Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Prin acordul privind scutul, România atinge cel mai înalt nivel de securitate din istoria sa

Miercuri, 14 Septembrie 2011 (14:11:21)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întoarcerea din SUA, că Acordul pentru amplasarea unui sistem de apărare antirachetă împotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul României este primul document juridic care menţionează parteneriatul strategic dintre România şi SUA.

"Nu este vorba despre o declaraţie politică, ci este un document juridic care statuează pe termen lung acest parteneriat strategic", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a catalogat acest acord ca fiind un document extrem de important pentru securitatea naţională.

"Acordul pentru amplasarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul României este un acord care, prin conţinutul său, odată transpus în practică, face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din toată istoria vieţii ei. Amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice pe teritoriul României nu este doar în folosul României, ci este în egală măsură o valoare câştigată pentru securitatea naţională a Statelor Unite, dar şi pentru statele europene", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a amintit faptul că obiectivul României este ca, în timp, acest sistem de apărare împotriva rachetelor să devină parte a scutului antirachetă al NATO.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marţi, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

SUA vor informa Guvernul de la Bucureşti despre situaţia operaţiunilor desfăşurate în cadrul amplasamentului din România, prezentând inclusiv informaţii despre rachetele balistice identificate de sistemul de apărare antirachetă şi despre situaţia sistemului american de apărare.

De asemenea, SUA vor informa Guvernul României despre situaţia sistemului american de apărare a Europei.

Informaţia este prevăzută într-un material de presă al Departamentului de Stat, difuzat cu ocazia semnării de către şefii diplomaţiilor de la Washington şi Bucureşti a acordului privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România.

Acordul prevede amplasarea şi operarea în România a unui sistem terestru de apărare împotriva rachetelor balistice. Dislocarea sistemului în România este prevăzută în orizontul de timp 2015, ca parte a celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape.

După ratificarea de către Parlamentul României şi intrarea în vigoare, acordul privind apărarea antirachetă va permite SUA să construiască, să întreţină şi să opereze un amplasament ce va include sistemul terestru de apărare împotriva rachetelor balistice SM-3.

SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit de asemenea şi "Sistemul Terestru Aegis").

Documentul prevede că forţele militare americane şi române vor coopera pentru asigurarea protecţiei fizice a amplasamentului sistemului de interceptare. Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar şi sistemul Aegis de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3. Guvernul Statelor Unite ale Americii va suporta costurile realizării construcţiei, precum şi pe cele de dislocare, operare şi întreţinere a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

De asemenea, SUA vor suporta costurile serviciilor solicitate şi primite, cum ar fi utilităţile.

Amplasamentul sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice are o suprafaţă de aproximativ 175 de hectare. Un număr de 150-200 de militari, angajaţi civili şi personal contractant vor opera sistemele americane aflate în amplasament.

Sistemele de interceptare SM-3 amplasate în România nu vor fi utilizate pentru teste de zbor şi vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Prin acordul privind scutul, România atinge cel mai înalt nivel de securitate din istoria sa.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Prin acordul privind scutul, România atinge cel mai înalt nivel de securitate din istoria sa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei