Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2011 - Anul XVI, nr. 223 (4821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de "dezarmare" a virusului HIV

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de "dezarmare" a virusului HIV care afectează sistemul imunitar şi consideră că descoperirea lor deschide calea către obţinerea unui vaccin eficient contra maladiei SIDA, informează Reuters.

Cercetătorii americani şi europeni care efectuează teste de laborator pe virusul imunodeficienţei umane (HIV) au descoperit că acest virus îşi pierde capacitatea de a afecta sistemul imunitar dacă specialiştii reuşesc să elimine colesterolul din membrana virusului.

"E ca o armată care şi-a pierdut armele dar care are încă steaguri. O altă armată poate să o recunoască şi să o atace", a declarat Adriano Boasso de la Imperial College London, coordonatorul acestui studiu.

Cercetătorii analizează deja câteva posibilităţi de a se folosi de această inactivare a virusului HIV pentru a dezvolta un vaccin eficient contra maladiei SIDA.

De obicei, când o persoană este infectată cu virusul HIV, sistemul imunitar din organismul acesteia declanşează imediat o reacţie de apărare. Unii cercetători cred că virusul HIV face sistemul imunitar înnăscut să aibă o reacţie exagerată. Acest lucru slăbeşte următoarea linie de apărare a sistemului imunitar, cunoscută sub denumirea de "reacţie imunitară adaptivă".

 

Virusul HIV este capabil să sufere mutaţii rapide

Pentru acest studiu, ce a fost publicat, luni, în revista medicală Blood, savanţii britanici au înlăturat colesterolul din membrana care înconjoară virusul şi au descoperit că acest lucru împiedică virusul HIV să declanşeze reacţia sistemului imunitar înnăscut. În schimb, se obţine o reacţie imunitară adaptivă mai puternică, orchestrată de un anumit tip de celule ale sistemului imunitar - limfocite T.

Virusul HIV se poate răspândi prin contact sexual, prin acele seringilor folosite în comun de consumatorii de droguri, prin laptele matern şi prin sânge. Totodată, virusul HIV este capabil să sufere mutaţii rapide şi se poate ascunde de sistemul imunitar, atacând apoi celule trimise de organism pentru a-l distruge.

Virusul HIV îşi formează membrana preluând-o de la celulele pe care le infectează. Această membrană conţine colesterol, care ajută membrana să rămână fluidă şi capabilă să interacţioneze cu anumite tipuri de celule.

În mod normal, anumite celule imunitare - celule dendritice plasmacitoide (pDCs) - recunosc foarte repede virusul HIV şi reacţionează prin producerea unor semnale moleculare denumite interferoni. Aceste semnale activează diverse procese care sunt folositoare la început, dar care distrug în cele din urmă sistemul imunitar, dacă acesta rămâne activat prea mult timp.

 

SIDA ucide 1,8 milioane de persoane pe plan mondial în fiecare an

Dacă se reuşeşte eliminarea colesterolului din membrana virusului HIV, acesta nu mai poate activa celulele pDCc. Prin urmare, limfocitele T, care orchestrează reacţia imunitară adaptivă, pot lupta contra virusului mult mai eficient.

Maladia SIDA ucide circa 1,8 milioane de persoane pe plan mondial în fiecare an. Aproximativ 2,6 milioane de persoane au fost infectate cu virusul HIV în 2009, iar 33,3 milioane de oameni trăiesc având acest virus în organism.

Printre cei mai mari producători de medicamente contra virusului HIV se numără companii de prestigiu, precum Gilead Bristol Myers Squibb, Merck, Pfizer şi GlaxoSmithKline.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de "dezarmare" a virusului HIV.
 Vizualizări articol: 826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă de "dezarmare" a virusului HIV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei