Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lăzăroiu:Diminuarea procentului de prefinanţare pentru fondurile europene este legală şi justificată

Miercuri, 14 Septembrie 2011 (16:13:42)

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, miercuri, că diminuarea procentului de prefinanţare în cazul fondurilor europene este legală, având în vedere că doar 14% din prefinanţări au fost justificate până acum.

Sebastian Lăzăroiu a susţinut că ştie de protestul organizat la sediul AMPOSDRU, dar a arătat că diminuarea procentului de prefinanţare, lucru care i-a nemulţumit pe protestatari, este perfect legală.

"Este legală diminuarea acestui procent de prefinanţare şi dacă ne uităm pe cifre o să înţelegem de ce. Din 600 de milioane de euro alocaţi, doar 14% din prefinanţări au fost justificate. Dacă într-un an nu poţi să justifici o treime din ce ai cheltuit înseamnă că este o problemă cu proiectul", a spus ministrul Muncii.

O primă evaluare efectuată la nivelul AMPOSDRU arată că, din decembrie 2008 până la 31 august 2011, au fost plătite prefinanţări în valoare totală de aproximativ 600 de milioane de euro, iar cei care au primit aceste prefinanţări au depus cereri de rambursare (documente justificative care atestă cheltuirea sumelor acordate) care nu acoperă decât 14 la sută din volumul total al prefinanţărilor plătite, a informat miercuri, Autoritatea.

Luând în calcul şi cererile de rambursare aflate în verificare atât la AMPOSDRU cât şi la Organismele Intermediare, sumele recuperate din prefinanţarea plătită nu ar depăşi 25 la sută.

Prin notificarea transmisă beneficiarilor la data de 2 septembrie 2011, AMPOSDRU le-a adus acestora la cunoştinţă noile condiţii de acordare a prefinanţării şi obligaţia de a justifica cheltuirea banilor acordaţi cu titlu de prefinanţare, în termen de 12 luni de la primirea lor, prin depunerea de cereri de rambursare.

Beneficiarii aflaţi în această situaţie mai au la dispoziţie încă 30 de zile pentru a justifica cheltuielile sau a restitui sumele rămase necheltuite (pentru care nu au depus cereri de rambursare). Termenul de 30 de zile acordat pentru justificarea cheltuielilor sau pentru restituire se aplică şi pentru beneficiarii care, la momentul emiterii Deciziei 8 din 2 septembrie, depăşiseră deja un an de la primirea prefinanţării.

AMPOSDRU precizează că Decizia 8 are la bază Ordinul 1995/23.08.2011, emis de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ordinele Ministerului Finanţelor Publice nr.2359 şi nr.2370 din 2011.

Reprezentanţi ai Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale şi "Cartel Alfa" au protestat, miercuri, la sediul AMPOSDRU, nemulţumiţi că noile măsuri ale Autorităţii ar reduce absorbţia fondurilor structurale.

Scăderea cotei de prefinanţare, pentru deja a doua oară într-un an (de la 30% la 10%) face desfăşurarea proiectelor extrem de dificilă, punând implementatorii de proiecte în imposibilitatea de a avansa sumele necesare pentru desfăşurarea activităţilor planificate, au susţinut protestatarii. Schimbarea frecventă a prevederilor contractuale şi a altor reguli, pe lângă impactul financiar grav, creează un climat de nesiguranţă, menit să descurajeze accesarea Fondului Social European, au mai spus ei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăzăroiu:Diminuarea procentului de prefinanţare pentru fondurile europene este legală şi justificată.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lăzăroiu:Diminuarea procentului de prefinanţare pentru fondurile europene este legală şi justificată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei