Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2011 - Anul XVI, nr. 223 (4821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul vicepreşedinte al ANRP, prins luând mită

Miercuri, 21 Septembrie 2011 (14:16:52)

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Baciu, arestat în urmă cu o lună după ce a fost prins luând aproape o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Remus Baciu de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de arest, şi cei doi soţi care au intermediat între Baciu şi cumpărătorii de influenţă, Camelia Teodora Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru, acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă.

În acelaşi dosar vor fi judecate, în stare de libertate însă, şi cele trei cumpărătoare de influenţă, Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, dar şi o persoană pe nume Elisabeta Vişan, care va fi judecată pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada iunie - august 2011 Baciu "a pretins şi primit foloase materiale" cu ajutorul coinculpatei Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine "să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001".

Cele trei cumpărătoare de influenţă din dosar aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

"În aceste circumstanţe, în perioada iunie-august 2011, inculpatul Remus Virgil Baciu a pretins, cu ajutorul inculpatei Camelia Teodora Andruşenco, de la cele patru titulare ale despăgubirilor, inculpate sau învinuite în prezenta cauză, un folos care iniţial nu a fost particularizat, fiind apoi individualizat ca procentaj de 20 la sută din valoarea despăgubirilor stabilită de CCSD, diminuat ulterior la 15 la sută, după care a primit, în trei tranşe, cu ajutorul aceleiaşi coinculpate, suma totală de 1.817.500 de lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 432.738 de euro, din care şi-a însuşit 1.134.900 de lei, echivalentul a 270.215 de euro. Astfel, inculpatul Remus Virgil Baciu a primit în zilele de 8 şi 14 august 2011 câte 367.000 de lei, iar la data de 26 august 2011 suma de 400.900 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", afirmă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă de miercuri.

Restul banilor, adică suma de 682.600 de lei, echivalentul a 162.523 de euro, "a fost însuşită de Camelia Teodora Andruşenco, ajutată tot timpul de soţul ei în această chestiune.

Elisabeta Vişan, fiica uneia dintre cumpărătoarele de influenţă, "a asigurat legătura" între beneficiare, pe de-o parte, şi Remus Baciu şi Camelia Teodora Andruşenco, pe de altă parte, "pentru realizarea demersurilor de transmitere a pretinderii şi, respectiv, de remitere a folosului cerut ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă".

Procurorii au pus sechestru pe bunurile aparţinând lui Remus Baciu şi familiei Camelia Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru.

Virgil Baciu şi Camelia Andruşenco sunt în arest din 28 august, iar Gheorghe Ciubotaru a fost arestat în 6 septembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul vicepreşedinte al ANRP, prins luând mită.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul vicepreşedinte al ANRP, prins luând mită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei