Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2011 - Anul XVI, nr. 223 (4821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Opinie

Preşedintele jurnaliştilor de turism: „România înseamnă Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„România înseamnă Bucovina”. Aceasta este aprecierea făcută de preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET), Tijani Haddad, după o zi petrecută în judeţul Suceava. Preşedintele FIJET se află în Suceava împreună cu peste 200 de jurnalişti de turism din circa 30 de ţări pentru o vizită de documentare. Ziariştii de turism au ajuns în Suceava în cursul zilei de luni, iar în prima seară petrecută în judeţ au participat la o cină tradiţională într-o gospodărie din Capu Câmpului.

În cursul zilei de ieri, cei peste 200 de jurnalişti de turism au vizitat Mănăstirea Voroneţ, după care s-au deplasat în comuna Moldoviţa pentru o plimbare cu mocăniţa.

Aici au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi de primarul comunei, Traian Iliesi. Îmbarcaţi în două mocăniţe, ziariştii au parcurs un traseu de opt kilometri, până în localitatea Argel. Pe traseu, jurnaliştii s-au declarat încântaţi de peisaj, dar şi de portul popular al localnicilor. La Argel, ziariştii de turism au fost întâmpinaţi de localnici îmbrăcaţi în costume populare, toţi cei prezenţi fiind serviţi cu plăcinte de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. În scurta oprire făcută la Argel, ziariştii au degustat afinată tradiţională, au dansat pe muzică populară, iar un localnic le-a arătat cum se potcovesc caii.

De la Argel, jurnaliştilor din cele peste 30 de ţări le-au fost pregătite 50 de căruţe care i-au transportat pe un traseu de circa 10 kilometri până la Mănăstirea Moldoviţa din comuna Vatra Moldoviţei. La poarta mănăstirii, jurnaliştii au fost întâmpinaţi de primarul Virgil Saghin şi de un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare.

 

Judeţul Suceava are nevoie de un aeroport internaţional modern

De remarcat faptul că printre jurnaliştii veniţi în judeţul Suceava s-a aflat şi fostul preşedinte al FIJET, dr. Miguel Angel Garcia Brera, cel care a acordat în anul 1975 distincţia „Mărul de Aur” mănăstirilor din Bucovina. În prezent vicepreşedinte al FIJET, Miguel Angel Garcia Brera a spus că îşi aduce aminte cu plăcere de vizita pe care a făcut-o în anul 1976 la Mănăstirea Moldoviţa pentru a aduce „Mărul de Aur”. El a vizitat muzeul mănăstirii, acolo unde este expus „Mărul de Aur” pentru mănăstirile din Bucovina, povestindu-le celorlalţi jurnalişti despre momentul în care a adus această distincţie în judeţul Suceava.

În ceea ce-l priveşte pe actualul preşedinte al FIJET, Tijani Haddad, acesta s-a declarat extrem de încântat de judeţul Suceava, de Bucovina, precizând că este o zonă care are nevoie de o promovare cât mai intensă.

„Cred că Bucovina este România adevărată. Pentru că aceasta este ceea ce turiştii vor să vadă. Vor să vadă tradiţiile şi nu ceea ce este modern. Turiştilor le-ar plăcea să vadă tradiţiile, locurile străvechi şi moştenirea culturală. Această parte a României ar trebui explorată de turişti şi ar trebui să fie promovată pentru turişti ca o nouă piaţă”, a spus Tijani Haddad.

El a spus că pentru a fi vizitat de mai mulţi turişti, judeţul Suceava are nevoie de drumuri, pentru accesul mai facil al acestora, dar şi de un aeroport internaţional.

„Acestea sunt problemele care trebuie rezolvate urgent. E bine să ai un aeroport internaţional pentru a facilita accesul spre această parte a ţării. Şi nu în ultimul rând, în mod sigur le voi spune prietenilor mei să vină aici, dar şi celorlalţi prin ceea ce vom scrie după această vizită. Şi vor fi foarte multe articole despre Bucovina”, a mai spus preşedintele FIJET.

 

Flutur: Efectele acestei vizite se vor vedea în numărul de turişti

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Bucovina a fost prima destinaţie a celor peste 200 de jurnalişti de turism după ce au participat la Congresul FIJET care a avut loc la Bucureşti.

„Din acest motiv intenţia noastră a fost să fim gazde bune şi să le arătăm mănăstirile, tradiţiile, portul popular, dar şi turismul activ. Sunt lucruri care, cred eu, vor rămâne în memoria acestor oameni. Eu sunt bucuros că am putut să fiu alături de ei, vreau să le mulţumesc primarilor din Moldoviţa şi Vatra Moldoviţei, asociaţiilor de turism. De asemenea vreau să mulţumesc mănăstirilor Voroneţ, Moldoviţa şi Suceviţa şi Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru că au făcut acest lucru pentru zona noastră şi pentru Bucovina”, a declarat Flutur. De precizat că şeful administraţiei judeţene a primit din partea FIJET o plachetă specială din partea acestei organizaţii.

Preşedintele CJ Suceava a precizat că după spectacolul susţinut luni seara în faţa ziariştilor, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” a fost invitat să cânte în ţări precum Tunisia sau Liban.

„În urma discuţiilor avute cu ei mi-au spus că Bucovina se diferenţiază de celelalte zone prin tradiţii, cu totul şi cu totul aparte, prin gastronomia extraordinară, căldura oamenilor şi monumentele UNESCO care sunt unice”, a spus Flutur.

El a mai adăugat că din punctul său de vedere, efectele acestei vizite se vor vedea în numărul de turişti care vor vizita Suceava. Nu în ultimul rând, trebuie spus că în cursul zilei de astăzi, ziariştii de turism vor vizita comuna Ciocăneşti, acolo unde este aşteptată şi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele jurnaliştilor de turism: „România înseamnă Bucovina”.
 Vizualizări articol: 2349 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Preşedintele jurnaliştilor de turism: „România înseamnă Bucovina”4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare intrebatoare anti- somn trimis de
(21 sep 2011, 15:04:26
DE CE ZIARISTII NU AU FOST PLIMBATI SI PE LA FD.MOLDOVEI,BROSTENI,CRUCEA,SA LI SE SERVEASCA APA PLATA DE MINA,SI,SA LI SE PREZINTE MARETELE PLANURI DE REPUNERE IN EXPLOATARE,A ACESTOR ,,VALOROASE''PERIMETRE MINIERE CU CONCENTRATII URIASE DE MINEREU DE CUPRU?
LA UN VAGONET DE O TONA,AI DEJA 180KG. DE CUPRU!!!!!!!BIETI,GRAV BOLNAVI!
MULT STIMATE SI IUBITE MONITOR,PTR SAMBATA,NU TE INCORZI,SA TIPARESTI CEVA DESPRE MINERIT?ORICE.
DESPRE CALIMANI,TREBUIA SI O INTREBARE RETORICA-BELAZ-URILE,EXCAVATOA TRANSPORTATOARE SI MULTE ALTE UTILAJE-,,UNDE E''? DAR BANII DE PE ELE?
2.   COMPLETARE trimis de
(21 sep 2011, 15:07:11
EXCAVATOARELE,BULDOZERELE,BENZ TRANSPORTATOARE
IARASI UMBLA CINEVA CU HALITU'?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei