Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2011 - Anul XVI, nr. 250 (4848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezistenţă

Medicii de familie suceveni nu vor să lucreze în centrele de permanenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un centru de permanenţă nu s-a înfiinţat până acum în judeţ, deşi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a aprobat deschiderea a şapte unităţi de acest gen la Suceava, Solca, Vicovu de Sus, Zvoriştea, Broşteni, Breaza şi Dolhasca.  

Medicii de familie care ar urma să lucreze în aceste centre în afara programului de lucru de la cabinet nu se arată foarte interesaţi, iar autorităţile sanitare nu îi pot obliga.

Până în momentul de faţă, la sediul DSP au fost înaintate trei solicitări pentru înfiinţarea de centre de permanenţă în localităţile Vicovu de Sus, Broşteni şi Cajvana, însă demersurile par să se fi blocat. „La Vicovu de Sus doctorii sunt dornici, şi-au făcut dosar de asociere, dar nu l-au mai depus. Aşteaptă să fie gata clădirea în care ar urma să funcţioneze centrul de permanenţă, însă de două săptămâni tot pun faianţă pe pereţi. La Broşteni, s-a constatat că în spaţiul pus la dispoziţie de primărie nu este apă curentă, iar medicii au lăsat-o mai încet, nu şi-au mai completat dosarul. Acum probabil trag cei câţiva metri de ţeavă de la unitatea spitalicească până în clădirea din apropiere în care au spaţiu pentru centrul de permanenţă. La Cajvana, n-am deocamdată decât solicitarea din partea primarului, fiindcă medicii de acolo nu doresc să desfăşoare şi această activitate”, a spus dr. Ludovic Abiţei, şeful DSP Suceava.

 

Centrele de permanenţă, necesare pentru urgenţele uşoare, ce nu necesită transportul la spital

Centrele de permanenţă sunt necesare pentru urgenţele uşoare, care nu ar necesita solicitarea ambulanţei şi transportul pacientului până la spital, iar medicii de familie ar trebui să se asocieze în grupuri de câte şapte, minim cinci.

Primăriile din localităţile în care ar urma să fie înfiinţate centre de permanenţă  trebuie să pună la dispoziţie spaţiul, în timp ce DSP este obligată să asigure medicamentele. „Medicii de familie se opun acestei forme fixe de organizare cum este centrul de permanenţă, fiindcă ar dori centre de permanenţă mobile, care înseamnă să asigure asistenţă non-stop din propriile cabinete. În momentul de faţă, toţi fac pasul înapoi şi când vine vorba de aceste centre mobile deoarece  ar avea obligaţia să se deplaseze în comunele arondate”, a completat dr. Ludovic Abiţei.

 

În majoritatea localităţilor din judeţ asistenţa medicală este asigurată doar până la ora 16.00

Reînfiinţarea centrelor de permanenţă are ca scop principal degrevarea serviciilor de ambulanţă şi de urgenţă ale spitalelor în weekend şi de sărbători legale, când medicii de familie nu lucrează.Faptul că, în prezent, bolnavii nu pot apela la medicii de familie decât în timpul programului de la dispensar face ca atunci când au o problemă de sănătate, chiar şi minoră, aceştia să vină la spital.

În majoritatea localităţilor din judeţ, asistenţa sanitară este asigurată în dispensare doar până la ora 16.00, viaţa oamenilor fiind lăsată la mâna sorţii dacă după acest interval se întâmplă un eveniment nedorit. Singura şansă în cazul unei urgenţe apărute în afara programului de lucru de la dispensare este apelul la 112 şi speranţa că Salvarea va ajunge până nu este prea târziu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie suceveni nu vor să lucreze în centrele de permanenţă.
 Vizualizări articol: 1721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Medicii de familie suceveni nu vor să lucreze în centrele de permanenţă4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Haos in si stemul sanitar trimis de
(22 oct 2011, 11:22:57
Inca nu s-au infiintat compartimente de primiri a urgentelor in toate spitalele din judet desi ordinul ministerului sanatatii este in vigoare si prevede infiitarea obligatorie a acesora (OMS 1706\2007),probabil din lipsa de personal si de fonduri.
Ca de obicei iar se da vina pe medici si personalul din sanatate desi stim cu totii deja cit de incompetenta este actuala guvernare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei