Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2011 - Anul XVI, nr. 223 (4821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Există o revoltă în bază, o revoluţie este necesară pentru a restabili normalitatea

Miercuri, 21 Septembrie 2011 (12:51:31)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că "există o revoltă în bază", oamenii cer liderilor sindicali să iasă să protesteze şi pe viitor nu exclude proteste de amploare, poate chiar "o revoluţie", care ar fi necesară pentru "restabilirea normalităţii".

Liderul sindical a declarat că aşteaptă ca Executivul să schimbe modul în care dialoghează cu partenerii sociali, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla va trebui schimbat Guvernul.

Întrebat cum va face acest lucru, Bogdan Hossu a spus: "Există o revoltă în bază, ni se cere să ieşim să protestăm şi în momentul în care oamenii vor dori să iasă în stradă, vom fi acolo să organizăm proteste".

Hossu a adăugat că actualul guvern vrea să-şi asume întreaga răspundere simulând doar democraţia şi dialogul social.

"La noi nu se caută consensul, ceea ce înseamnă că la noi este o anarhie sau o dictatură care guvernează în România. Poate că este nevoie de o nouă revoluţie, pentru că se pare că se poartă la nivel internaţional şi este necesară pentru a restabili normalitatea", a declarat Hossu, precizând că atunci când vorbeşte de revoluţie nu trebuie să ne gândim neapărat şi la armată.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ioan Pisc a declarat că fostul ministru al Muncii Ioan Botiş "a primit astăzi ceea ce i se cuvine", făcând referire la faptul că a fost huiduit şi certat de protestatarii care au pichetat miercuri Ministerul Muncii.

În opinia lui Pisc, ar trebui modificate Legea dialogului social, dar şi Codul muncii, precizând că "scheletul este prost şi trebuie modificat din temelii".

Cele cinci confederaţii sindicale au hotărât să se suspende de perioadă nederminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social (CES), nemulţumiţi de prevederile legale privind dreptul la negocieri colective.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că motivele suspendării sunt generate de poziţionarea, prin Legea 62/2011 a dialogului social, prin cele două forme de manifestare, di şi tripartite, în afara contextului european stabilit prin tratatele Uniunii Europene şi Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în sensul asigurării dreptului garantat la negocieri colective.

Potrivit acestora, suprimarea prin Legea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi neadoptarea unei reglementări privind stabilirea sectoarelor de activitate au condus la imposibilitatea obţinerii reprezentativităţii partenerilor sociali şi implict la imposibilitatea negocierilor colective la toate nivelurile.

"Protestul celor cinci confederaţii asupra modul în care Guvernul percepe dialogul social di şi tripartit, modificat radical în procedură de urgenţă, are la bază faptul că am constatat că s-a dorit eliminarea dialogului social", a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, atrăgând atenţia că nici măcar Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social care ar trebui să fie coordonat de premier nu a fost constituit.

Liderii sindicali reproşează Executivului şi că nu a luat măsuri de ocupare care erau esenţiale într-o perioadă de criză, precizând că se poate constata doar un mare fiasco, pentru că legislaţia nou adoptată de Guvern "a mutat în cârca salariaţilor efectele crizei şi toate responsabilităţile, iar Guvernul nu-şi asumă nimic ca politică şi responsabilităţi".

Confederaţiile sindicale solicită premierului Emil Boc întrunirea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social care să analizeze şi să identifice soluţii la problemele invocate, inclusiv revizuirea Legii 62/2011 astfel încât dialogul social să devină un instrument real, iar partenerii sociali să-şi poată exercita prerogativele legale.

Sindicaliştii îi transmit premierului că nu vor reveni asupra deciziei de suspendare din toate structurile de dialog social până când nu va avea loc discuţia solicitată şi nu vor fi rezolvate aceste probleme.

Totodată, sindicaliştii au început, miercuri, protestele, nemulţumiţi că nu au fost încheiate negocierile privind stabilirea sectoarelor de activitate.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat că în perioada 21 septembrie - 1 octombrie vor protesta la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

"Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost încheiate. Ele au început undeva în mandatul lui Botiş, dar în mandatul lui Lăzăroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului şi ministerului iar termenul a expirat săptămâna trecută. Trebuia să aibă loc nişte negocieri, să se adopte Hotărârea de Guvern şi să se publice în Monitorul Oficial. Trebuie să intervenim pentru că angajatorii nu ştiu unde să-i încadreze şi oamenii riscă să nu-şi primească salariile", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Filialei CNS "Cartel Alfa" Ilfov, Victor Grigorescu.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, va discuta joi cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, însă sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste şi chiar vor cere prelungirea acestora după 1 octombrie dacă nu va fi adoptată hotărârea de guvern privind sectoarele de activitate.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Există o revoltă în bază, o revoluţie este necesară pentru a restabili normalitatea.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Există o revoltă în bază, o revoluţie este necesară pentru a restabili normalitatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei