengen, capătă o importanţă covârşitoare. Aşa cum am mai spus, soluţiile sunt la îndemâna dumneavostră şi a Consiliului Superior al Magistraturii", conchide Macovei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Macovei atrage atenţia CSM asupra lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie.
 Vizualizări articol: 373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Macovei atrage atenţia CSM asupra lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei